poniedziałek, 17 grudnia 2018

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami są zawsze u mnie na święta. Podaję je z czerwonym barszczem. Można je przygotować wcześniej zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu.
Najlepiej rozmrażać w piekarniku lub mikrofali.
Niedługo już święta, a przed nami dużo pracy, gotowania, pieczenia. Lubię świąteczną atmosferę, ubieranie choinki, zapachy pieczonych ciastek i ciast.
Na blogu znajdziecie wiele przepisów na ciasta kremowe, pierniki, serniki, makowce itp.


Ciasto
40 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
3 żółtka
100 g roztopionego masła
400 g mąki pszennej (plus 2 łyżki na posypywanie)

Farsz
800 g pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
2 łyżki masła klarowanego

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.Masło rozgrzać w rondlu
Podsmażyć chwilę  cebulę, a następnie dodać pieczarki.
Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż odparuje woda.
Farsz po usmażeniu przestudzić.

Drożdże  rozkruszyć  do kubeczka, wsypać cukier i wlać 4 łyżki mleka.
Wszystko wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Do miski przesiać drożdże, wsypać sól. Ciepłe mleko wymieszać z roztopionym masłem i żółtkami.
Wszystko trzepaczką dobrze rozbełtać i wlać do mąki. Dodać wyrośnięte drożdże. Wymieszać łyżką , a następnie wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto uformować w kulę i włożyc do miski. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości  1/2 cm .
Pociąć na paski o szerokości 10 cm.
Na kazdy pasek nałożyć farsz wzdłuż dłuższego brzegu. Zwinąć w rulonik i lekko spłaszczyć.
Pociąć na kawałki o szerokości 5 cm .
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryć ściereczką i odczekać 20 minut aż paszteciki urosną.
Każdy posmarować delikatnie mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor.

paszteciki z pieczarkami


wtorek, 11 grudnia 2018

Tort orzechowo-kajmakowy

Tort orzechowo - kajmakowy przygotowałam na urodziny swojego męża, który jest miłośnikiem kajmaku.
Niesamowity smak, dużo kalorii i jeszcze więcej radości w jedzeniu tego mega pysznego ciasta.
Biszkoptu nie nasączałam, bo był wilgotny.
Więcej przepisów na ciasta i torty znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA.
Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
źródło przepisu słodkiefantazje.pl



Biszkopt orzechowy
Składniki na tortownicę 24 cm
8 jajek
150 g cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zmielonych orzechów włoskich

Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania stopniowo dodawać porcjami cukier stale miksując.
Następnie dodawać kolejno żółtka.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze zmielonymi orzechami. wszystko wsypać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 min do tzw suchego patyczka.

Krem kajmakowy
500 g serka mascarpone
200 g masy kajmakowej
400 g śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny

Śmietanę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone, kajmak i ponownie zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wody i poczekać aż napęcznieje.Podgrzać lekko, ale nie gotować i wlać cienkim strumieniem do kremu stale miksując.

Dodatkowo
100 g zmielonych orzechów włoskich
150 g kajmaku
orzechy włoskie do dekoracji

Ciasto przekroić na trzy blaty.
Odłożyć 4 łyżki kremu, a resztę podzielić na dwie równe części.
Układamy blat ciasta
Smarujemy kremem
Przykładamy kolejny blat ciasta
Wykładamy krem
Przyciskami kolejnym blatem ciasta
Boki smarujemy odłożonym kremem.
Boki posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi
Wierzch smarujemy kajmakiem i układamy orzechy włoskie
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.


tort orzechowo-kajmakowy







niedziela, 9 grudnia 2018

Biszkopt orzechowy

Biszkopt to podstawa do wielu tortów i ciast. Dzisiaj mam dla Was puszysty bardzo smaczny biszkopt orzechowy. Przekroiłam go na trzy blaty tworząc tort. . Może   przyda się Wam do świątecznych wypieków.
W najbliższym czasie pokażę Wam Tort zrobiony z tego biszkopta.
Zaglądajcie i spodziewajcie się przepisu wkrótce.
Życzę Wam miłej niedzieli i cudownych wypieków.
źródło słodkie fantazje.pl


Składniki na tortownicę 24 cm
8 jajek
150 g cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zmielonych orzechów włoskich

Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania stopniowo dodawać porcjami cukier stale miksując.
Następnie dodawać kolejno żółtka.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze zmielonymi orzechami. wszystko wsypać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 min do tzw suchego patyczka.