czwartek, 7 maja 2015

Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto, które zawsze się udaje. Można je piec z różnymi owocami.
Tym razem upiekłam z rabarbarem. Wyszło bardzo smaczne.

Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru + 3 łyżki cukru
2 szklanki mąki
125 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 średnie łodygi rabarbaru
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Rabarbar obrać i pokroić w 5 mm plasterki. Wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut,
a następnie odsączyć sok.

Masło rozpuścić i przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać masło i dokładnie połączyć składniki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wlać ciasto do formy  i posypać rabarbarem

Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut.
Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.













41 komentarzy:

  1. Świetne. Jak z rabarbarem to ja poproszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie proste ciasta są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ucierane i z rabarbarem... mniam, mniam:) przepis dla nas:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ucierane ciasta są super :))

    OdpowiedzUsuń
  5. takie szybkie i w dodatku z rabarbarem najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. My szukamy wszędzie różowego rabarbaru bo mamy tylko taki różowo zielony :/ Ciacho wygląda smacznie i identycznie jak naszej mamusi tak więc musi być nieziemskie xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie ciasta, robiłam już :) A jeszcze nie tak dawno wg. nie lubiłam rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię wszelakie ciasta ucierane- szybkie, smaczne, niezawodne. Sezon rabarbarowy trwa, więc aż szkoda nie korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciacho! Na deser z kawą po prostu wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto z rabarbarem jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetycznie wygląda, chętnie wypróbuje Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z rabarbarem musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham ciasta z rabarbarem. Mój czeka w ogródku, żeby go użyć do jakiegoś wypieku ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe ciasto, obowiązkowo do zrobienia bo kocham rabarbar :) U mnie pojawił się dopiero dziś, jutro zakupię i zrobię takie pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  15. czy pieczemy z termoobiegiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak piekłam z termoobiegiem :)

      Usuń
    2. wlasnie upieklam ciasto tylko ten rabarbar co sie nie zanurrzyl to sie przypiekl troche za bardzo

      Usuń
    3. A może zbyt długo był w piekarniku :)

      Usuń
  16. za cienko pokroilam rabarbar

    OdpowiedzUsuń
  17. jest pyszne dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  18. Zawsze robiłam ze śliwkami i było pyszne. Przepis mam od mamy która lubi modyfikować przepisy i różne owoce wykorzystywała ale mnie smakowało tylko ze śliwkami. Z rabarbarem nie próbowałam ale może w sezonie nadejdzie czas na wypróbowanie

    OdpowiedzUsuń
  19. Upiekłam dzisiaj i wyszedł super, dobrze że doczytałam o termoobiegu.

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie Julia uciera ciasto, a ja czekam na rezultat jej działania

    OdpowiedzUsuń
  21. Piekę z jabłuszkami i truskaweczkami,za 25 min będzie do degustacji.

    OdpowiedzUsuń