wtorek, 20 grudnia 2016

Karkówka zapiekana ze słodką kapustą

Tak dawno nie było na moim blogu dania mięsnego. Dzisiaj mam dla Was pyszną, soczystą karkówkę pieczoną w słodkiej kapuście z pieczarkami.
Rewelacyjny smak. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Całość podałam z ziemniakami puree.
Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne, to przepisy i pomysły znajdziecie w zakładce MIĘSA


Składniki
500 g karkówki bez kości
1 mała główka kapusty
250 g pieczarek
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 cebula
sól
pieprz
kmin rzymski
słodka papryka
2 łyżki smalcu

Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski, sól, pieprz, paprykę słodką. Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Karkówkę pokroić na plastry o grubości  0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na smalcu z dwóch stron na rumiany kolor.
Połowę kapusty wyłożyć na dno naczynia, a następnie przełożyć mięso. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę drobno pokrojoną, a następnie wlać na mięso.
Pieczarki pokroić w plastry i wymieszać z resztą kapusty po czym wyłożyć na mięso. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Wszystko zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40-45 minut.

karkówka zapiekana ze słodką kapustą


wtorek, 13 grudnia 2016

Naleśniki budyniowe

Dzisiaj zrobiłam rewelacyjne naleśniki budyniowe, które ostatnio królują w internecie. Spróbowałam i powiem, że koniecznie musicie zrobić.
Przygotowałam je z serem na słodko. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na naleśniki np, drożdżowe, maślane, bananowe itp. Wszystkie pomysły znajdziecie w zakładce  Naleśniki i gofry

Składniki:
2 jajka
400 ml mleka
2 łyżki oleju
400 ml wody
2 budynie waniliowe
2 szklanki mąki pszennej
cukier w razie potrzeby

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić ciasto na 15 minut, a następnie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron.

Naleśniki budyniowe

piątek, 9 grudnia 2016

Tortellini zapiekane z boczkiem

Dzisiaj obiad na szybko, ale bardzo smaczny. Tortellini zapiekane z boczkiem i serem mozzarellą.
Bardzo lubię takie zapiekanki, bo łatwe do zrobienia, szybkie i smaczne.
Takie danie jednogarnkowe, a raczej z piekarnika :)
Jeśli macie ochotę na inne dania z tortellini to zapraszam do zakładki Makarony.
Znajdziecie tam kilka pomysłów i przepisów na szybki obiad.


300 g tortellini
200 g wędzonego boczku
2 łyżki oleju
2 pomidory
1 cebula
150 g sera mozzarella
200 g śmietany
sól
pieprz
papryka ostra
koperek

Tortellini ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na oleju podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w piórka i  zeszklić.
Wymieszać z tortellini i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Pomidory pokroić w ósemki, poukładać pomiędzy tortellini.
Śmietanę wymieszać z papryką ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę.
Piec w 180 stopniach C około 15 minut po czym posypać startą mozzarellą. Piec ponownie aż ser się roztopi.
Po upieczeniu posypać koperkiem.

tortellini zapiekane z boczkiem



wtorek, 6 grudnia 2016

Piernik Benedykta

Piernik zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Piękny zapach podczas pieczenia, rozchodzący się po domu. Dla samego zapachu warto upiec, a potem rozkoszować się jego smakiem.
Dzisiaj mam dla Was piernik Benedykta z przepisu Siostry Anastazji. Może i wy skusicie się i upieczecie na święta rewelacyjny piernik. Szybki w przygotowaniu.
Polecam również przepis na blyskawiczny piernik
Żródło Ciasta Siostry Anastazji



Składniki
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej
200 g miodu
1 szklanka kwaśnej śmietany
200 g masła
1 łyżeczka sody (dałam dwie płaskie łyżeczki)
1 przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
2 łyżki zimnej wody
bakalie

Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, a następnie dodawać stopniowo żółtka i ucierać.
Dodać płynny miód, wodę, śmietanę i utrzeć.
Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać do ciasta i wszystko dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem i bakaliami.
Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w 180 stopniach C około 1 godziny. Piec do tzw suchego patyczka.

100 g czekolady mlecznej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzony piernik.
Posypać posypką cukrową.


piernik Benedykta



niedziela, 4 grudnia 2016

Polędwiczki z indyka w sosie własnym

Polędwiczki z indyka w sosie własnym. Podałam z ryżem i surówką z białej kapusty .
Szybki i smaczny obiad. Ja sosu nie zagęszczałam, ale jeśli wolicie można zagęścić  łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z wodą. Wlać do sosu i zagotować.
Inne przepisy na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA.

Składniki

600 g polędwiczek z indyka
1 duża cebula
2 szklanki wody
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka sosu sojowego
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz

Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem. Masło klarowane rozgrzać w rondlu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie przyrumienić delikatnie polędwiczki z dwóch stron. Całość zalać wodą. Dodać sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i w razie potrzeby sól.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Polędwiczki muszą być miękkie.


polędwiczki z indyka w sosie własnym

piątek, 2 grudnia 2016

Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki to smak z dawnych dziecięcych lat. Ponieważ ostatnio nabyłam bardzo fajną maszynkę do wyciskania ciastek to koniecznie musiałam zrobić. Wyszły rewelacyjne w smaku. Kruche i w smaku doskonałe.
Jeśli jesteście posiadaczami maszynki to koniecznie zróbcie takie ciacha, a jeśli nie to proponuję zakupić i piec mnóstwo słodkich ciastek.
Z jednej porcji wyszło mi około 100 ciastek.
Źródło przepisu /margarytka.blogspot.com  


Składniki
3 szklanki maki pszennej
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki oleju

Mąkę przesiać do miski , dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka,olej i masło pokrojone w kosteczkę. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać delikatnie mąką.
Zawinąć w folię i lekko schłodzić.
Wkładać ciasto porcjami do maszynki i wyciskać na blaszkę ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut.
Wyciągnąć i studzić na kratce.

ciastka z maszynki


poniedziałek, 28 listopada 2016

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków

Sałatka jarzynowa, ale bez ziemniaków. Taka troszkę lżejsza, ale bardzo smaczna.
Uwielbiam sałatki właśnie takie z majonezem, a jarzynowa jest zawsze numerem jeden.
Dawniej nie było imprezy, świąt bez tej potrawy. Taka sałatka trochę rodem z PRL-u.
Dzisiaj trochę w innej formie, którą i Wam polecam.


Składniki:

4 średnie marchewki
5 jajek
5 średnich ogórków kiszonych
1 por
2  średnie jabłka
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 słoik majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz

Wykonanie:

Marchewkę ugotować o pokroić w kostkę.Jajka gotować  na twardo, i pokroić w kostkę.
Ogórki, jabłko, pora,pokroić w kostkę.
Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku.
Wszystko wymieszać . Dodać musztardę , sól pieprz i majonez.
Ponownie wymieszać .
Smacznego

sałatka jarzynowa bez ziemniaków

środa, 23 listopada 2016

Sałatka z oliwkami do obiadu

Sałatka z pomidorami i oliwkami do obiadu.  Uwielbiam sałatki z majonezem, który możecie zastąpić śmietaną lub jogurtem.  Za każdym razem będzie inny smak. Na blogu znajdziecie w zakładce Sałatki inne smaczne przepisy na sałatki jarzynowe, z mięsem, do obiadu czy do kanapek.
Polecam również przepisy na surówki.


Składniki
4 średnie pomidory
1  cebula
4 ogórki kiszone
10 oliwek
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
słodka papryka
oregano

Pomidory pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Ogórki i oliwki pokroić.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, oregano i słodką papryką.

sałatka z oliwkami do obiadu


niedziela, 20 listopada 2016

Kurczak tikka

Dzisiaj mam coś dla Was z kuchni hinduskiej. Kurczak tikka. Bardzo łatwy do przygotowania. Jednak zajmuje trochę czasu i oczekiwania.
Podawać można z ryżem, frytkami lub ziemniakami. Aromatyczny, pachnący i bardzo smaczny.
Czy to zachęciło Was do zrobienia takich udek?
Polecam, bo warto!


5 udek z kurczaka
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki płatków chilli
5 zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki pieprzu
3 ziarenka kardamonu
400 g naturalnego jogurtu
2 cebule

Z udek zdjąć skórę i nakłuć widelcem w paru miejscach każde udko.
Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wszystkimi przyprawami i jogurtem  zmiksować blenderem. Najlepiej stopniowo dodawać jogurt miksując.
Powstałą pastą bardzo dokładnie wysmarować mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C około 1 godzinę i 15 minut.

kurczak tikka

wtorek, 15 listopada 2016

Babeczki czekoladowe z budyniem

Czekoladowe babeczki z budyniem w środku. Do tej pory wspominam ten smak. "Niebo w gębie".
Znikają natychmiastowo.
Bardzo lubię różne babeczki, bo są łatwe do zrobienia, szybkie i smaczne.
Idealne na wszelkie imprezy. Na blogu w zakładce Ciastka znajdziecie inne przepisy na pyszne babeczki.
Kto się skusi na jedną słodką czekoladową babeczkę?



Ciasto (około 22 szt babeczek)
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju

0,5 l mleka
1 budyń waniliowy
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

Dodatkowo
cukier puder do oprószenia

Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na gładko.
Dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia się składników.
Piec w foremce na 12 babeczek. Do każdego otworu włożyć papilotkę i nakładać ciasto do jej połowy wysokości, a nastepnie łyżeczkę budyniu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż babeczki będą rumiane. (do tzw suchego patyczka).
Wyjąć i wystudzić


babeczki czekoladowe z budyniem 





sobota, 12 listopada 2016

Galareta drobiowa

Galareta drobiowa. Taką miałam ochotę, że postanowiłam zrobić.  Polewam sobie sokiem z cytryny lub jak kto woli octem i zajadam. Na blogu znajdziecie przepis również na galaretę wieprzową. Jeśli lubicie to zapraszam po przepis.
Może i Wy skusicie się na galaretkę?


Składniki:
1kg kurzych łapek lub skrzydełek
1 golonka z indyka
2 udka z kurczaka
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżeczki żelatyny
sól
pieprz

Do garnka włożyć golonkę z indyka,łapki kurze,i udka. Dodać marchewkę,seler, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie,  sól. Zalać całość zimną wodą tak, aby woda przykrywała mięso.
Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny.
Mięso i warzywa wyjąć, a wywar przelać przez sito. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, poczekać aż napęcznieje, wymieszać z odrobiną wywaru i wlać do całości.
Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki . Pokroić marchewkę na plasterki i ułożyć na dnie miseczek  dodać mięso i zalać wywarem, a następnie  odstawić do wystudzenia.

galareta drobiowa

czwartek, 10 listopada 2016

Schab w sosie brokułowym

Schab w sosie brokułowym to moja propozycja na obiad. Mięso miękkie, soczyste w smacznym sosie brokułowym. Można podać z ziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami.
Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa.
Polecam również schab po góralsku


Składniki

500 g schabu bez kości
1 średni brokuł
400 g śmietany (dałam 18%)
1 ząbek czosnku
100 g  sera mozzarella
1 żółtko
sól
pieprz
słodka papryka
olej do smażenia


Schab pokroić na kotlety o grubości 1 cm i lekko je rozbić tak na 0,5 cm grubości.
Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na patelni z dwóch stron na lekko rumiany kolor.
Brokuła ugotować na półtwardo  w posolonej wodzie.
Odcedzić go na sicie i posiekać drobno nożem.
Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, słodką papryką, żółtkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Dodać posiekanego brokuła i wymieszać.
W naczyniu do zapiekania ułożyć usmażone mięso, polać sosem z brokułem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20-25 minut, a następnie posypać startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni po bokach zapiekanki.

Schab w sosie brokułowym

wtorek, 8 listopada 2016

Kasza bulgur z warzywami

Kasza bulgur z warzywami. Pyszne danie obiadowe. Ja nie jestem miłośnikiem kasz, ale są takie, które zjem z apetytem. Najczęściej robię je z gulaszem, mięsem lub w postaci zapiekanek.
Dzisiaj miałam z warzywami. Mąż i dzieci zjedli z apetytem, czyli była smaczna.
Może i Wy skusicie się na taki obiad.
Polecam!


Składniki
200 g kaszy bulgur
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 por
kawałek selera
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów
2 łyżki masła klarowanego
3 łyżki ketchupu pikantnego
sól
pieprz
papryka ostra
bazylia
sałata roszponka

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać w rondlu i podsmażyć warzywa mieszając . Dodać pokrojoną paprykę, por i chwilę smażyć. Do całości wlać puszkę pomidorów, 2 szklanki wody, ketchup. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać bazylię i ugotowaną kaszę. Wszystko wymieszać. Podawać na sałacie roszponce.

kasza bulgur z warzywami

sobota, 5 listopada 2016

Bananowe naleśniki

Bananowe naleśniki to jedne z moich ulubionych. Jeśli nigdy nie próbowaliście, to koniecznie musicie wypróbować. Podałam je z bitą śmietaną i bananem pokrojonym w plasterki. Idealne na deser, śniadanie lub kolację. W zakładce Naleśniki znajdziecie więcej pomysłów na te smaczne dania z udziałem naleśników. Szczególnie polecam naleśniki zapiekane z serem.

Ciasto na naleśniki

250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 średnie banany
2 łyzki kakao
2 jajka
1 łyżka oleju
cukier według własnego smaku

olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Banana dokładnie zmiksować i połączyć z ciastem.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.

bananowe naleśniki

czwartek, 3 listopada 2016

Zupa cztery sery

Zupa cztery sery to jedna z moich ulubionych. Podawać można z grzankami, tostami, pieczywem.
Dodatkowo można na talerzu dodać śmietanę. Wszystko według własnego uznania.
Zupa jest bardzo smaczna i syta. Na chłodne jesienne dni idealna.
Jeśli macie ochotę to w zakładce Zupy znajdziecie inne przepisy na smaczne zupy.
Polecam!

Składniki
1,5 wody
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 serek topiony
100 g sera gorgonzola
100 g sera mozzarella
200 g sera gouda
1 liść laurowy
koperek
ostra papryka
sól
pieprz

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zalać warzywa wodą, dodać liść laurowy i ugotować wywar. Kiedy warzywa będą miękkie wyciągnąć liścia laurowego i całość zblendować na gładko. Zagotować, dodać serek topiony, pokruszony ser gorgonzola, starty na tarce ser gouda i mozzarella. Całość doprawić solą, pieprzem, i ostrą papryką. Gotować mieszając aż sery się rozpuszczą.
Zupę podawać posypaną koperkiem i grzankami.

zupa cztery sery

środa, 2 listopada 2016

Pierogi pieczone z serem na słodko

Uwielbiam pierogi. Dzisiaj zrobiłam drożdżowe z serem na słodko, pieczone w piekarniku.
Koniecznie musicie spróbować. Mięciutkie, puszyste, bardzo łatwe do zrobienia.
Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki  Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne.

Ciasto
500 g mąki pszennej
2 jajka
200 ml  mleka
30 g świeżych drożdży
100 g masła
6 łyżek cukru

Ser
400 g twarogu
1 żółtko
cukier do smaku
Wszystkie składniki ugnieść widelcem.

Ciasto:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier.  Jajka, rozpuszczone masło i mleko dokładnie wymieszać. Wlać do mąki i dodać wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta)
Na każde kółko nałożyć ser  i skleić ciasto. Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie posmarować mlekiem  każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Studzić na kratce.



poniedziałek, 31 października 2016

Pyzy z białą kiełbasą

Zawsze robiłam pyzy z mięsem, ale tym razem coś innego. Pyzy ziemniaczane z białą kiełbasą. Najlepsza jest taka własnej roboty. Pyzy nie są trudne i dość szybko się je robi. Podaję je z cebulką podsmażoną na maśle i resztką farszu, który mi zostaje.
Pyszny obiadek. Może i Wy skusicie się na takie pyzy.

Składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 duże jajko lub dwa małe
6 łyżek mąki ziemniaczanej
sól

4 średnie białe surowe kiełbasy

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę.
Dodać jajka, sól i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem zagnieść. w razie potrzeby dodać łyżkę mąki.
Kiełbasę rozdrobnić widelcem.
Z ciasta formować kulki, spłaszczyć i nałożyć kiełbasy. Uformować kulkę tak, aby farsz był w środku.
W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzątku wkładać pyzy. Gotować od wypłynięcia na powierzchnię wody około 3-4 minuty.
Wyciągać łyżką cedzakową.

pyzy z białą kiełbasą

piątek, 28 października 2016

Krokiety z makrelą wędzoną

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wędzoną makrelę. Przygotowuję z niej pasty do chleba z różnymi dodatkami. (przepisy znajdziesz w zakładce do pieczywa), krokiety lub pałaszuję samą.
Przy piątku mam dla Was przepis na krokiety z wędzoną makrelą. Robię je dość często i nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawiły się na blogu. Teraz zaległości nadrobione.
Spróbujcie koniecznie!


Ciasto naleśnikowe

2 szklanki mąki
2 jajka
3 łyżki oleju
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wody gazowanej

Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem.
Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło.
Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki na rumiano  z obu stron.

Farsz
2 średnie wędzone makrele
2-3  łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz

Makrele oddzielić od ości. Dodać jogurt, szczypiorek, pieprz w  razie potrzeby sól i dokładnie ugnieść widelcem.

Dodatkowo
bułka tarta do panierowania
2 jajka
olej do smażenia

Na każdy naleśnik nałożyć farsz rybny i zawijać w koperty.
Krokieta obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażyć z dwóch stron aż będzie rumiany.

krokiety z wędzoną makrelą

środa, 26 października 2016

Andruty z masą kajmakową (wafle)

Mega szybkie do zrobienia, mega smaczne. Bardzo szybko znikają z talerza. Uwielbiam takie wafle od dziecka. Kiedyś pamiętam moja mama robiła masy maślane z dżemem, albo z dodatkiem kakao. Ja zdecydowanie wolę z kajmakiem. Jeśli nie próbowaliście to polecam, bo są pyszne.
Dla urozmaicenia smaku można co drugi wafel posmarować dżemem.

Składniki
1 opakowanie wafli
1 puszka kajmaku
200 g masła
2 łyżki śmietany kremówki

Masło utrzeć ze śmietaną. Dodać kajmak i dokładnie zmiksować. Przekładać wafle masą. a następnie przycisnąć całość. Schłodzić najlepiej całą noc.


andruty z masą kajmakową 




piątek, 21 października 2016

Ciasto delicje kawowe

Ciasto z delicjami. Bardzo smaczne i nie ma przy nim tak wiele pracy.  Skorzystałam z przepisy S. Anastazji i jak zawsze ciasto wyszło rewelacyjne.
Może i Wy skusicie się i w weekend takie upieczecie. Polecam!!!
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie w zakładce Ciasta.


Ciasto

5 jajek
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki zmielonej kawy

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka,
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto.
Posypać kawą po wierzchu ciasta.

6 białek
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier.
Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do białek i delikatnie wymieszać szpatułką.
Całość wlać na ciasto posypane kawą.
Piec w 180 stopniach C około 45 minut.
Ciasto po upieczeniu zostawić w blaszce do ostygnięcia.

Masa
250 g masła
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
3 żółtka

Wodę, cukier, kakao i masło podgrzać. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 7 minut.
Odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie zimna wbić żółtka i dokładnie wymieszać.

Dodatkowo
2 opakowania delicji
2 galaretki dałam zielone

Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i poczekać aż lekko stężeją.

Składanie ciasta

ciasto
masa kakaowa
delicje
galaretka




Ciasto delicje kawowe














wtorek, 18 października 2016

Tortellini z warzywami

Moja propozycja na obiad to tortellini z warzywami. Szybko i smacznie. Nie wymaga wielkiego wysiłku i czasu. Moja rodzinka uwielbia takie dania, chociaż mój starszy syn twierdzi, że obiad bez mięsa to nie obiad. Cóż czasami musi być i bez wkładki mięsnej.
Może i Wy skusicie się na takie danie?


Składniki
300 g tortellini
1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej
250 ml śmietany dałam 18%
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyzka masła klarowanego
sól
pieprz
słodka papryka
płatki chilli
szczypiorek


Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić.
Warzywa ugotować do miękkości w osolonej wodzie, a nastepnie odcedzić na sicie.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i smażyć 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem, papryką i płatkami chilli. Całość wlać do tortellini i wymieszać wraz z warzywami. W razie potrzeby doprawić.
Podawać posypane szczypiorkiem.

tortellini z warzywami


poniedziałek, 17 października 2016

Surówka z czerwonej kapusty

Świetny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty. Oto mój najłatwiejszy i  prosty sposób na surówkę. Zawsze mi się podoba jej kolor. Prawda, że bardzo ładny?
Jeżeli macie ochotę na lżejszą wersję to można zamienić majonez na jogurt naturalny. Jednak ja wolę zdecydowanie z majonezem.
Może i Wy się skusicie?

Składniki
1 mała główka czerwonej kapusty
1 duża marchewka
1 czerwona cebula
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
koperek

Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i wszystko dobrze wymieszać, a najlepiej ręką pougniatać. Odstawić na 30 minut, aby kapusta zmiękła. Ce
Dodać cukier, majonez, doprawić pieprzem i wymieszać. Posypać koperkiem.

surówka z czerwonej kapusty



sobota, 15 października 2016

Szybkie ciasto dyniowe

Szybkie ucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach.
Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie.
Prawda, że proste?
Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha.

Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka puree z dyni

cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać puree dyniowe, przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej  i dokładnie połączyć składniki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut.
Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Jak przygotować puree z dyni
/Dynię podzielić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Włożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godziny lub dłużej, zależy od wielkości naszych kawałków.
Można sprawdzić czy dynia już upieczona, wkładając wykałaczkę w miąższ. Musi wejść jak w masełko.
Dynię studzimy, obieramy ze skóry, odciskamy wodę i miksujemy  na gładko.

Szybkie ciasto dyniowe

środa, 12 października 2016

Naleśniki zapiekane pod budyniem

Naleśniki podane w troszkę inny sposób, a smakują rewelacyjnie. Bardzo ładnie się kroją na porcje. Nie zdążyłam zrobić porcji na talerzu, bo zbyt szybko zostały zjedzone.
Jak będę przygotowywała ponownie to postaram się dołożyć brakującą fotkę.
Polecam na śniadanie, kolację lub obiad. Ja polałam syropem klonowym ,ale również przed pieczeniem można posypać płatkami migdałowymi.


Ciasto na naleśniki

250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
3 łyżki cukru

olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.

Dodatkowo
1 l mleka
2 budynie śmietankowe
syrop klonowy (opcjonalnie)

Budyń zagotować z mlekiem.

Na każdy naleśnik nałożyć 2 łyżki budyniu i zawinąć w rulon.Układać w naczyniu do zapiekania ściśle obok siebie. Można układać nawet dwie warstwy naleśników.
Pozostałym budyniem zalać naleśniki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż budyń się zetnie i zarumieni.
Przed podaniem można polać syropem klonowym.

naleśniki zapiekane pod budyniem



poniedziałek, 10 października 2016

Sałatka z pora i papryki

Szybka sałatka do obiadu lub do kanapek. Można zamiast majonezu tak jak podałam w przepisie przygotować z jogurtem lub jak kto woli ze śmietaną. Za każdym razem będzie smaczna.
Uwielbiam takie surówki czy sałatki do obiadu. Zawsze staram się przygotować coś nowego lub dawno nie podawanego. Jeśli macie ochotę to zerknijcie do zakładki Sałatki lub Surówki. Znajdziecie tam fajne i smaczne propozycje sałatek tych do obiadu i tych jako samodzielne danie.


Składniki
1 duży por
10-12 pomidorków koktajlowych
1 czerwona papryka
1/2 pęczka pietruszki
2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra

Por pokroić. Każdego pomidorka przekroić na połowę.Paprykę pokroić w cienkie paski.
Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami.
Doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą.

sałatka z pora i papryki


sobota, 8 października 2016

Pulpety z kapustą pekińską z prodiża

Dzisiaj na obiadek proponuję pulpety z kapustą pekińską pieczone w prodiżu. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia to również możecie je zrobić w rondlu. Będą również bardzo smaczne.
Podałam je z ryżem. Obiad bardzo smaczny i również bardzo szybko przygotowany.
Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie również inne propozycje pulpetów jak również duży wybór dań mięsnych.

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała głowka kapusty pekińskiej
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz


1 puszka pomidorów
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki do obtoczenia
olej do smażenia
koperek do posypania


Mięso włożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno kapustę pekińską, cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować kulki i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony.
Po obsmażeniu włożyć je prodiża. Wlać puszkę pomidorów zmiksowane z wodą. Doprawić solą i pieprzem. Piec w prodiżu około 25-30 minut. Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem.


pulpety z kapustą pekińską z prodiża

wtorek, 4 października 2016

Zupa grochowa

Zupa grochowa powinna być gęsta, zawiesista i smaczna. Idealna na chłodne dni.
Zupa ta zawsze mi się kojarzy z piknikami, wojskiem i wszelkimi imprezami na wolnym powietrzu. Mój syn był ostatnio na takiej wycieczce, gdzie częstowali uczestników wojskową grochówką. Tak nabrałam apetytu, że musiałam ugotować garnek tradycyjnej grochówki.


Składniki
1 wędzone żeberko
1 mała golonka wieprzowa
2 szklanki łuskanego grochu
3 litry wody
5 średnich ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
1 liść laurowy
1 łyżka majeranku
3 ziela angielskie
sól
pieprz

Do garnka wlać wodę, włożyć golonkę, żeberko i ugotować do miękkości pod przykryciem.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać do zupy, wsypać groch, ziele angielskie, liść laurowy, sól , pieprz i gotować do miękkości warzyw. Na koniec podsmażyć na łyżce masła cebulę drobno posiekaną. Wszystko przełożyć do garnka z zupą, doprawić majerankiem. Zagotować. W razie gdy zupa jest zbyt rzadka wymieszać łyżeczkę mąki z wodą, wlać do zupy i zagotować.

zupa grochowa

poniedziałek, 3 października 2016

Ciasto z ptasim mleczkiem

Upiekłam bardzo smacznie i pięknie wyglądające po rozkrojeniu ciasto z ptasim mleczkiem.
Wymaga trochę pracy i czasu, ale zapewniam, że warto.
Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Duża blaszka wspaniałego ciasta.
Koniecznie wypróbujcie, a jeśli już piekliście to powiedzcie czy Wam smakowało.
Zapraszam Was również do mojej zakładki ciasta, gdzie znajdziecie więcej fajnych przepisów.
Zródło Ciasta S.Anastazji


Ciasto 1
5 jajek
2 łyżki oleju
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyzki kakao
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka, wodę i olej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto.
Piec w temp 180 stopni C około 30 minut.

Ciasto 2
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka kakao
1 szklanka posiekanych orzechów
4 pokruszone ciastka biszkopty
3 łyżki rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto.
Piec w temp 180 stopni C około 30 minut.

Krem
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyzki maki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki mleka
250 g masła

Żółtka utrzeć z cukrem , dodać kawę, mąkę i mleko i dokładnie wszystko wymieszać.
Zagotować stale mieszając aż powstanie budyń.
Pozostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć, a następnie ucierając dodawać stopniowo masę budyniową.

Dodatkowo
600 g ptasiego mleczka
2 czerwone galaretki
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody i odstawić aż zacznie tężeć.

Polewa
100 g śmietany kremówki
100 g czekolady 
Śmietanę doprowadzić do wrzenia i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż powstanie jednolita polewa.


Składanie ciasta
Ciasto 1
1/2 kremu
ułożyć rzędami ptasie mleczko zostawiając przerwy między rzędami i tam wlać gęstniejącą galaretkę.
1/2 kremu
Ciasto 2
polewa 

ciasto z ptasim mleczkiem

środa, 28 września 2016

Udka pieczone

Proste klasyczne udka pieczone w piekarniku. łatwe do przygotowania, ale bardzo smaczne.
Można podawać z frytkami, ziemniakami, ryżem lub kaszą. Do tego polecam bardzo szybką sałatkę obiadową .
I obiad gotowy. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne to zapraszam do zakładki mięsa, gdzie znajdziecie wiele pomysłów na różne rodzaje mięs.


Składniki
4 udka z kurczaka
2 łyżki masła
5 łyżek oleju
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki sosu sojowego
1/2
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól
pieprz

Udka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W miseczce wymieszać olej,sos sojowy, rozgnieciony czosnek,ocet balsamiczny, paprykę,tymianek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i nasmarować udka bardzo dokładnie. a resztę zalewy wlać na blaszkę z mięsem. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce, a następnie na każde udko nałożyć plaster masła.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 godziny od czasu do czasu polewać udka sosem z pieczenia.
Gdy udka będą się zbyt mocno rumienić można nakryć folią aluminiową.

udka pieczone

poniedziałek, 26 września 2016

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik ten należy do tych "ciężkich" i jest bardzo smaczny. Idealny do herbatki czy kawy.
Ja jako wielbicielka wszystkich serników mogę Wam powiedzieć, że jest rewelacyjny w smaku. Mleczko skondensowane nadaje mu zupełnie inny smak, Świetnie się kroi i z podanego przepisu wychodzi nam cała duża blacha wspaniałego ciasta.

1 kg sera twarogowego (dałam wiaderkowy)
6 jajek
150 g masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kaszy manny
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
3/4 szklanki cukru
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej


Ser ucierać z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku. Masło roztopić i wystudzone wlać do sera. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i zmiksować, a następnie wlać mleko skondensowane zmiksować do połączenia składników. Wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę serową (jest rzadka).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 150 piec około 40 minut. Jak ciasto będzie rumiane wyłączyć piekarnik lekko uchylić piekarnik i pozostawić tam ciasto do wystudzenia.

Lukier
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody

Wszystko razem wymieszać
Polać ciasto po upieczeniu i wystudzeniu



sernik z mlekiem skondensowanym




niedziela, 25 września 2016

Trufle z płatkami owsianymi

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego to proponuję czekoladowe trufle z płatkami owsianymi. Biszkopty możecie zastąpić pokruszonymi herbatnikami. Możecie posypać je dodatkowo cukrem pudrem. Zapewniam, że ręka sama wędruje po małą pyszną kulkę czekoladową.
Polecam Wam również  ciastka śniegowe kule, które również znajdziecie na moim blogu.


Składniki
2 szklanki płatków owsianych
100 g biszkoptów
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
130 g masła
8 łyżek mleka
100 g gorzkiej czekolady 70%

W rondelku zagotować mleko z cukrem, masłem i kakao, a następnie dodać czekoladę i gotując na małym ogniu rozpuścić wszystko.
Do miseczki wsypać płatki owsiane, pokruszone biszkopty i zalać gorącą masą kakaową.
Dokładnie wymieszać i poczekać aż zgęstnieje i wystygnie.
Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odłożyć do schłodzenia.

trufle z płatkami owsianymi


piątek, 23 września 2016

Ryba w cieście z curry

Przepis bardzo prosty, a może raczej pomysł na rybę. Możecie wykorzystać każdy rodzaj ryby (filet bez ości). Podawać można z ziemniakami, ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami.
Do obiadu podałam surówkę z pora z marchewką 
Na piątek idealne smaczne danie. Koniecznie spróbujcie.


Składniki
700 g filetów z dorsza
sól
pieprz
szczypta sumaku

Rybę pokroić na kawałki i oprószyć solą, pieprzem i delikatnie sumakiem. Odstawić na 20 min w chłodne miejsce.

Ciasto
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka curry
sól
pieprz

Dodatkowo
olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. W przypadku, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać mąkę.
Każdy kawałek ryby obtoczyć w cieście i  smażyć na rozgrzanym oleju.

ryba w cieście z curry









niedziela, 18 września 2016

Szynka zapiekana w plastrach

Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszną porcję mięsa. Szynka zapiekana w plastrach z marchewką i majonezem. Danie nie wymaga wiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne.
Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach.
Koniecznie wypróbujcie!

Składniki
700 g szynki wieprzowej bez kości
3 średnie marchewki
200 g majonezu
2 duże ząbki czosnku
2 duże cebule
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka


Szynkę pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i paprykami.
Cebule pokroić w piórka i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie plastry szynki. Pomiędzy mięsem poukładać pokrojone ząbki czosnku.
Całość posmarować majonezem i ułożyć na nim pokrojoną w plasterki marchewkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie miękkie.
(piekłam 1h 15 min)
Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki.

szynka zapiekana w plastrach

piątek, 16 września 2016

Chleb smażony

Proste smaczne śniadanie, które kojarzy mi się ze smakami z dzieciństwa.
Mama zawsze dodawała jeszcze cukier, ale jeśli lubicie można dodać łyżeczkę cukru.
Są czasami takie dania, które kojarzą nam się z domem, dzieciństwem. Ciekawa jestem czy kiedyś moje dzieci będą wspominały smaki z domu i co to będzie?

Składniki
5 kromek chleba tostowego
1 łyżka serka śmietankowego
2 jajka
2 łyżki śmietany dałam 18 %
owoce
1 łyżka masła klarowanego

Jajka wybić do miseczki i roztrzepać ze śmietaną i serkiem.
Chleb obtoczyć z dwóch stron w masie jajecznej i smażyć na rozgrzanym maśle.
Po usmażeniu podawać z owocami.

chleb smażony 


wtorek, 13 września 2016

Sernik gotowany

Sernik, który nie wymaga pieczenia. Gotujemy jak budyń, ale tu moja uwaga. Ser należy gotować na bardzo małym ogniu i stale mieszając, bo bardzo łatwo można przypalić. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciastka staną się wilgotne, a całość można ładnie kroić nożem.
Na blogu znajdziecie również przepisy na inne ciasta, które bardzo polecam.

Ser
1 kg sera twarogu
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego
150 g masła
2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka


Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ser zmielić przez maszynkę. ja zblendowałam, a następnie dodać go do utartej masy i zmiksować.
Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu stale mieszając, aby się nie przypalił.
Kiedy zacznie już bulgotać wlać mleko z wymieszaną mąką ziemniaczaną i gotować aż masa będzie gęsta.

Dodatkowo
200 g herbatników
posypka czekoladowa

Polewa 
100 g czekolady
4 łyżki mleka
1 łyżka masła

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać.

Na blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć warstwę herbatników i wlać na nie gorącą masę serową. Na wierzch ułożyć warstwę ciastek i polać polewą . Posypać posypką czekoladową.

sernik gotowany 





niedziela, 11 września 2016

Kociołek warzywny z pieczarkami

Chyba większość z nas lubi dania jednogarnkowe. Mają wiele zalet. Są szybkie w wykonaniu, mało naczyń do zmywania i są bardzo smaczne.
Dzisiaj zrobiłam kociołek warzywny z pieczarkami.
Może i Wy skusicie się na takie pyszne warzywne danie.
Inne pomysły na potrawy jednogarnkowe znajdziecie tutaj



Składniki
2 średnie marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 por
4 średnie ziemniaki
1 cukinia
8 pieczarek
1 puszka pomidorów
1 papryka zółta
1 papryka zielona
2 łyżki masła klarowanego
4 szklanki bulionu warzywnego
natka pietruszki
sól
pieprz
oregano
1 liść laurowy
szczypta chilli

W garnku rozgrzać masło klarowane i dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, por,seler naciowy, ziemniaki pokrojone w kostkę i smażyć stale mieszając około 5 minut.
Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i całość zalać bulionem warzywnym.
Wlać puszkę pomidorów, dodać liść laurowy, doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Przed końcem gotowania dodać pokrojoną w kostkę cukinię i ponownie dusić aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wsypać oregano, szczyptą chilli, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

kociołek warzywny z pieczarkami



piątek, 9 września 2016

Kurczak w sosie chrzanowym z pieczarkami

Dzisiaj propozycja na szybki obiad. Przygotowanie to około 30 minut, a smakuje rewelacyjnie. Można podawać z ziemniakami, ryżem, kluskami.
Na moim blogu znajdziecie również inne propozycje na dania mięsne.
A wszystko znajdziecie tutaj
Szczególnie polecam kurczaka w sosie marchewkowym


Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
200 g pieczarek
250 g śmietany słodkiej
1 czubata łyżeczka chrzanu
2 łyzki masła klarowanego
koperek
sól
pieprz

Piersi z kurczaka pokroić na plastry. Oprószyć je solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na rumiano na rozgrzanym maśle.
Wyjąć mięso na półmisek, a na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać pieczarki i podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z chrzanem i wlać do pieczarek. Mieszając  smażyć około 2-3 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem i dodać posiekany koperek.

kurczak w sosie chrzanowym z pieczarkami


wtorek, 6 września 2016

Placki z borówkami

Dzisiaj mam dla Was Kochani propozycję na pyszne śniadanko, albo na kolację.
Placki z borówkami, podane ze śmietaną, a całość polana syropem klonowym. "Niebo w gębie"
Mi pozostało tylko zdjęcie, bo po plackach nie ma śladu.  Wszystko zjedzone. Jednak przepis pozostał i można je usmażyć ponownie. Zachęcam Was również .

Składniki
2,5 szklanki mleka
2 jajka
cukier do smaku
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka borówek

olej do smażenia
borówki do posypania
śmietana
syrop klonowy lub miód

Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mleko, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na koniec wsypać borówki i wymieszać.
Smażyć na oleju z dwóch stron aż będą rumiane.
Podawać ze śmietaną borówkami i polać syropem klonowym lub miodem

placki z borówkami

poniedziałek, 5 września 2016

Bułki o smaku pizzy

Dzisiaj upiekłam bułki o smaku pizzy. Rewelacyjne w smaku. Polecam Wam, koniecznie musicie spróbować takie upiec. Można je podawać również z ulubionym swoim sosem. Taka inna trochę wersja pizzy, żeby nie było nudno :)
Zaczął się rok szkolny, a wraz z nim szykowanie kanapek do szkoły dla dzieci. Takie bułeczki będą idealne na drugie szkolne śniadanie.



Ciasto
250 ml  mleka
100 g masła, roztopionego
1 łyżka cukru
2  jajka
30 g drożdży świeżych
3,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
200 g szynki
200 g startego żółtego sera

Sos
1 łyżka ketchupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
sól
pieprz
bazylia
oregano

Wszystkie składniki  dokładnie wymieszać


Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać cukier oraz 3 łyżki letniego mleka oraz 1 łyżeczkę mąki. Wszystko wymieszać  odstawić do wyrośnięcia na około 15 min.
Do miski przesiać mąkę dodać  jajka rozbełtane z mlekiem i roztopionym masłem. Wlać wyrośnięty rozczyn.
Wszystko zagnieść i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne oraz będzie odchodziło od dłoni.
Z wyrobionego ciasta uformować kulkę i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. U mnie trwało to około 1h.
Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie i uformować wałek, podzielić go na równe 18 części.
Z każdej części uformować kulkę i rozwałkować ją na płasko. Posmarować sosem, nałożyć szynkę, starty ser i zwinąć w kulkę. Układać na blaszkę wyłożoną papierem. Bułeczki należy umieszczać obok siebie w sporych odległościach. Odczekać około 15 minut aż wyrosną, a następnie posmarować je mlekiem.
Piec w 180 stopniach C około 20 minut aż będą rumiane.



Bułki o smaku pizzy


niedziela, 4 września 2016

Kotlety mielone z sezamem

Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne. Można je urozmaicić przez dodanie różnych dodatków. Ja mam dla Was dzisiaj kotlety mielone z sezamem. Rewelacyjne w smaku, a najlepiej smakują podane prosto z patelni. Ja takie najbardziej lubię. Na zimno idealne do kanapek. Pycha!
Można podawać z ziemniakami lub frytkami. Do tego polecam mizerię z ogórków


Składniki:
500 g mięsa wieprzowego
1 całe jajko
1 cebula
2 małe ząbki czosnku
1 czerstwa kajzerka
mleko do namoczenia kajzerki
1 łyzeczka majeranku
3 łyżki sezamu
sól, pieprz
bułka tarta +1 łyzka sezamu 
olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso skręcić przez maszynkę dodać cebulkę drobniutko posiekaną. 
Bułkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa. 
Czosnek wycisnąć przez praskę. Dodać całe jajko,sezam, sól, pieprz i majeranek.
Wszystko wyrobić na gładką masę. 
Uformować kotleciki (mocząc ręce w zimnej wodzie łatwiej formować) i obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z sezamem.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Najlepsze są podawane od razu po usmażeniu.

kotlety mielone z sezamem


czwartek, 1 września 2016

Kurczak w sosie marchewkowym

Rewelacyjne w smaku mięso, kremowy lekko pikantny sos. To moja propozycja na obiad.
Koniecznie musicie  spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj



Składniki
6 udek z kurczaka
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Sos
2 łyżki masła klarowanego
3 średnie marchewki
200 g słodkiej śmietany (kremówki)
500 ml bulionu
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
sól
pieprz

Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut.

Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, i kmin rzymski po czym zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu około 7-8 minut. Warzywa muszą być miękkie.
Na sicie odcedzić warzywa, a płyn zostawić nie wylewać.
Zmiksować warzywa na gładko i zalać płynem tak, aby powstał gęsty sos. Wymieszać i zagrzać na patelni. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. doprawić solą i pieprzem.
Sos wlać na upieczone udka i wstawić do piekarnika aż sos zacznie bulgotać.

kurczak w sosie marchewkowym




środa, 31 sierpnia 2016

Zapiekanka z pieczoną kaczką

Dzisiaj zapiekanka, czyli to co tygryski lubią najbardziej. Szybko i smacznie. Do zapiekanki wykorzystałam wcześniej upieczoną kaczkę, ale również możecie zrobić z pieczonym kurczakiem.
Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj. Uzbierało się ich trochę i jest w czym wybierać.
Może skusicie się na takie szybkie danie?

Składniki
300 g ugotowanego makaronu
pieczona kaczka (dwa udka)
1 cukinia
2 pomidory
1/2 czerwonej papryki


Sos 
250 ml śmietany (dałam 18%)
150 g startego żółtego sera
1 jajko
sól
pieprz
papryka ostra

Sos
W  miseczce wymieszać śmietanę z jajkiem, startym żółtym serem. Wszystko doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

Makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a na nim startą cukinię. Pomidory i paprykę pokroić w mniejsze kawałki i powkładać w zapiekankę. Upieczoną kaczkę podrobić na mniejsze cząstki i dodać do zapiekanki.
Całość polać sosem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż sos się zetnie.

zapiekanka z pieczoną kaczką

wtorek, 30 sierpnia 2016

Lasagne z mięsem i pieczarkami

Taką miałam ochotę na lazanię, że w końcu się skusiłam i zrobiłam. Tym razem troszkę inaczej, bo z pieczarkami, ale również bardzo smacznie. Danie to znika u mnie w tempie ekspresowym. Wszystkim smakuje co mnie bardzo cieszy.
Lasagne z mięsem mielonym możecie zobaczyć tutaj 
Może i Wy skusicie się na danie z kuchni włoskiej w moim wydaniu?


Składniki:

Sos boloński
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz

Sos beszamelowy
250 ml mleka
2 łyżki masła
50 g mąki  pszennej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Pieczarki
500 g pieczarek
1 cebula
1 łyzka masła klarowanego
sól
pieprz


płaty makaronu lasagne
300 g żółtego sera



Wykonanie:
Sos boloński
W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając.
Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem.
Chwilę wszystko razem dusić.

Sos beszamelowy

W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się
nie przypalił sos.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka.
Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.

Pieczarki

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pokrojone drobno pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż odparuje woda.


Makaron

W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał.
Makaron ma być tylko lekko ugotowany.

W naczyniu do zapiekania układamy warstwy:
1 cienka warstwa sosu beszamelowego
2 makaron
3 sos boloński
4 warstwa startego sera
5 makaron
6 pieczarki
7 starty ser
8 makaron
9 starty ser

Jeśli chcemy warstwy możemy dalej powtarzać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut.
Smacznego

lasagne z mięsem i pieczarkami

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Papryka marynowana

Przepis na marynowaną paprykę otrzymałam od mojej Cioci. Zawsze, kiedy jestem u Niej zachwycam się smakiem papryczek. Teraz sama postanowiłam zrobić, wykorzystując przepis.
Sezon paprykowy wykorzystam w pełni i zrobię mnóstwo mojego przysmaku. Świetna przystawka, zakąska czy dodatek do sałatek.
Może i Wy skusicie się na takie papryki. Łatwe do zrobienia.
Polecam!


Składniki
2 kg papryki małej
6 szklanek wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 łyżka soli
4 ziela angielskie
3 liście laurowe

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić do wrzącej wody i gotować około 1 minutę.
6 szklanek wody zagotować z pozostałymi składnikami.
Do wyparzonych słoików włożyć  paprykę i zalać wrzącą zalewą. Zakręcać natychmiast słoiki  i obracać denkiem do góry. Odstawić do wystygnięcia.

papryka marynowana