Truskawki można zastąpić malinami, wiśniami lub innymi owocami.
Ciasto wilgotne, smaczne i szybko znika. Polecam!
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA.
Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Biszkopt
6 jajek rozm L
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając.
Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia
Podzielić ciasto na dwa blaty.
Krem
400 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki kajmaku
cukier według własnego smaku
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone, kajmak i chwilę ubijać do połączenia się składników.
Polewa
200 g śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
Śmietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą tak, aby powstała gładka polewa.
Składanie ciasta
biszkopt
1/2 kremu
truskawki ułożyć na całości
1/2 kremu
biszkopt
polewa na całość ciasta
udekorować truskawkami
tort czekoladowy z truskawkami