Naleśniki z kaczką to sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu i zarazem bardzo smaczne i syte danie.
Można podawać z filiżanką czystego barszczu, albo z Waszym ulubionym sosem.
Ja polałam ketchupem.
Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią w komentarzach.
Naleśniki
250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
sól
Ciasto
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie tłuszczem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.
Farsz
Gotowana kaczka z rosołu (miałam korpus kaczy z piersiami)
4 ogórki małosolne
1 cebula
sól
pieprz
Mięso oddzielić od kości i zmielić maszynką do mięsa. Cebulę również skręcić przez maszynkę.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie do połączenia się składników.
Nakładać farsz na naleśniki i zawijać. Podsmażyć na patelni z dwóch stron i podawać
z sosem czosnkowym lub ketchupem.
naleśniki z kaczką