Ja zrobiłam dzisiaj naleśniki na maślance.
Są bardzo delikatne, pulchne i soczyste.
Podałam je z truskawkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe.
Składniki:
Ciasto
400 ml maślanki
3 jajka
70 g masła
3/4 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki
szczypta soli
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 szklankę pokrojonych truskawek
cukier
olej do smażenia
Wykonanie:
Masło rozpuścić i wystudzić.
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zmiksować na gładko. Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewamy wody gazowanej, a jeżeli zbyt rzadkie dosypujemy mąki.
Odstawić ciasto na około 30 minut, aby "odpoczęło".
W tym czasie kroimy truskawki na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem.
Patelnię smarujemy tłuszczem i smażymy z ciasta cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładamy truskawki i składamy w trójkąt.
Smacznego.
naleśniki na maślance
Też lubię te na maślance, niby mała zmiana,a świetny efekt ;)
OdpowiedzUsuńSmak letniego wieczoru, kiedy byłam dzieckiem :) Naleśniki z truskawkami na kolację, pycha :}
OdpowiedzUsuńPychotka. Uwielbiam naleśniki :-)
OdpowiedzUsuńa ja nie próbowałam na maślance. Ale skoro tak zachwalacie i zdjęcia takie apetyczne, to spróbuję;)
OdpowiedzUsuńNaleśniki z każdym dodatkiem są cudne a już z truskawkami to już niebo :D
OdpowiedzUsuńAle mi smaki narobiłaś, z truskawkami mniam każda ilość jadam
OdpowiedzUsuńPycha, lecę po truskawki :-)
OdpowiedzUsuńSuper :) miałam ostatnio naleśniki, uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam na maślance muszę spróbować :) wyglądaja cudnie :)
OdpowiedzUsuńJak ja mogłam przeoczyć takie smakowite naleśniki. Tym bardziej, że naleśniki lubię pod każdą postacią i mogłabym je jeść bez końca. Moje smaki. Muszę zrobić na maślance. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRacuchy na maślance lubię, a naleśników z nią nie robiłem. Będę musiał nadrobić :)
OdpowiedzUsuń