Jednak rodzinka głodna i trzeba nakarmić.
Zrobiłam chłodnik wiosenny, szybko i smacznie.
Podczas gorących dni idealny na obiad. Bardzo dobrze smakuje podany z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami z boczku.
Składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
400 ml kefiru
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
1 pęczek rzodkiewki
1 duży ogórek
1 ząbek czosnku
sól
biały pieprz
jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Ogórka obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
Jogurt wymieszać z kefirem i dodać ogórka , rzodkiewkę,koperek , szczypiorek , przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać i schłodzić w lodówce.
Wlać na talerze i dodać ugotowane pokrojone na części jajko.
Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami.
chłodnik wiosenny
Świetna wiosenna zupka:)
OdpowiedzUsuńLeno polecam :)
UsuńJeszcze mamy wiosnę, choć pogodowo to już nawet bardziej lato i bardzo dobrze. Ale tak czy siak taki chłodniczek można zjeść z wielką przyjemnością. Pychota! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMadziu polecam :)
UsuńWłaśnie o czymś takim dzisiaj marzę :)
OdpowiedzUsuńPolecam, smaczna :)
UsuńTeraz mamy upały, więc przepis jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńNa upały najlepsza :)
UsuńNigdy takiego nie jadłyśmy a wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny polecam :)
UsuńJa powiem Ci, że z chłodnikiem też i tak jest troszkę pracy (na pewno więcej, niż z włożeniem gotowego dania do mikrofalówki). Wygląda bardzo apetycznie i jestem pewna, że zaspokoiło wszystkie żądania domowników i gusta! :)
OdpowiedzUsuńZaspokoiło ich apetyty :)
UsuńJa jeszcze nigdy nie jadłam chłodnika i jestem ciekawa nawet czy taka jogurtowa mikstura by mi smakowała. Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAniu spróbuj, może Ci zasmakuje :)
UsuńO tak! taki chłodnik idealny na ten czas;)
OdpowiedzUsuńNa upały najlepszy :)
UsuńJutro upła- zupka będzie jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńWspaniały, uwielbiam takie propozycje na lato :-)
OdpowiedzUsuń