piątek, 30 listopada 2018

Kalafior pieczony z pulpecikami

Dzisiaj mam dla Was zapiekany kalafior z pulpetami mięsnymi i sosem.
Rewelacyjny smak i szybki obiad.
Na moim blogu znajdziecie wiele innych przepisów na kalafiora. Szczególnie polecam kalafiora zapiekanego z mięsem mielonym, który nie tylko wspaniale smakuje, ale i pięknie wygląda.
Jeżeli przygotujecie danie z podanych przeze mnie przepisów to proszę podzielcie się swoją opinia w komentarzach za co bardzo dziękuję.

Pulpety
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 kajzerki
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki oliwy

Mięso włożyć do miski wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie kajzerkę i odciśniętą , musztardę sól i pieprz. Wszystko wyrobić ręką na jednolitą masę mięsną.
Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Obtoczyć je w mące i obsmażyć delikatnie na tłuszczu z każdej strony.

1 duży kalafior
500 ml śmietany słodkiej
1 łyżeczka czubata musztardy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Kalafior podzielić na części i delikatnie obgotować w posolonej wodzie.
Odcedzić na sicie i wyłożyć go do naczynia żaroodpornego.
Pomiędzy niego ułożyć pulpeciki.
Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą solą i pieprzem.
Wlać na zapiekankę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.

kalafior pieczony z pulpecikami



poniedziałek, 26 listopada 2018

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami. Wilgotne, pełne gruszek i pięknie się prezentujące na talerzu.
Ciasto nie należy do wysokich, ale w smaku rewelacja.
Może skusicie się na kawałeczek słodkości, a może sami upieczecie i podzielicie się swoją opinią w komentarzach.
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu. Są tam takie bez pieczenia, ucierane, na zimno, gotowane itp.
Zapraszam na jesienne ciasto z gruszkami.


Składniki
3 jajka
150 g brązowego cukru
180 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 duże gruszki (400 g )plus jedna do dekoracji)
20 g płynnego miodu
40 g oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 ml wody

Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, wodę , miód i ponownie zmiksować.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Połączyć składniki i wymieszać.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć (dno) papierem do pieczenia. Wlać ciasto ułożyć plasterki gruszki na wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut do  tzw suchego patyczka.
 źródło https://www.instagram.com/esslust/


ciasto czekoladowe z gruszkami




niedziela, 25 listopada 2018

Sałatka Generał

Polecam Wam wspaniałą sałatkę warstwową o nazwie Generał.
Nie wiem skąd ta nazwa, ale wiem, że sałatka jest przepyszna. Ułożone warstwy w formie tortu pięknie się prezentują na stole. Jeśli macie ochotę zaskoczyć swoich domowników lub gości to koniecznie ją przygotujcie. Bardzo szybko znika i wszystkim smakuje.
Więcej przepisów na rozmaite sałatki znajdziecie na moim blogu. 

Składniki
2 wędzone udka z kurczaka
4 ugotowane na twardo jajka
2 duże ugotowane marchewki
1 duży ugotowany burak
300 g majonezu
120 g żółtego sera
2 ząbki czosnku
2 łyżki ziaren słonecznika
1/2 pęczka szczypiorku

Warstwy sałatki
Forma 21 cm

1 Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką majonezu
Wszystko ułożyć na dnie formy dociskając łyżką.
2 Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć na mięsie.
Posmarować warstwą majonezu
3 Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć do formy. Posmarować majonezem.
4 Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach rozłożyć warstwę sałatki i posmarować majonezem.
5 Buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć w formie.
Posmarować majonezem.
6 Całość posypać ziarnami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem.
Wstawiać całość w chłodne miejsce na około 2 godziny, a następnie zdjąć obręcz formy.



poniedziałek, 19 listopada 2018

Makowiec japoński

Polecam Wam makowiec japoński, który jest  bardzo łatwy do przygotowania, wilgotny i  smaczny. Piekę go bez spodu i taki Wam polecam.
Oprócz tradycyjnego makowca zawijanego w cieście drożdżowym ten zajmuje drugie miejsce na mojej liście i chętnie go piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia.
Może i Wy skusicie się na upieczenie tego ciasta.
Po więcej przepisów zapraszam do zakładki Ciasta. Znajdziecie tam również przepisy na inne smaczne makowce.

Składniki
400 g maku mielonego
7 jajek rozm L
2 szklanki mleka
200 g masła
200 g kaszy manny
1,5 szklanki cukru pudru
700 g startych jabłek
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich (posiekać drobno)
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
50 g skórki cytrynowej kandyzowanej
100 g śliwek suszonych (posiekać drobno)
1 łyżka proszku do pieczenia

Zmielony mak zalać mlekiem i zagotować. Zdjąć z palnika i odstawić na 1 godzinę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie stale ucierając dodawać po jednym żółtku.
Dodać mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie i wszystko dokładnie zmiksować do połączenia składników.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wymieszać.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
Blaszkę o wymiarach 36x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w 180 stopniach C przez około 1 h.



poniedziałek, 12 listopada 2018

Proste ciasto z jabłkami

Dzisiaj mam dla Was proste i smaczne ciasto z jabłkami. Jedna wada tego ciasta to, że bardzo szybko znika z talerzy. Jednak to mnie najbardziej cieszy, bo jest to  dowód na to, że smakuje.
Koniecznie upieczcie i napiszcie czy Wam smakowało. U mnie zostało tylko zdjęcie, ale wkrótce upiekę go ponownie.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na ciasta z jabłkami.
Szczególnie polecam jabłecznik lub roladę z jabłkami i bakaliami


Ciasto
300 g mąki
4 jajka
3/4 szklanki cukru
130 g masła
100 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 średnich jabłek

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę wlać mleko i rozpuszczone przestudzone masło.
Zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ciasta. Zmiksować.
Blaszkę o wymiarach 36x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Ułożyć na wierzchu ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane (do tzw suchego patyczka)
Wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.

Krem
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy z cukrem
120 g masła
200 g kajmaku

Mleko wymieszać z budyniem i zagotować stale mieszając tak, aby powstał gęsty budyń.
Wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo budyń stale ucierając.
Na koniec zmiksować krem z kajmakiem.
Wyłożyć krem na upieczone ciasto.Wyrównać.

Polewa
100 g masła
3 płaskie łyżki kakao
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować  około 3 minuty.
Wystudzić polewę i wlać na ciasto.

proste ciasto z jabłkami



sobota, 10 listopada 2018

Skrzydełka w sosie

Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki i  smaczny obiad. Skrzydełka z kurczaka w sosie. Podałam je z ryżem.
Jak zauważyliście na moim blogu znajdziecie mnóstwo dań mięsnych przygotowanych z różnych rodzai mięs.
Drób, wieprzowina, wołowina, dziczyzna, jagnięcina to wszystko w zakładce MIĘSA.
Jeżeli zrobiliście  Państwo danie z mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia również mile widziane.
Życzę smacznego i zapraszam na skrzydełka.



1 kg skrzydełek z kurczaka
1 cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 średnie marchewki
1 kostka rosołowa
200 g słodkiej śmietany (dałam 30%)
2 łyzki posiekanego szczypiorku
2 łyzki masła klarowanego
bazylia
sól
pieprz
papryka słodka

Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć te najmniejsze części, które nie wykorzystuję.
Skrzydełka oprószyć solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, ale nie rumienić.
Dodać mięso i podsmażyć lekko ze wszystkich stron.
Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażyć około 2 minuty.
Wlać 3 szklanki gorącej wody, dodać paprykę słodką, kostkę rosołową i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Na koniec dodać przecier pomidorowy, bazylię i zagotować.
Wlać śmietanę  wymieszać i już nie gotować. W razie potrzeby doprawić solą  i pieprzem.
Posypać posiekanym szczypiorkiem.


poniedziałek, 5 listopada 2018

Migdałowiec ciasto bez pieczenia

Ciasto, które ma tysiące kalorii, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na rozpustę.
Mega smaczne i łatwe do przygotowania. Bez pieczenia, a przepis jest na dużą blaszkę wspaniałego ciacha.
Może się skusicie na takie słodkości.
Czekam na Wasze komentarze i opinie.
W zakładce Ciasta znajdziecie mnóstwo przepisów na wypieki, ciasta bez pieczenia, ciasta ucierane, kruche, babki, serniki itp.

Składniki
3 duże opakowania herbatników
3 budynie śmietankowe z cukrem
1 l mleka
1,5 puszki kajmaku
600 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
250 g masła
3 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
150 g płatków migdałowych

Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć warstwę herbatników.
Mleko wymieszać z budyniami i zagotować budyń stale mieszając, aby się nie przypalił.
Wystudzić, a kiedy już będzie zimny utrzeć masło z trzema łyżkami cukru pudru na puszystą masę.
Miksując dodawać stopniowo ugotowany budyń.
Masę podzielić na dwie części.
Jedną cześć wyłożyć na ciastka i przykryć kolejną warstwą herbatników.Wyłożyć drugą część masy i ułożyć warstwę herbatników.
1 puszkę kajmaku wyłożyć na ciastka i rozsmarować równo na całej powierzchni i ponownie ułożyć warstwę ciastek.

Śmietanę ubić z  trzema łyżkami czubatymi cukru pudru na sztywno. Dodać serek mascarpone i zmiksować.
Dodać 1/2 puszki kajmaku i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać, ale nie zagotować. Wystudzić i  cienkim strumieniem wlewać do śmietany miksując.
Masę wyłożyć na ciastka, wyrównać i posypać obficie płatkami migdałowymi.
Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

migdałowiec




sobota, 3 listopada 2018

Sen

Sen, czyli jak spać by nie mieć koszmarów
Gra autorstwa Gamewright
Oprawa graficzna Marcin Minor

Polski wydawca: Nasza Księgarnia

„Sen” to lekka i przyjemna gra karciana dla każdego śpiocha lubiącego na jawie układać swój sen. 
Gra  wyjątkowo wydana jak na małą grę karcianą i z pięknymi ilustracjami przygotowanymi przez Pana Marcina Minora. 
Nasza Księgarnia specjalizuje się w wydawaniu gier karcianych na bardzo wysokim poziomie, tak było również przy grze „Gejsze” wcześniej przeze mnie recenzowanej. 
Zacznę od okładki gdzie znajduje się na niej wystylizowany tytuł gry Sen z krukiem i piękna czerwona rybka, w której zarysie można dostrzec twarze dwóch kobiet, dłonie czy wieżę z lasem. 
Otwierając pudełko okazuje się, że jest ono całe pomalowane w gałęzie drzew z krukami. Następnie widzimy kartę mega mocy – znak firmowy Naszej Księgarni są to karty dające graczowi jakiś bonus z śmiesznym rysunkiem – ja uzyskałem prawo grania pionkami w wybranym kolorzeJ
Potem małą kartkę z ilustracją krasnala i napisem właściciel gry – tu możemy wykorzystać ołówek dołączony do gry i od razu wpisać imię czy nick Dalej w nasze ręce trafia instrukcja do gry i specjalny notatnik do spisywania wyników  opatrzony na każdej stronie tytułem gry sen i sylwetkami lecących kruków. Następnie znajdujemy kartę promocyjną z innymi grami wydanymi przez Naszą Księgarnię i duży woreczek strunowy na karty. Na koniec docieramy do samych 54 kart, które są bardzo duże i opatrzone pięknymi ilustracjami sennych krain – moim faworytem jest czerwona rybka bez kruków, czerwone drzewo z siedmioma krukami, potwór z szafy z sześcioma krukami, czy pływający żółw w podwodnym mieście z trzema krukami. 
Jednym słowem jest to wydanie gry na bardzo wysokim poziomie do jakiego przyzwyczaja nas Nasza Księgarnia.
Na czym polega rozgrywka? 
Celem jest ułożenie snu z czterech sennych krain (kart) w taki sposób, aby było w nich w sumie jak najmniej kruków. W talii znajdują się trzy karty specjalne z pięcioma, sześcioma i siedmioma krukami oraz karta z dziewięcioma krukami – pełnią ważną role w dodatkowych trybach gry. 
Na początku gry każdy gracz otrzymuje cztery senne krainy (karty) tworzące jego sen, które należy położyć rewersem do góry. Pozostałe karty tworzą zakryty stos, a jedna karta z wierzchu jest wyłożona odkryta obok jako początek stosu odkrytego. Przed rozpoczęciem gry każdy gracz w tajemnicy przed innymi graczami podgląda dwie krainy z czterech i ponownie kładzie je zakryte przed sobą.
W czasie swojej tury gracze mogą dobrać jedną senna krainę (kartę) ze stosu odkrytego albo ze stosu zakrytego. W wypadku wzięcia karty ze stosu odkrytego gracz zamienia ją na jedną ze swojego snu. W razie wzięcia karty ze stosu zakrytego gracz może wykonać jedno z trzech działań:

1.       Zamienić ją na jedną ze swojego snu
2.       Odłożyć ją na odkryty stos
3.       Wykorzystać jej specjalne działanie (np. weź 2 czyli wziąć dwie karty z zakrytego stosu i wybrać jedną  w celu zamiany, odłożenia lub działania specjalnego) albo zagrać jak zwykłą kartę.

Wszystkie wymiany sennych krain (kart), podrzucanie innym graczom niechcianych kart i zdobywać karty z małą ilością kruków mają na celu posiadanie najmniej kruków w swoim śnie czyli w czterech kartach. 
W wypadku gdy gracz uważa, że ma najmniej kruków krzyczy: Pobudka!” i runda automatycznie kończy się. Wszyscy gracze odkrywają cztery karty swojego snu, liczą kruki i wyniki wpisują do notatnika. Następnie rozpoczyna się kolejna runda. Gra trwa tyle rund póki, któryś z graczy nie zbierze 100 kruków. Zwycięzcą zostaje ten gracz, który w sumie zgromadzi najmniej kruków. Gracze mogą skrócić grę poprzez ustalenie innej liczby zebranych kruków niż 100 np. 50.

Gra posiada ciekawe dodatkowe warianty gry:
1.       „Nie takie kruki straszne” – gracz, który posiada najwięcej krain z dziewięcioma krukami nie dodaje ich do swego wyniku.
2.       „Idź na całość!” – gracz, który zgromadził w swoim śnie tylko krainy z dziewięcioma krukami nie dodaje ich do swego wyniku a każdy z pozostałych graczy dodaje do swojego wyniku 50 kruków.
3.    „Wiem co mam” – gra może wykonać jedno działanie z trzech. Nowym działaniem jest możliwość wymiany dwóch takich samych krain na jedną.

Mam wrażenie, że jest to bardziej angażujący Dixit. Sen to lekka gra rodzinna z przyjemną rozgrywką i wymaga dobrej pamięci, a czasami szczęścia zwłaszcza, kiedy wymieniamy krainy z zakrytego stosu. 
Na początku gry znamy tylko dwie karty ze swojego snu i dążymy aby znać wszystkie o ile pamięć pozwoli. Gracze muszą szacować ryzyko w czasie gry czy krzyknąć Pobudka czy może jeszcze poczekać.

Podsumowując „Sen” przyjemna gra rodzinna wymagająca  dobrej pamięci nadająca się do gry w każdym gronie i w podróży. Myślę, że może zachęcić osoby stroniące od planszówek do tzw. pierwszego razu. 

Beata czyli Mama – Pięknie wykonana gra. ćwiczy pamięć. Uczy podejmowania decyzji.
Idealna na wspólne gry z dziećmi.

 Maciek czyli 16-letni syn – gra prosta, łatwa. Szybko się nudzi. Wolę inną tematykę gry.

Na Plus
·         Gra familijna
·         Piękne ilustracje na kartach
·         Proste zasady – mała bariera wejścia
·         Gra nadaje do zachęcenia nowych osób do gier planszowych
·         Szybka gra w końcu możesz od razu zawołać: Pobudka J
·         Gra wywołuje emocje – dużo dzieje się nad stołem
·         Duża frajda z gry i znakomita regrywalność
·         Znakomite wydanie w małym kompaktowym pudełku
·         Bardzo solidne wykonanie

Na Minus
·         Gra jednak wymaga dobrej pamięci i trochę szczęścia
·         Nie do każdego przemawia temat tej gry nie każdy jest fanem snu
·         Rozgrywka może nie przypaść do gustu zwolennikom agresywnej rozgrywki

Ps. Moim zdaniem kolejny hit ze stajni Naszej Księgarni, drugi po Gejszach. Interesujące dodatkowe warianty gry szczególnie - „Nie takie kruki straszne”.

Gra  dla każdego od małego do dużego prawdziwy senny hit gier familijnych. Choć nie każdemu może spodobać się temat gry.












czwartek, 1 listopada 2018

Gołąbki z mięsem i pieczarkami

Gołąbki to moje ulubione danie, które robię na różne sposoby. Zapiekam, duszę, w kapuście włoskiej, z mięsem, z pieczarkami, z ziemniakami itp. Wszystkie te przepisy znajdziecie na blogu.
Dzisiaj mam dla Was gołąbki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie.
Niestety u mnie wszystkie zjedzone i pozostało tylko zdjęcie, ale w najbliższym czasie zrobię ponownie.
A jakie Wy gołąbki robicie, jakie lubicie?
Pochwalcie się swoimi przepisami i zdjęciami.

Składniki:
1 duża główka kapusty
1 kg mięsa mielonego
400 g ryżu
400 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów
1 szklanka wody
1 łyżka majeranku
1 łyżka masła klarowanego
bazylia
oregano
sól
pieprz
 
Wykonanie:

Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście.
Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki.

Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Pieczarkki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. podsmażone pieczarki. . Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki.
Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno naczynia do zapiekania, a na nich i układać ściśle gołąbki.
Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , odrobiną oregano, bazylii i wlać na gołąbki.
Przykryć liśćmi z kapusty, aby gołąbki nam się nie spaliły.Pod koniec pieczenia liście można zdjąć i chwilę podpiekać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godzinę.