Tym razem upiekłam z rabarbarem. Wyszło bardzo smaczne.
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru + 3 łyżki cukru
2 szklanki mąki
125 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 średnie łodygi rabarbaru
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić w 5 mm plasterki. Wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut,
a następnie odsączyć sok.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać masło i dokładnie połączyć składniki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wlać ciasto do formy i posypać rabarbarem
Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut.
Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
Jakie puszyste;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietne. Jak z rabarbarem to ja poproszę :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko chętnie Cię poczęstuję :)
Usuńtakie proste ciasta są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńMoniko zgadzam się :)
UsuńUcierane i z rabarbarem... mniam, mniam:) przepis dla nas:)
OdpowiedzUsuńUcierane ciasta są super :))
OdpowiedzUsuńTak, i zawsze się udają :)
Usuńtakie szybkie i w dodatku z rabarbarem najlepsze:)
OdpowiedzUsuńMy szukamy wszędzie różowego rabarbaru bo mamy tylko taki różowo zielony :/ Ciacho wygląda smacznie i identycznie jak naszej mamusi tak więc musi być nieziemskie xD
OdpowiedzUsuńJa jako mama mówię ,że jest smaczne :)
UsuńBardzo lubię takie ciasta, robiłam już :) A jeszcze nie tak dawno wg. nie lubiłam rabarbaru.
OdpowiedzUsuńKlaudyno , smaki się zmieniają :)
UsuńBardzo lubię wszelakie ciasta ucierane- szybkie, smaczne, niezawodne. Sezon rabarbarowy trwa, więc aż szkoda nie korzystać :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPyszne ciacho! Na deser z kawą po prostu wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńCiasto z rabarbarem jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńI jeszcze z jabłkami i truskawkami :)
UsuńApetycznie wygląda, chętnie wypróbuje Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńZ rabarbarem musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńKocham ciasta z rabarbarem. Mój czeka w ogródku, żeby go użyć do jakiegoś wypieku ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, obowiązkowo do zrobienia bo kocham rabarbar :) U mnie pojawił się dopiero dziś, jutro zakupię i zrobię takie pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńczy pieczemy z termoobiegiem
OdpowiedzUsuńTak piekłam z termoobiegiem :)
Usuńwlasnie upieklam ciasto tylko ten rabarbar co sie nie zanurrzyl to sie przypiekl troche za bardzo
UsuńA może zbyt długo był w piekarniku :)
Usuńza cienko pokroilam rabarbar
OdpowiedzUsuńAle mam nadzieję, że się udało ciasto :)
Usuńjest pyszne dziekuje
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i smacznego :)
UsuńZawsze robiłam ze śliwkami i było pyszne. Przepis mam od mamy która lubi modyfikować przepisy i różne owoce wykorzystywała ale mnie smakowało tylko ze śliwkami. Z rabarbarem nie próbowałam ale może w sezonie nadejdzie czas na wypróbowanie
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest smaczne
UsuńUpiekłam dzisiaj i wyszedł super, dobrze że doczytałam o termoobiegu.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto sie udało :)
UsuńI było pycha, znikło w mgnieniu oka!
UsuńWłaśnie Julia uciera ciasto, a ja czekam na rezultat jej działania
OdpowiedzUsuńPiekę z jabłuszkami i truskaweczkami,za 25 min będzie do degustacji.
OdpowiedzUsuńPyszne :)
Usuń