czwartek, 4 czerwca 2015

Chłodnik wiosenny

Dzisiaj miałam wielkiego lenia. Nic mi się nie chciało robić, a jeszcze bardziej gotować.
Jednak rodzinka głodna i trzeba nakarmić.
Zrobiłam chłodnik wiosenny, szybko i smacznie.
Podczas gorących dni idealny na obiad. Bardzo dobrze smakuje podany z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami z boczku.

Składniki:

400 ml jogurtu naturalnego
400 ml  kefiru
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
1 pęczek rzodkiewki
1 duży ogórek
1 ząbek czosnku
sól
biały pieprz
jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Ogórka obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
Jogurt wymieszać z kefirem i dodać ogórka , rzodkiewkę,koperek , szczypiorek , przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać i schłodzić w lodówce.
Wlać na talerze i dodać ugotowane pokrojone na części jajko.
Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami.


chłodnik wiosenny

18 komentarzy:

  1. Jeszcze mamy wiosnę, choć pogodowo to już nawet bardziej lato i bardzo dobrze. Ale tak czy siak taki chłodniczek można zjeść z wielką przyjemnością. Pychota! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie o czymś takim dzisiaj marzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz mamy upały, więc przepis jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takiego nie jadłyśmy a wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja powiem Ci, że z chłodnikiem też i tak jest troszkę pracy (na pewno więcej, niż z włożeniem gotowego dania do mikrofalówki). Wygląda bardzo apetycznie i jestem pewna, że zaspokoiło wszystkie żądania domowników i gusta! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jeszcze nigdy nie jadłam chłodnika i jestem ciekawa nawet czy taka jogurtowa mikstura by mi smakowała. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak! taki chłodnik idealny na ten czas;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro upła- zupka będzie jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały, uwielbiam takie propozycje na lato :-)

    OdpowiedzUsuń