Bardzo zdrowa, pożywna i sycąca. Można ją przygotować na pikantnie i bardziej łagodnie.
Moje dzieciaki, którzy nie przepadają za zupami, zjedli ją z apetytem.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy (połówki)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pietruszka
1 duża marchewka lub 2 małe
kawałek selera
3 ziemniaki
1 puszka pomidorów
2 l bulionu warzywnego
2 łyżki masła klarowanego
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
4 kromki czerstwego chleba tostowego
1 łyżeczka posiekanego koperku
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na maśle.
Marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę.
Gotować do miękkości warzyw po czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut.
Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10 minut.
Zupę podać z grzankami.i posypaną koperkiem.
zupa krem z czerwonej soczewicy
Właśnie tyle razy się już zabierałam za tę soczewicową zupkę przecieranką i tak schodzi. Koniec końców robię coś na szybko bez zastanowienia i jakoś omijam ten przepis. Szkoda. Wygląda naprawdę smacznie i taka też na pewno jest, a w dodatku zdrowa :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie. Nigdy dotąd nie pomyślałam, żeby zupę z soczewicy zetrzeć na krem, fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńświetny krem :):) zjadłabym taki z wielką chęcią, właśnie się zastanawiałam co tu zrobić z soczewicy :) i już wiem :) zapisuje przepis:)
OdpowiedzUsuńLubię soczewicę w zupach :)
OdpowiedzUsuńAkurat kupiłam soczewicę i zastanawiałam się co z niej ugotować :) zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką zupkę :) !
OdpowiedzUsuńPychotka. Bardzo taką lubimy :)
OdpowiedzUsuń