Wymaga trochę cierpliwości i czekania, ale zapewniam Was, że warto.
Wcześniej pokazywałam Wam pieczeń z mięsa mielonego z porem, która jest równie pyszna i idealna na kanapki (przepis)
Składniki
1 kg szynki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Zalewa:
2 litry zimnej wody
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 płaskie łyżki soli peklowej (na każdy litr wody 2 płaskie łyżki soli peklowej)
4 ziarenka ziela angielskiego
Szynkę związać sznurkiem, ale ja tego nie zrobiłam, bo moja szynka była fajną kuleczką w jednolitym kawałku.
Do wody wsypać sól peklową i wymieszać, dodać pozostałe składniki i włożyć szynkę. Woda musi być około 1 cm nad mięsem.
Przykryć i odstawić do lodówki na 5-6 dni.
Po tym czasie wyciągnąć szynkę z wody, osuszyć, a następnie natrzeć mięso mieszanką majeranku, pieprzu i słodkiej i ostrej papryki. papryki.
Odstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
Po upływie tego czasu włożyć mięso do rękawa do pieczenia, zawiązać szczelnie z obu stron i widelcem nakłuć w worku trzy dziurki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 h , a 15 minut przed końce pieczenia rozciąć worek i piec, aby szynka się przyrumieniła
szynka peklowana
Domowa wędlina na świeżym chlebku, pysznie:)
OdpowiedzUsuńDomowe wyroby są najpyszniejsze :-)
OdpowiedzUsuńCzy coś takiego można wędzić? Mam gdzie to robić tylko brak odwagi a i chęci za dużo też nie ma.
OdpowiedzUsuńTak można wędzić. Tylko przed wędzeniem taką szynkę należy powiesić na jakiś czas, aby ją osuszyć.
UsuńMniam, super to wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTeż piekę mięso na wędlinę w domu. Ale nigdy nie robiłam tak jak TY - zazwyczaj marynuję w przyprawach 12-24h i wystarcza... Choć kusi Twoja propozycja :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Aniu. Szynka bardzo dobra :)
UsuńWitaj! Szyneczka wygląda fantastycznie. Mam pytanie dot. zalewy: nie gotuje się zalewy? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZalewy nie gotujemy. Pozdrawiam cieplutko
Usuń