czwartek, 29 października 2015

Zapiekanka makaronowa na słodko

Czasami przychodzi ochota na słodkie. Ciasta piec nie chciało mi się, ale zapiekankę makaronową na słodko zrobiłam.
Bardzo lubiana szczególnie przez dzieci. Szybka kolacja lub obiad jak wolicie. U mnie była na obiad.
Do zapiekanki można wykorzystać serek ricotta lub mascarpone. Ja zrobiłam z twarożkiem.
Jeśli lubicie rodzynki można je dodać. Moje dzieciaki jednak za nimi nie przepadają więc pominęłam.

Składniki:
400 g makaronu (dowolnego)
250 g twarogu
2 łyżki cukru (lub według własnego smaku)
1 łyżka cukru waniliowego
300 ml śmietany (dałam 18%)
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 łyżka masła

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Twaróg rozgnieść widelcem z dwoma łyżkami śmietany,  cukrem, cukrem waniliowym.
wszystko wymieszać z makaronem i włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wierzch posmarować resztą śmietany i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana na wierchu się zetnie, a migdały lekko zarumienią.
Podawać na ciepło.

zapiekanka makaronowa na słodko


środa, 28 października 2015

Surówka z buraczków

Buraczki lubię tylko na zimno. Nawet, kiedy robię zasmażane to moja porcja ląduje w lodówce.Wiem, że to brzmi dziwnie, ale od małego  tak lubię. Podobno smaki się zmieniają i może kiedyś pokocham buraki na ciepło.
Jednak dzisiaj przygotowałam surówkę z buraczków najprostszą jaka istnieje, ale zawsze idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu.

Składniki
1 kg średnich buraków
1 duża cebula
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Buraki ugotować w wodzie do miękkości.
Przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę drobno posiekać, doprawić i wszystko wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Prawda,że proste , a jakie smaczne.

surówka z buraczków

Gulasz z serc indyczych

Pewnie są  w naszym gronie miłośnicy podrobów i ich przeciwnicy.
Ja należę do tej pierwszej grupy. Lubię wątróbkę, żołądki  czy serca.
Gulasz z wątróbek indyczych pokazywałam Wam już na blogu (przepis), a dzisiaj gulasz z serc indyczych.

Składniki
500 g serc indyczych
2 szklanki rosołu drobiowego
2 średnie cebule
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta płatków chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Serca oczyścić  i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło lekko zeszklić cebulę dodać serca i smażyć stale mieszając, aby je lekko zrumienić. Całość podlać rosołem i dusić pod przykryciem do miękkości.
Jak serca będą miękkie doprawić solą, pieprzem , płatkami chilli  i majerankiem. Pogotować 2 minuty.
Sos zagęścić rozpuszczając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej w odrobinie wody.
Całość zagotować.
Podałam z ziemniakami.

gulasz z serc indyczych

sobota, 24 października 2015

Zupa ziemniaczana (kartoflanka)

Nastał idealny czas na sycące gorące i rozgrzewające zupy.
I ja się cieszę, bo zupy lubię, ale moja rodzinka nie wyraża z tego powodu entuzjazmu. Jednak powiem Wam tak po cichu, że mój mąż jest takim smakoszem ziemniaków, że taką zupę zjada.
Ja zrobiłam zupę na kościach schabowych, na których było sporo mięsa i każdy otrzymał zupę z wkładką mięsną, bo przecież takie są najlepsze.

Składniki:

1 kg kości schabowych
2 l wody
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
6 średnich ziemniaków
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 łyżka majeranku
1 łyżka sosu sojowego
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
sól
pieprz

Kości umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować wywar. Wyciągnąć  kości i obkroić z nich mięso.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną, dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki lub plasterki, seler, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażyć chwilę na patelni i dodać do wywaru wraz z liściem laurowym , zielem angielskim i solą.
Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać sos sojowy, pieprz i majeranek oraz mięso obrane z kości.
Gotować chwilę.

zupa ziemniaczana (kartoflanka)

piątek, 23 października 2015

Karkówka z cebulą

Na moim blogu przepisów na karkówkę jest bardzo dużo. Zresztą nie tylko na to mięso. Jak pewnie zauważyliście, mięsnych przepisów jest najwięcej. Jednak nie tylko takie przepisy znajdziecie, ale wiele innych.
Polecam Wam do tego mięska surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką  , którą ja przygotowałam również do tego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody.
Pyszny obiadek.

Składniki
700 g karkówki wieprzowej bez kości
4 duże cebule
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra

Mięso pokroić na grubsze plastry, a następnie je lekko rozbić.
Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć na rumiano każdy kotlet z dwóch stron.
Kiedy będą już rumiane wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę na złoty kolor na koniec lekko posolić.
Na talerz wyłożyć karkówkę i na wierzch wyłożyć podsmażoną cebulę.

karkówka z cebulą

Roladki z indyka

Bardzo lubię mięso indycze. Dzisiaj zrobiłam na obiad roladki z piersi indyka z serem i suszonymi pomidorami. Wcześniej na moim blogu pojawiły się równie pyszne roladki z orzechami ze schabu (przepis).
Do tego miałam buraczki , które lubię tylko na zimno i ziemniaczki.
Prawda, że smaczny obiadek?
Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam po przepis.

Składniki na 6 roladek
500 g piersi z indyka
6 kawałków suszonych pomidorów (lub więcej zależy od ilości kotletów)
6 plasterków żółtego sera
1 jajko
sól 
pieprz
bułka do panierowania
masło klarowane do smażenia

Pierś z indyka pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i rozbić delikatnie, aby nie podziurawić kotletów.
Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem, na wierzch ułożyć plasterek sera i kawałek suszonego pomidora.
Zwinąć w roladkę , spiąć wykałaczką.
Każdą roladkę obtoczyć w bułce tartej,  roztrzepanym jajku i ponownie w bułce.
Smażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony na rumiany kolor.
Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 180 stopniach C około 10 minut.

Roladki z indyka

czwartek, 22 października 2015

Kołacz polski

Chodziło za mną ciasto cały dzień. I to takie drożdżowe. W końcu upiekłam kołacza takiego co utrzymuje bardzo długo wilgoć. Można przechowywać kilka dni zawinięty w ściereczkę dzięki czemu zachowa swoją świeżość. Powiem Wam, że na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje.
Daje się dużą ilość masła co sprawia, że ciasto jest naprawdę smaczne i nie jest suche.
Do tego kubek mleka, albo kakao i śniadanie gotowe.

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
250 g masła
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka rumu
5 łyżek cukru
2 łyżki rodzynek
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżki posiekanych migdałów
1 łyżka suszonej żurawiny
cukier puder do oprószenia ciasta


Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę mąki  i wszystko rozetrzeć na gładko. Odstawić drożdże do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko, roztopione masło (odłożyć 3 łyżki), rum,sól ,cukier  i wyrośnięte drożdże.
Wszystko wymieszać, a następnie zagnieść i dobrze wyrobić ciasto.
Włożyć ciasto do miski , oprószyć lekko mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu dodać wszystkie bakalie i ponownie zagnieść.
Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Z wyrośniętego ciasta uformować podłużny bochenek i umieścić na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym 1 łyżką naszego roztopionego masła.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach C około 1 godziny.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem.
Po 5 minutach ponownie posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem.
Dzięki temu otrzymamy skórkę, która uchroni ciasto przed wysychaniem.
zródło gazeta ciasta drożdżowe ( stara, nawet nie wiem z którego roku)

kołacz polski



środa, 21 października 2015

Kotlety mielone z suszonymi pomidorami

Czy też tak macie czasami, że nic Wam się nie chce, że załapujecie "doła". U mnie własnie taki dzień nastąpił. Musiałam zrobić szybki obiad i takie oto powstało danie. Pyszne kotlety mielone, ale z dodatkiem suszonych pomidorów i innych dodatków, które sprawiają, że mięso jest wilgotne i bardzo , bardzo smaczne.
Do tego kotletów proponuję surówkę z pora  oraz ziemniaki  i obiadek gotowy.

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 kajzerka
6 kawałków suszonych pomidorów
3 łyżki startego sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania

1 Cebulę drobno posiekać
2 Pomidory pokroić w mniejsze kawałeczki.
3 Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
4. Czosnek przecisnąć przez praskę.
5. Mięso włożyć do miski oraz pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę mięsną.
6 Z mięsa formować kotlety , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

kotlety mielone z suszonymi pomidorami

wtorek, 20 października 2015

Zrazy po nelsońsku

Tradycyjne danie  z kuchni kresowej. Dlaczego więc po nelsońsku?
W dawnych czasach do przygotowania takiego dania używano specjalnych kamionkowych naczyń tzw nelsonek, w których zapiekano danie.
Ja wykorzystałam naczynie żaroodporne, w którym równie dobrze można przygotować zrazy.
Danie bardzo smaczne i efektownie wygląda. Do dania powinny być wykorzystane grzyby leśne, ale ja zamieniłam na pieczarki.

Składniki:
500 g wołowiny bez kości
500 g pieczarek
2 cebule
1 kg ziemniaków
400 ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
sól
pieprz
2 łyżki masła klarowanego

Wołowinę opłukać, osuszyć i podzielić na kotlety.Każdy kotlet rozbić  cieniutko, a następnie obtoczyć w mące.
Na patelni  rozgrzać masło i smażyć kotlety na rumiany kolor. Ułożyć je na dno naczynia żaroodpornego.
Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić cebule drobno posiekane, dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Doprawić solą, pieprzem i wyłożyć na mięso.
Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki, które ułożyć na pieczarkach. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem. Polać wierzch zapiekanki . 
Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ziemniaki i  mięso będą miękkie (sprawdzić widelcem)
Odkryć folię i zapiekać aż śmietana będzie lekko ścięta i po bokach zapiekanka zarumieniona.


zrazy po nelsońsku

poniedziałek, 19 października 2015

Tarta z łososiem i pomidorami

W weekend zawsze robię takie dania, które od razu mogę podać na stół bez odgrzewania.
Stwierdziłam, że dawno nie robiłam tarty wytrawnej, a ponieważ bardzo lubimy z wędzonym łososiem i taki był w lodówce to upiekłam. 
Jeżeli jesteście zwolennikami tart wytrawnych to polecam, bo jest bardzo smaczna. Ciasto można przygotować sobie dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Składniki:
Ciasto
250 g mąki krupczatki
2 żółtka
125 g masła 
3 łyżki zimnej wody
1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki włożyć do miski (zimne masło ścieram na tarce o grubych oczkach) i szybko zagnieść.
Uformować kulkę z ciasta, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1-2  godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na formę o średnicy 26 cm i wyłożyć ciastem dno i boki.
Ponakłuwać ciasto widelcem lub przykryć dno papierem i wysypać kuleczkami obciążającymi ciasto.
Piec w 200 stopniach C do momentu aż boki lekko się zarumienią.
Wyjąć z piekarnika zdjąć kuleczki i papier.


40 g wędzonego łososia
300 ml śmietany 30%
2 jajka
2 pomidory
sól
pieprz

Śmietanę wymieszać z jajkami  z solą i pieprzem. Pomidory pokroić w ósemki.
Na podpieczonym cieście ułożyć pomidory, wlać śmietanę i poukładać plasterki łososia.
Piec w 200 stopniach C do momentu aż wierzch będzie rumiany i ścięty.

tarta z łososiem i pomidorami




niedziela, 18 października 2015

Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa wymaga dłuższego przygotowania, ale to tylko kwestia czasu. Wkładamy wszystko do garnka, a potem już sama się gotuje.
Gotuję galaretę drobiową , z wołowiną, ale też z golonki i nóżek wieprzowych.
Mój czas przygotowania jednak skrócił się od kiedy dostałam w prezencie szybkowar za który bardzo dziękuję mojemu znajomemu Panu J.
Ten  urodzinowy prezent to strzał w dziesiątkę. Bardzo, bardzo dziękuję i zapraszam na galaretę.

Składniki:
1 duża golonka wieprzowa (taka około 1 kg)
2 nóżki wieprzowe
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
groszek konserwowy
sól
pieprz

Do garnka włożyć oczyszczoną golonkę i nogi wieprzowe, marchewkę,seler, pietruszkę,liśc laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól. Zalać całość zimną wodą tak, aby woda przykrywała mięso.
Gotować na wolnym ogniu około 1,5 -2 godziny.
Mięso i warzywa wyjąć, a wywar przelać przez sito.
Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki . Pokroić marchewkę na plasterki i ułożyć na dnie miseczek wraz z groszkiem, dodać mięso i zalać wywarem, a następnie  odstawić do wystudzenia.
Podawać z octem lub cytryną.
Do galarety z nóżek nie dodaję żelatyny.

galareta wieprzowa 






sobota, 17 października 2015

Gulasz z kiełbasy i fasoli adzuki

Fasola adzuki  lub azuki pod takimi nazwami możemy ją spotkać. Nie jadam jej zbyt często, ale od czasu do czasu funduję sobie takie smaczne danie. Fasola nie jest zbyt popularna u nas, ale warto ją spożywać, bo posiada duże wartości odżywcze.
W Chinach, Japonii czy Korei jest również wykorzystywana do produkcji kosmetyków.
Ja polecam ją w pysznym daniu jednogarnkowym.

Składniki
500 g fasoli adzuki
600 g kiełbasy (dałam podwawelską)
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka masła klarowanego
płatki chilli
sól
pieprz
słodka papryka
natka pietruszki

Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, aby się namoczyła. Najlepiej na całą noc.
Po tym czasie przepłukać fasolkę na sicie , zalać wodą i gotować do miękkości około 50 minut.
Odcedzić na sicie.
W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i chwilę smażyć. Dodać papryki pokrojone w kostkę smażyć około 5 minut. Całość zalać 1.5 szklanki wody, dodać ugotowaną fasolę, puszkę pomidorów, przecier doprawić solą, pieprzem chilli, sosem sojowym, papryką i dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. U mnie trwało to około 15 minut.
Na koniec posypać natką pietruszki.

gulasz z kiełbasy i fasoli adzuki




piątek, 16 października 2015

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane uwielbiam. U mnie w domu część osób je je ze śmietaną i cukrem. Taki właśnie smak pamiętam z dzieciństwa. Mąż i starszy syn uwielbiają z sosem pieczarkowym.
Jednak nie bardzo lubię trzeć na tarce ziemniaki, a więc wypróbowałam sposób tarcia na tarce o grubych oczkach.
Rewelacja i od tego momentu zawsze tak robię. Mniej pracy , a smak pozostał taki sam.

Składniki
1 kg  ziemniaków
2 jajka
1 cebula
3 łyżki mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

olej do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać jajka, mąkę , cebulę drobno posiekaną,doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką placki i smażyć na rumiany kolor z dwóch stron.
Podawać polane sosem pieczarkowym lub śmietaną .



Sos
1 duża cebula
250 g pieczarek
250 ml śmietany słodkiej
sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra
2 łyżki masła klarowanego

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka,
dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę.
Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką.
Chwilkę smażyć aż sos stanie się gęsty.

placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym


czwartek, 15 października 2015

Ciasto Izaura -sernik w murzynku

Pewnie niektórzy pamiętają to ciasto jeszcze z czasów PRL. Piekła go jeszcze moja mama, a i ja już dawno piekę.
Bardzo często powracam do tego przepisu i zawsze ciasto zjadane jest w ekspresowym tempie.
Takie dwa ciasta w jednym. Murzynek i sernik.
Przepis ten mam z książeczki poradnika domowego z roku 1996. Ma już swoje lata i widać, że często używany, bo ślady na kartkach są. Uwielbiam takie stare przepisy i książki kucharskie. 

Składniki

Ciasto
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
250 g margaryny (dałam masło)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego cukru waniliowego)
4 jajka

Margarynę, cukier, cukier waniliowy,kakao włożyć do garnuszka wlać 5 łyżek wody i gotować 5 minut.
Odlać pół szklanki polewy do szklanki, a resztę przestudzić tak, aby było letnie.
Do przestudzonej polewy dodać 4 żółtka mąkę proszek do pieczenia  i wymieszać na jednolitą masę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z ciastem.
Wlać ciasto na blachę (23x38) wyłożoną papierem do pieczenia .

Masa serowa
500-700 g twarogu
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
wiórki kokosowe
Masło zmiksować z cukrem na gładko dodać zmielony twaróg, jajka i wszystko zmiksować do połączenia się składników.
Ser wyłożyć na ciasto łyżką kupkami.
Piec w 200 stopniach C około 1 godziny.
Po upieczeniu polać pozostawioną w szklance polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

ciasto Izaura sernik w murzynku



środa, 14 października 2015

Ciasto kokosowo-kakaowe z masą serową

Upiekłam ciasto w sobotę i już po nim nie ma śladu, ale zdjęcie i smak pozostał.
Było bardzo smaczne, jak każde, które upiekłam z przepisu S. Anastazji
Ostatnim ciastem jakie piekłam z jej przepisu to ciasto Kilimandżaro 
Ciasto kokosowo-kakaowe z masą serową jest troszkę pracochłonne, ale pracę można sobie podzielić. Biszkopt i placek kokosowy upiekłam dzień wcześniej wieczorem, a  rano zrobiłam ser i przekładałam ciasto.
Efekt końcowy-pycha!
Żródło Ciasta S Anastazji

Składniki:
Biszkopt kakaowy
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Placek kokosowy
5 białek
200 g cukru
80 g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
sok z jednej cytryny
proszek do pieczenia (na czubku łyżeczki)

Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Dodać sok z cytryny, wiórki kokosowe, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Wszystko dokładnie wymieszać szpatułką.
Wyłożyć na blaszkę 23x38 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut.

Masa serowa
700 g twarogu (dałam półtłusty)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 żółtek
100 g margaryny (dałam masło)
200 g cukru
1 cukier waniliowy

Ser zmielić przez maszynkę lub zblendować i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu stałe mieszając około 3 minuty. Podzielić ser na dwie części.
Gorącym serem przekładać ciasto. 

składanie ciasta
biszkopt kakaowy
1/2 masy serowej
placek kokosowy
1/2 masy serowej
biszkopt kakaowy
wiórki kokosowe


ciasto kokosowe-kakaowe z masą serową


wtorek, 13 października 2015

Aromatyczna karkówka

Ostatnio trochę eksperymentuję z przepisami z różnych stron świata. Dzisiaj poznacie jeden z moich przepisów na pyszną karkówkę. Jest mięciutka, aromatyczna i bardzo łatwa do zrobienia.
Najbardziej podoba mi się zapach przypraw jaki się rozchodzi po kuchni i nie tylko. Zapachem nęcę również sąsiadów poprzez aromaty, które wychodzą na klatkę schodową.
Polecam Wam również to pyszne mięsko.

Składniki:
800 g karkówki wieprzowej bez kości
1 duża cebula
100 g jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki garam masala
1/4 łyżeczki płatków chilli
2 liście laurowe
2 ziarenka kardamonu
3 łyżki masła klarowanego
3 łyzki posiekanego szczypiorku

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku 3 cm.
Włożyć mięso do miski, zalać jogurtem, wsypać imbir,kurkumę, kolendrę, sól, garam masala,płatki chilli, liście laurowe, kardamon, i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso musi być całe pokryte zalewą.
Odstawić na około 10 minut.
W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Następnie dodać mięso wraz z zalewą , wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, bardzo często mieszając.
Po odparowaniu wody mieszać aby mięso zrobiło się przyrumienione (brązowe )
Podawać posypane szczypiorkiem.

aromatyczna karkówka


poniedziałek, 12 października 2015

Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką

Zawsze do obiadu lubię mieć surówkę. Dzisiaj zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką . Jeśli macie ochotę na inną wersję przystawki z kapustą pekińskiej to również znajdziecie na moim blogu np z marchewką (przepis), albo z sosem curry, którą uwielbiam (przepis).
Ja takie sałatki lubię również jako dodatek do kanapek i od razu smakują lepiej.

Składniki:
1 średnia główka kapusty pekińskiej
1 puszka kukurydzy
1 pęczek rzodkiewek
100 g jogurtu naturalnego
1 cebula
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
oregano
szczypta cukru

Kapustę posiekać, dodać odsączoną na sitku kukurydzę, drobno posiekaną cebulę i pokrojoną rzodkiewkę.
Majonez połączyć z jogurtem i  doprawić przyprawami .
Wlać do sałatki  i wymieszać.

surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką

Domowy smalec z cebulką i jabłkiem

Domowy smalec zrobiony samemu jest pyszny, a jeszcze do tego ogórek małosolny lub kiszony położony jako dodatek na kanapce. Pycha.
Moje chłopaki wyjadają w tempie ekspresowym, dlatego co jakiś czas przygotowuję kolejne porcje.
Dodatki mogą być dowolne np dowolne ulubione zioła.
Ja kupuję słoninę bez skóry dzięki czemu mam mnie pracy i zawsze kroję nożem w kosteczkę. Dzięki temu mam idealne skwareczki.

Składniki:
800 g słoniny bez skóry
2 średnie cebule
2 małe jabłka
sól
1 łyżka majeranku

Słoninę skroić w drobną kostkę. Włożyć do rondla i na małym ogniu topić smalec. Gdy skwarki będą już rumiane i wytopione dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażyć około 5 minut, a następnie dodać jabłka pokrojone w kostkę. Smażyć około 2 minut.
Zdjąć smalec z ognia i wsypać majeranek oraz sól.
Gorący przelewać do słoiczków.

domowy smalec z cebulką i jabłkiem

niedziela, 11 października 2015

Szynka peklowana

Od jakiegoś czasu staram się nie kupować wędlin na kanapki, ale robię je sama. Głównie są to pasztety , pieczenie czy wędliny. Dzisiaj  pokażę Wam sposób na szynkę peklowaną. Jest soczysta, smaczna i bez zbędnych dodatków ulepszających.
Wymaga trochę cierpliwości i czekania, ale zapewniam Was, że warto.
Wcześniej pokazywałam Wam pieczeń z mięsa mielonego z porem, która jest równie pyszna i idealna na kanapki (przepis)

Składniki

1 kg szynki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Zalewa:
2 litry zimnej  wody
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 płaskie łyżki soli peklowej (na każdy litr wody 2 płaskie łyżki soli peklowej)
4 ziarenka ziela angielskiego

Szynkę związać sznurkiem, ale ja tego nie zrobiłam, bo moja szynka była fajną kuleczką w jednolitym kawałku.
Do wody wsypać sól peklową i wymieszać, dodać pozostałe składniki i włożyć szynkę. Woda musi być około 1 cm nad mięsem.
Przykryć i odstawić do lodówki na 5-6 dni.
Po tym czasie wyciągnąć szynkę z wody, osuszyć, a następnie natrzeć mięso mieszanką majeranku, pieprzu i słodkiej i ostrej papryki. papryki.
Odstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
Po upływie tego czasu włożyć mięso do rękawa do pieczenia, zawiązać szczelnie z obu stron i widelcem nakłuć w worku  trzy dziurki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 h , a 15 minut przed końce pieczenia rozciąć worek i piec, aby szynka się przyrumieniła

szynka peklowana

sobota, 10 października 2015

Pulpety w sosie koperkowym.

Mięso mielone można podawać na bardzo wiele sposobów. Miałam zrobić roladę z pieczarkami (przepis), ale stwierdziłam , że na blogu nie mam jeszcze pulpetów w sosie koperkowym, a są takie dobre.
Podaję je z ryżem, albo z ziemniakami.
Łudziłam się, że będę miała na dwa dni, jednak jutro muszę gotować, bo nic nie zostało.
Moje łakomczuchy wszystko zjedli.
Miałam dzisiaj upiec ciasto, ale nie dałam rady.

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz

2 łyżki mąki do obtoczenia
olej do smażenia
250 ml śmietany (dałam 18%)
500 ml  bulionu mięsnego
1 pęczek koperku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony.
Po obsmażeniu włożyć je do garnka z wrzącym bulionem. Dodać liśc laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20-30 minut.
Powstały sos w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.
Doprawiać solą i pieprzem. Wlać śmietanę, dodać posiekany koperek i zagotować.
Smacznego

pulpety w sosie koperkowym

piątek, 9 października 2015

Pikantny kurczak zapiekany w pomidorach

Wiem, wiem, że dzisiaj piątek, ale to danie robiłam wczoraj. Był pyszny obiad i dlatego wstawiam Wam przepis.
Nie ma wiele pracy, bo pieczemy go w piekarniku. Zdjęcie mało apetyczne, ale wybaczcie, bo mam problemy ze schylaniem (pęknięte żebro) i ciężko mi przyjąć odpowiednią pozę do fotografowania.
Obiecuję Wam jednak , że jak tylko przestanie boleć to zrobię kurczaka jeszcze raz i podmienię zdjęcie.
Dlatego musicie mi uwierzyć na słowo, było pysznie.

Składniki:
8 podudzi z kurczaka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów (krojonych)
3 łyżki oleju
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Podudzia umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
Koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ketchup, olej, curry, cukier, sól i pieprz wymieszać w miseczce, a następnie wlać do mięsa i dokładnie wszystko wymieszać.
Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Wszystko przelać do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny.
pikantny kurczak zapiekany w pomidorach



czwartek, 8 października 2015

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Bardzo lubię sałatkę, śledzie też uwielbiam. Czyli jak się to wszystko połączy wychodzi duet idealny.
Sałatka ziemniaczana ze śledziem. Pycha!
Wcześniej podawałam Wam podobną wersję tej sałatki, ale bez śledzia (przepis)
Jeżeli macie ochotę na śledzia w różnych odsłonach to zapraszam tutaj
Powiem Wam jeszcze, że śledzie nie są kaloryczne, zawierają bardzo dużo potasu, a także kwasy omega-3.
Polecam ryby.

Składniki
500 g śledzia
6 średnich ziemniaków
1 cebula
5 jajek ugotowanych na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól
pieprz

Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, około 2 godzin. W tym czasie raz wymieniam wodę.
Wymoczone pokroić w skośne paseczki.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie obrać i pokroić w kostkę.
Wszystko razem wymieszać z pozostałymi składnikami i schłodzić w lodówce.

sałatka ziemniaczana ze śledziem

środa, 7 października 2015

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Szybka i smaczna zapiekanka to jest właśnie mój sposób na obiad.
Jesień zawitała do nas na dobre. Zimno, pochmurno, szaro buro i ponuro. Postanowiłam właśnie umyć okna przed zimą. 
Jednak ja już wiem , że jak tylko to zrobię zaraz zacznie padać deszcz :) 
Może jednak tym razem się uda i jeszcze parę dni będzie świeciło słońce.
Wracając jednak do mojej zapiekanki, to polecam warto.

Składniki:
400 g makaronu dowolnego ( u mnie muszelki)
500 g mięsa mielonego
250 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
40 g tartego parmezanu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
szczypta papryki ostrej

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło , zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę , dodać drobno posiekany czosnek i  mięso mielone. Smażyć do momentu aż mięso gotowe. 
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce masła do momentu odparowania całkowitego wody.
Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z mięsem dodać przecier pomidorowy, majeranek , sól , pieprz i paprykę ostrą . Wszystko smażyć około 3-4 minut.
Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso z pieczarkami , a następnie ugotowany makaron.
Posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut.
Zapiekankę podawać posypaną szczypiorkiem.

zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym



wtorek, 6 października 2015

Schab z sosem śliwkowym

Na tradycyjne kotlety schabowe nie miałam ochoty. Schab  z cebulą też Wam już pokazywałam (przepis)   . Dzisiaj zapraszam na schab w sosie śliwkowym.  Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie zróbcie, bo śliwki jeszcze są. Taka inna smaczna propozycja podania schabowego
Do tego ziemniaczki lub ryż, surówka  z selera (przepis) i obiad gotowy.

Składniki
1 kg schabu bez kości
10 śliwek węgierek
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
tymianek
płatki chilli
szczypta papryki wędzonej słodkiej


Schab opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.  Oprószyć go solą i pieprzem i delikatnie tymiankiem.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć ze wszystkich stron mięso na lekko rumiany kolor.Pokroić mięso w plastry i przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać masło na którym się smażyło dodać 1/2 szklanki wody i przykryć naczynie.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut .Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem.
Śliwki podzielić  na połowę, usunąć pestki i włożyć do rondla. Podlać je 3 łyżkami wody i dusimy aż się rozgotują. Przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na 1 łyżce masła.
Dołożyć sos z przetartych śliwek, wlać 1/4 szklanki wody , doprawić solą , pieprzem, płatkami chilli oraz wędzoną papryką. i zagotować. W razie gdy sos jest zbyt rzadki zagęścić go 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody.
Mięso wyjąć z piekarnika i pokroić na plastry. polać gorącym sosem i podawać

schab z sosem śliwkowym




poniedziałek, 5 października 2015

Ciasto Jamajka

Cały czas przymierzałam się do tego ciasta. Jednym z powodów upieczenia była prośba mojego synka, że marzy o cieście z owocami , galaretką i kremem. Na internecie pojawiają się różne wersje to i ja upiekłam swoją. Podoba mi się również nazwa ciasta JAMAJKA.
Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj

Ciasto
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Nasączenie
sok z cytryny
cukier
zaparzona herbata

Krem
600 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować
Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i po napęcznieniu jej ogrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu wlewać  do ubitej śmietany ciągle miksując.

dodatkowo
2 galaretki cytrynowe
4-5 bananów
wiórki czekoladowe

Składanie ciasta
 1 blat ciasta nasączyć  i ułożyć na nim banany przecięte na pół wzdłuż.
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (dałam 800 ml wody zamiast 1 l )
Odstawić, aby lekko stężała i zalać banany.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie nałożyć krem i przyłożyć drugim nasączonym blatem ciasta.
Wierzch posmarować kremem i posypać wiórkami czekolady.

ciasto jamajka




niedziela, 4 października 2015

Szakszuka - jaja w pomidorach

Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, izraelskiej i marokańskiej. W tłumaczeniu oznacza bałagan.
Według mnie nie jest to żaden bałagan, ale bardzo smaczna potrawa.
Robię to danie już kolejny raz i bardzo mi smakuje. Dzisiaj udało mi się zrobić zdjęcie.
Przyprawiam dosyć ostro, bo tak nam smakuje, ale to już rzecz smaku.

Składniki:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów
5 jajek
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać czosnek drobno posiekany i smażyć pół minuty.
Papryki pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć około 5-7 minut mieszając.
Dodać przyprawy, przecier, i puszkę pomidorów. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć. Łyżką zrobić dołki i wbić jajka. Przykryć patelnię pokrywką i na wolnym ogniu dusić około 10-15 minut. Jajka muszą się ściąć, ale żółtko powinno być płynne. Zdjąć z palnika i posypać posiekanym szczypiorem.
Podawać gorące.

szakszuka  jaja w pomidorach

sobota, 3 października 2015

Pizza na cienkim cieście z semoliną

Semolina to mąka z pszenicy durum. Stosowana jest przy produkcji makaronu.
Jednak nie tylko, bo ciasto na pizzę z dodatkiem tej mąki jest rewelacyjne. Jeżeli nigdy nie próbowaliście dodać do ciasta tej mąki to polecam.
Dodatki do pizzy można już dodać według własnego smaku i własnej fantazji.
Z podanej porcji wychodzi jedna duża blaszka pizzy i dwie małe.

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka mąki semoliny
1 szklanka letniej wody
8 g drożdży suszonych
3 łyżki oleju
sól

Sos:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
bazylia
oregano

Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi  składnikami.

Dodatki
plasterki salami
czarne oliwki
ser mozzarella
czerwona papryka



Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać, a następnie zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.
1/2 część ciasta rozwałkować na placek i ułożyć na blaszce.
Posmarować ciasto sosem i ułożyć dodatki.
Piec w temp 200 stopni C do momentu aż boki ciasta się przyrumienią. U mnie trwało to 20 minut.

pizza na cienkim cieście z semoliną



piątek, 2 października 2015

Domowa nutella

Od czasu do czasu robię moim chłopakom domową nutellę do chleba czy naleśników.
Jest smaczna, ale co najważniejsze bez chemii i żadnych innych dodatków.
Jednak , aby była gładka musimy dość długo miksować, aby nie wyczuwalne były kawałeczki orzechów.
Bardzo dobre są naleśniki z tym kremem, babeczki czy tak jak robią moje chłopaki wyjadają łyżeczką ze słoiczka.


Składniki:
300 g orzechów ziemnych niesolonych
200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
2 łyżki oleju

Orzechy zmiksować na gładki krem. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz pozostałe składniki i wszystko dokładnie połączyć.
Mamy gotową nutellę  Pracy mało ,a efekt....
Pycha!

domowa nutella

Łosoś z bazylią

Łosoś to dla mnie najlepsza ryba. Usmażony lub grillowany , oprószony solą i pieprzem jest wyśmienity.
Jak dodamy do niego jeszcze inne dodatki będzie to już rewelacyjny smak.
Wcześniej pokazałam Wam jak można podać łososia ze szpinakiem i pieczarkami (przepis). Jeśli nie jesteście miłośnikami zielonych liści :) to polecam łososia z sosem serowo - koperkowym (przepis)

Składniki
4 kawałki łososia
1 garść liści bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz

Patelnię grillową mocno rozgrzać. Łososia oprószyć solą  i pieprzem.
Zaczynamy grillować układając rybę na patelni skórą do dołu.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i bardzo krótką chwilę smażymy bardzo drobno posiekany czosnek.
Dorzucamy drobno posiekane listki bazylii i smażymy około 1-2 minuty.
Doprawiamy szczyptą soli.
Na talerz wykładamy łososia, a na wierzchu układamy bazylię.
Podajemy gorące z frytkami, ziemniakami lub ryżem.

łosoś z bazylią



czwartek, 1 października 2015

Rolada ziemniaczana na waflu

Dzisiaj rolada ziemniaczana na waflu. Inna odmiana podania ziemniaków. Świetnie smakuje z gulaszem lub sosem pieczarkowym.
Żeby zwinąć ładnie roladę ziemniaki muszą być gorące w przeciwnym razie będzie Wam ciężko zwinąć wafel. Połamie się.

Składniki:
1,5 kg ugotowanych gorących ziemniaków
2 łyżki śmietany
pieprz
gałka muszkatołowa
1/2 pęczka natki pietruszki

jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać śmietanę , pieprz, gałkę muszkatołową  i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Na wafel rozłożyć ziemniaki o grubości 1 cm.
Zwijać gorące w roladę.
Odstawić do lodówki , aby rolada wystygła.
Zimną kroić ostrym nożem w plastry. Każdy kawałek namoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Podawać gorące.

rolada ziemniaczana na waflu