Składniki:
400 g makaronu
250 g pieczarek
250 g serka mascarpone
2 ząbki czosnku
3 łyżki parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła klarowanego
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól
czarny pieprz
Wykonanie
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć 30 sekund czosnek drobno posiekany.
Dodać pieczarki pokrojone w półplasterki. Smażyć chwilę , a następnie dołożyć serek
mascarpone. Wymieszać i chwilę smażyć na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem ,gałką muszkatołową.Ugotowany makaron połączyć z sosem , posypać natką pietruszki i parmezanem po czym wymieszać.
Nakładać na talerze.
czwartek, 30 kwietnia 2015
Pożywny koktajl.
Kiwi-owoc , który przywędrował do nas z Chin. Zwany jest również chińskim agrestem.
Owoc ten to bomba witaminowa.
Wzmacnia nasz układ odpornościowy. Zawiera dużą dawkę witaminy C– silny przeciwutleniacz chroniący organizm przed infekcjami. Wzmacnia też nasze naczynia krwionośne i chroni przed zaćmą. Poza tym to doskonałe źródło potasu
Jednak jak wszystko co dobre należy stosować z umiarem
Składniki:
1 banan
2 kiwi
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
1/2 szklanki wody niegazowanej
Wykonanie:
Włożyć do blendera obranego banana, pomarańczę obraną i podzieloną na cząstki,
obrane kiwi i wszystko zmiksować. Dodać miód, wodę i wymieszać.
Smacznego.
Owoc ten to bomba witaminowa.
Wzmacnia nasz układ odpornościowy. Zawiera dużą dawkę witaminy C– silny przeciwutleniacz chroniący organizm przed infekcjami. Wzmacnia też nasze naczynia krwionośne i chroni przed zaćmą. Poza tym to doskonałe źródło potasu
Jednak jak wszystko co dobre należy stosować z umiarem
Składniki:
1 banan
2 kiwi
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
1/2 szklanki wody niegazowanej
Wykonanie:
Włożyć do blendera obranego banana, pomarańczę obraną i podzieloną na cząstki,
obrane kiwi i wszystko zmiksować. Dodać miód, wodę i wymieszać.
Smacznego.
środa, 29 kwietnia 2015
Tureckie ciasto szpinakowe
Składniki:
Ciasto
400 g szpinaku mrożonego szpinaku
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
Krem
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
1 łyżeczka żelatyny
truskawki
Wykonanie:
Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i włożyć do miski.
Mikserem rozdrobnić.
Dodać jajka, cukier i zmiksować.
Do masy szpinakowo -jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać
i sok z cytryny. Miksować i dodawać olej.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około 45 minut.
Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
Krem
Schłodzoną mocno śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę wlać do śmietany i zmiksować.
Posmarować kremem blat ciasta i przyłożyć drugim.
Na wierzchu udekorować ciasto ubitą śmietaną i truskawkami.
Ciasto schłodzić około 2 godziny.
Ciasto
400 g szpinaku mrożonego szpinaku
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
Krem
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
1 łyżeczka żelatyny
truskawki
Wykonanie:
Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i włożyć do miski.
Mikserem rozdrobnić.
Dodać jajka, cukier i zmiksować.
Do masy szpinakowo -jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać
i sok z cytryny. Miksować i dodawać olej.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około 45 minut.
Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
Krem
Schłodzoną mocno śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę wlać do śmietany i zmiksować.
Posmarować kremem blat ciasta i przyłożyć drugim.
Na wierzchu udekorować ciasto ubitą śmietaną i truskawkami.
Ciasto schłodzić około 2 godziny.
Żródło : mojewypieki.com
wtorek, 28 kwietnia 2015
Sałatka z rzodkiewki
Składniki:
1 pęczek rzodkiewki
1 puszka kukurydzy
1 długi ogórek
7 pomidorków koktajlowych
3 łyżki majonezu
sól
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
Kukurydzę odcedzić na sitku.
Pomidorki przekroić na pół.
Wszystko razem wymieszać z majonezem.
Doprawić solą i pieprzem.
Gotowe.
1 pęczek rzodkiewki
1 puszka kukurydzy
1 długi ogórek
7 pomidorków koktajlowych
3 łyżki majonezu
sól
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
Kukurydzę odcedzić na sitku.
Pomidorki przekroić na pół.
Wszystko razem wymieszać z majonezem.
Doprawić solą i pieprzem.
Gotowe.
poniedziałek, 27 kwietnia 2015
Wiosenna sałatka warstwowa
Składniki:
2 garście roszponki
3 jajka
100 g sera feta
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewek
6 łyżek majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie
Warstwy sałatki.
1. roszponka
2 rzodkiewka pokrojona w plasterki
3 połowa porcji majonezu
4 ogórek pokrojony w dużą kostkę
5 serek feta pokrojony w kostkę
6 pozostały majonez
7 jajko ugotowane i pokrojone w dużą kostkę
8 posiekana natka pietruszki
Smacznego
2 garście roszponki
3 jajka
100 g sera feta
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewek
6 łyżek majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie
Warstwy sałatki.
1. roszponka
2 rzodkiewka pokrojona w plasterki
3 połowa porcji majonezu
4 ogórek pokrojony w dużą kostkę
5 serek feta pokrojony w kostkę
6 pozostały majonez
7 jajko ugotowane i pokrojone w dużą kostkę
8 posiekana natka pietruszki
Smacznego
niedziela, 26 kwietnia 2015
Gołąbki z mięsem i ryżem.
Składniki:
1 duża główka kapusty
1 kg mięsa mielonego
300 g ryżu
2 cebule
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
majeranek
papryka słodka
bazylia
oregano
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
Wykonanie:
Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście.
Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki.
Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju
na złoty kolor po czym dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki.
Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki.
Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków.
Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny.
Sos przygotowuję osobno.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle
Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować.
Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody.
Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem.
Na talerzu polać gołąbki sosem.
1 duża główka kapusty
1 kg mięsa mielonego
300 g ryżu
2 cebule
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
majeranek
papryka słodka
bazylia
oregano
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
Wykonanie:
Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście.
Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki.
Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju
na złoty kolor po czym dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki.
Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki.
Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków.
Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny.
Sos przygotowuję osobno.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle
Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować.
Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody.
Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem.
Na talerzu polać gołąbki sosem.
Koktajl malinowo - waniliowy
Składniki:
1 szklanka malin (miałam mrożone)
1 jogurt naturalny
1/2 laski wanilii
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru (lub według własnego smaku)
Wykonanie.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i nożem zeskrobać ziarenka.
Maliny, wanilię i wszystkie pozostałe składniki zmiksować.
Takie proste, a takie smaczne.
1 szklanka malin (miałam mrożone)
1 jogurt naturalny
1/2 laski wanilii
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru (lub według własnego smaku)
Wykonanie.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i nożem zeskrobać ziarenka.
Maliny, wanilię i wszystkie pozostałe składniki zmiksować.
Takie proste, a takie smaczne.
sobota, 25 kwietnia 2015
Leczo
Składniki:
300 g kiełbasy (dałam śląską)
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę.
Na oleju zeszklić cebulę i dodać kiełbasę, podsmażyć , a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki.
Dodać pomidory z puszki , pokrojoną paprykę, cukinię,przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek.
Dolać 1 szklankę wody , liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości na wolnym ogniu około 30-40 minut. 10 minut przed końcem duszenia dodać przyprawy.
Smacznego.
300 g kiełbasy (dałam śląską)
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę.
Na oleju zeszklić cebulę i dodać kiełbasę, podsmażyć , a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki.
Dodać pomidory z puszki , pokrojoną paprykę, cukinię,przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek.
Dolać 1 szklankę wody , liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości na wolnym ogniu około 30-40 minut. 10 minut przed końcem duszenia dodać przyprawy.
Smacznego.
piątek, 24 kwietnia 2015
Kotlety z kalafiora
Składniki:
1 średni kalafior
5 łyżek mąki
2 łyżki sezamu
1 jajko
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Kalafiora ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedzić na sitku, a następnie zblendować.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Masa nie powinna być gęsta , ale też nie powinna być płynna.
Masę nakładać łyżką i obtoczyć w bułce tartej, następnie w rękach formować płaskie kotlety.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiany kolor.
Podawać gorące.
1 średni kalafior
5 łyżek mąki
2 łyżki sezamu
1 jajko
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Kalafiora ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedzić na sitku, a następnie zblendować.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Masa nie powinna być gęsta , ale też nie powinna być płynna.
Masę nakładać łyżką i obtoczyć w bułce tartej, następnie w rękach formować płaskie kotlety.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiany kolor.
Podawać gorące.
Koktajl truskawkowy z miętą
Składniki:
1 szklanka truskawek (mogą być mrożone)
10 listków świeżej mięty
1 jogurt naturalny
2 łyżki cukru (lub według własnego smaku)
1/3 szklanki mleka
Wykonanie:
Truskawki z listkami mięty zmiksować.
Dodać cukier, mleko, jogurt i ponownie
zmiksować.
czwartek, 23 kwietnia 2015
Rolada biszkoptowa z truskawkami.
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki
Krem:
500 ml śmietany kremówki
1 szklanka truskawek (dałam mrożone)
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
Dekoracja
kilka świeżych truskawek
listki mięty
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać i delikatnie szpatułką połączyć z masą jajeczną.
Dużą blachę (ja wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać.
Piec w 180 stopniach C około 15 minut.
Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć.
Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier.
Ciasto układamy na ściereczce i zwijamy z nią jak roladę.
Tak trzymamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie możemy przygotować krem.
Śmietanę mocno schłodzoną ubijać wraz z cukrem na sztywno.
Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i po napęcznieniu wlać do ubitej śmietany, dodać rozmrożone truskawki i zmiksować.
Roladę delikatnie rozwinąć na płasko i posmarować kremem.. Ponownie ściśle zwinąć.
.
Na wierzchu ozdobić resztką kremu i truskawkami.
Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki
Krem:
500 ml śmietany kremówki
1 szklanka truskawek (dałam mrożone)
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
Dekoracja
kilka świeżych truskawek
listki mięty
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać i delikatnie szpatułką połączyć z masą jajeczną.
Dużą blachę (ja wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać.
Piec w 180 stopniach C około 15 minut.
Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć.
Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier.
Ciasto układamy na ściereczce i zwijamy z nią jak roladę.
Tak trzymamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie możemy przygotować krem.
Śmietanę mocno schłodzoną ubijać wraz z cukrem na sztywno.
Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i po napęcznieniu wlać do ubitej śmietany, dodać rozmrożone truskawki i zmiksować.
Roladę delikatnie rozwinąć na płasko i posmarować kremem.. Ponownie ściśle zwinąć.
Na wierzchu ozdobić resztką kremu i truskawkami.
Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
środa, 22 kwietnia 2015
Chili con carne
Tradycyjne danie kuchni amerykańskiej.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 papryczka chili bez pestek
1 puszka pomidorów bez skóry
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić drobno posiekaną cebulę po czym dodać mięso mielone i podsmażyć chwilę.
Przełożyć całość do garnka zalać 1,5 l wody, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę paprykę.. Kukurydzę , fasolę odcedzić na sitku i dorzucić do garnka.
Dodać wszystkie pozostałe składniki , doprawić i gotować.
Podawać na gorąco z ryżem.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 papryczka chili bez pestek
1 puszka pomidorów bez skóry
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić drobno posiekaną cebulę po czym dodać mięso mielone i podsmażyć chwilę.
Przełożyć całość do garnka zalać 1,5 l wody, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę paprykę.. Kukurydzę , fasolę odcedzić na sitku i dorzucić do garnka.
Dodać wszystkie pozostałe składniki , doprawić i gotować.
Podawać na gorąco z ryżem.
Koktajl z awokado i banana
Awokado pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Aztekowie nazywali go masłem puszczy lub owocem maślanym, ze względu na zawartość tłuszczu. Posiada wiele wartości odżywczych.
Składniki:
1 awokado
2 banany
1 pomarańcza
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu lub według własnego smaku
3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać ze skórki.
Włożyć do blendera , dodać banany obrane ze skórki, wyciśnięty sok z pomarańczy
oraz sok z cytryny. Wszystko zmiksować na gładką masę.
Wymieszać z miodem i jogurtem.
Smacznego.
Składniki:
1 awokado
2 banany
1 pomarańcza
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu lub według własnego smaku
3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać ze skórki.
Włożyć do blendera , dodać banany obrane ze skórki, wyciśnięty sok z pomarańczy
oraz sok z cytryny. Wszystko zmiksować na gładką masę.
Wymieszać z miodem i jogurtem.
Smacznego.
wtorek, 21 kwietnia 2015
Placki z gotowanych ziemniaków w kukurydzianych płatkach.
Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu.
Proponuję bardzo smaczne kotlety ziemniaczane panierowane w płatkach kukurydzianych.
Składniki:
700 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki
2 kiełbasy śląskie
sól
pieprz
płatki kukurydziane do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki skręcić przez maszynkę lub zblendować.
Wbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.
Doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej uformować kotlety.
Do miseczki wsypać płatki kukurydziane i lekko pokruszyć je dłonią.
Każdy placek obtoczyć w płatkach i usmażyć z obu stron na rumiany kolor.
Podawać gorące.
Proponuję bardzo smaczne kotlety ziemniaczane panierowane w płatkach kukurydzianych.
Składniki:
700 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki
2 kiełbasy śląskie
sól
pieprz
płatki kukurydziane do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki skręcić przez maszynkę lub zblendować.
Wbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.
Doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej uformować kotlety.
Do miseczki wsypać płatki kukurydziane i lekko pokruszyć je dłonią.
Każdy placek obtoczyć w płatkach i usmażyć z obu stron na rumiany kolor.
Podawać gorące.
poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Kurczak sosie grzybowym
Składniki:
3 piersi z kurczaka
250 g pieczarek
250 ml śmietany kremówki
1/2 pęczka koperku
3 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Posypać z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pierś z dwóch stron , a następnie
przełożyć na ogrzany talerz i przykryć folią aluminiową.
Na tym samym maśle (jeśli nie przypaliło się nam) smażyć chwilę bez rumienienia drobno
posiekaną szalotkę. Dodać czosnek drobno pokrojony i pieczarki pokrojone w plasterki.
Podsmażyć do odparowania wody. Zalać śmietaną i smażyć aż otrzymamy gęsty sos.
Doprawić solą , pieprzem oraz dodać posiekany koperek.
Mięso kroimy na plastry i polewamy gorącym sosem.
Smacznego.
3 piersi z kurczaka
250 g pieczarek
250 ml śmietany kremówki
1/2 pęczka koperku
3 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Posypać z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pierś z dwóch stron , a następnie
przełożyć na ogrzany talerz i przykryć folią aluminiową.
Na tym samym maśle (jeśli nie przypaliło się nam) smażyć chwilę bez rumienienia drobno
posiekaną szalotkę. Dodać czosnek drobno pokrojony i pieczarki pokrojone w plasterki.
Podsmażyć do odparowania wody. Zalać śmietaną i smażyć aż otrzymamy gęsty sos.
Doprawić solą , pieprzem oraz dodać posiekany koperek.
Mięso kroimy na plastry i polewamy gorącym sosem.
Smacznego.
niedziela, 19 kwietnia 2015
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Składniki:
Ciasto
200 g mąki
100 ml mleka
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki oleju
Masa jabłkowa
1 kg jabłek
100 g cukru
1 budyń śmietankowy
250 ml mleka
1 białko
Beza
1 białko
1 łyżka cukru
Kruszonka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto.
Zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia.
Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno blaszki i poczekać aż ponownie wyrośnie.
W tym czasie zrobić masę jabłkową.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier
i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku.
Mleko zagotować i wlać rozrobiony w części mleka budyń.
Ugotowany gęsty budyń wymieszać z jabłkami. (zmiksowałam.)
Białko ubić i delikatnie wymieszać z masą jabłkowo-budyniową.
Wyłożyć masę na ciasto.
Beza
Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo-budyniową.
Kruszonka.
Wszystkie składniki rozgniatać w palcach tworząc kruszonkę.
Posypać całość ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C około 30 minut.
Ciasto
200 g mąki
100 ml mleka
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki oleju
Masa jabłkowa
1 kg jabłek
100 g cukru
1 budyń śmietankowy
250 ml mleka
1 białko
Beza
1 białko
1 łyżka cukru
Kruszonka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto.
Zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia.
Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno blaszki i poczekać aż ponownie wyrośnie.
W tym czasie zrobić masę jabłkową.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier
i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku.
Mleko zagotować i wlać rozrobiony w części mleka budyń.
Ugotowany gęsty budyń wymieszać z jabłkami. (zmiksowałam.)
Białko ubić i delikatnie wymieszać z masą jabłkowo-budyniową.
Wyłożyć masę na ciasto.
Beza
Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo-budyniową.
Kruszonka.
Wszystkie składniki rozgniatać w palcach tworząc kruszonkę.
Posypać całość ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C około 30 minut.
sobota, 18 kwietnia 2015
Ser topiony -domowy
Ser ten kojarzy mi się ze smakiem z dzieciństwa.
Pamiętam robiła go w domu zawsze moja mama i babcia.
Można go przyrządzać według własnych smaków np z majerankiem, kminkiem, papryką ostrą , itp
Moja pierwsza propozycja to z koperkiem oraz druga bez dodatków.
Składniki:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
koperek
Wykonanie:
Twaróg rozgnieść dobrze widelcem.
Włożyć do miseczki i posypać sodą. (nie mieszać).
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Po tym czasie ser powinien zmienić swój wygląd tak jak pokazałam na zdjęciu.
Przełożyć ser do miski, którą umieszczany na garnku z gotującą się wodą. Na parze rozpuszczamy ser
aż nie będzie grudek. Mieszamy dość często.
Dodać sól, masło i połączyć składniki mieszając. Na koniec dodać koperek , wymieszać i wlać do miseczek.
Odstawić do lodówki.
Pamiętam robiła go w domu zawsze moja mama i babcia.
Można go przyrządzać według własnych smaków np z majerankiem, kminkiem, papryką ostrą , itp
Moja pierwsza propozycja to z koperkiem oraz druga bez dodatków.
Składniki:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
koperek
Wykonanie:
Twaróg rozgnieść dobrze widelcem.
Włożyć do miseczki i posypać sodą. (nie mieszać).
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Po tym czasie ser powinien zmienić swój wygląd tak jak pokazałam na zdjęciu.
Przełożyć ser do miski, którą umieszczany na garnku z gotującą się wodą. Na parze rozpuszczamy ser
aż nie będzie grudek. Mieszamy dość często.
Dodać sól, masło i połączyć składniki mieszając. Na koniec dodać koperek , wymieszać i wlać do miseczek.
Odstawić do lodówki.
Ser przed przetopieniem
piątek, 17 kwietnia 2015
Krokiety z pieczarkami.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
sól
Farsz:
700 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
1 jajko
bułka tarta do panierowania
sól
Wykonanie:
Ciasto
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.
Farsz
Pieczarki zetrzeć na tarce
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki.
Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem.
Do farszu dodać bułkę tartą.
Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety.
Na talerz wybić jajko i roztrzepać widelcem, posolić.
Na drugi talerz wysypać bułkę tartą.
Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor.
Krokiety podaję z filiżanką czystego czerwonego barszczu.
Ciasto naleśnikowe
250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
sól
Farsz:
700 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
1 jajko
bułka tarta do panierowania
sól
Wykonanie:
Ciasto
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.
Farsz
Pieczarki zetrzeć na tarce
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki.
Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem.
Do farszu dodać bułkę tartą.
Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety.
Na talerz wybić jajko i roztrzepać widelcem, posolić.
Na drugi talerz wysypać bułkę tartą.
Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor.
Krokiety podaję z filiżanką czystego czerwonego barszczu.
czwartek, 16 kwietnia 2015
Sałatka jarzynowa
Składniki:
6 średnich ziemniaków
4 średnie marchewki
5 jajek
5 średnich ogórków kiszonych
1 por
2 średnie jabłka
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 słoik majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Wykonanie:
Ugotować ziemniaki w mundurkach, marchewkę, jajka na twardo.
Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki. Jajka oskubać.
Pokroić wszystkie warzywa w kostkę.
Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku.
Wszystko wymieszać . Dodać musztardę , sól pieprz i majonez.
Ponownie wymieszać .
Smacznego
6 średnich ziemniaków
4 średnie marchewki
5 jajek
5 średnich ogórków kiszonych
1 por
2 średnie jabłka
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 słoik majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Wykonanie:
Ugotować ziemniaki w mundurkach, marchewkę, jajka na twardo.
Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki. Jajka oskubać.
Pokroić wszystkie warzywa w kostkę.
Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku.
Wszystko wymieszać . Dodać musztardę , sól pieprz i majonez.
Ponownie wymieszać .
Smacznego
Żeberka pieczone z jabłkami
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
2 jabłka
2 łyżki ketchupu
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 szklanki wody
sól
Wykonanie
Przygotować marynatę.
Do miseczki wlać ketchup,olej i 1 łyżkę wody. Dodać słodką paprykę,
pieprz i sól.Wszystko dokładnie połączyć.
Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym .
Nasmarować marynatą dokładnie z każdej strony mięso , włożyć do naczynia , przykryć
i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej na całą noc.
Mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego , wlać 1/2 szklanki wody
i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C bez przykrycia.
Co jakiś czas polewać żeberka sosem.
W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pół godziny przed końcem pieczenia dodać
je do żeberek.
Smacznego
1 kg żeberek wieprzowych
2 jabłka
2 łyżki ketchupu
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 szklanki wody
sól
Wykonanie
Przygotować marynatę.
Do miseczki wlać ketchup,olej i 1 łyżkę wody. Dodać słodką paprykę,
pieprz i sól.Wszystko dokładnie połączyć.
Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym .
Nasmarować marynatą dokładnie z każdej strony mięso , włożyć do naczynia , przykryć
i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej na całą noc.
Mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego , wlać 1/2 szklanki wody
i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C bez przykrycia.
Co jakiś czas polewać żeberka sosem.
W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pół godziny przed końcem pieczenia dodać
je do żeberek.
Smacznego
środa, 15 kwietnia 2015
Spichlerz wiewiórki -deser
Składniki:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
2 szklanki mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
200 g masła
200 g orzechów łuskanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
Wykonanie:
1,5 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować z cukrem i cukrem waniliowym .Dodać masło. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka intensywnie mieszając.
Jak otrzymamy już budyń odstawiamy z palnika i mieszamy z pokruszonymi orzechami, pozostawiając 1/3 do posypania deseru.
W tortownicy o średnicy 18 cm układamy warstwy
1 biszkopty
2 budyń
3 biszkopty
4 budyń
5 biszkopty
6 budyń
7 posypujemy orzechami i rodzynkami
Deser odstawiamy do lodówki na około 2 godziny
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
2 szklanki mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
200 g masła
200 g orzechów łuskanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
Wykonanie:
1,5 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować z cukrem i cukrem waniliowym .Dodać masło. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka intensywnie mieszając.
Jak otrzymamy już budyń odstawiamy z palnika i mieszamy z pokruszonymi orzechami, pozostawiając 1/3 do posypania deseru.
W tortownicy o średnicy 18 cm układamy warstwy
1 biszkopty
2 budyń
3 biszkopty
4 budyń
5 biszkopty
6 budyń
7 posypujemy orzechami i rodzynkami
Deser odstawiamy do lodówki na około 2 godziny
Zupa pieczarkowa z makaronem
Składniki:
500 g pieczarek
1,5 l bulionu mięsnego
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera
1 łyżka masła klarowanego
1 mały por
200 g makaronu
250 ml śmietany kremówki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę,seler, por obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć chwilę warzywa.
W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone warzywa, pieczarki pokrojone w plasterki,
liść laurowy, ziele angielskie i gotować. Wszystko doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać śmietanę.
Makaron ugotować osobno według instrukcji na opakowaniu.
Zupę podać z makaronem i posypać koperkiem.
Smacznego
500 g pieczarek
1,5 l bulionu mięsnego
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera
1 łyżka masła klarowanego
1 mały por
200 g makaronu
250 ml śmietany kremówki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę,seler, por obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć chwilę warzywa.
W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone warzywa, pieczarki pokrojone w plasterki,
liść laurowy, ziele angielskie i gotować. Wszystko doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać śmietanę.
Makaron ugotować osobno według instrukcji na opakowaniu.
Zupę podać z makaronem i posypać koperkiem.
Smacznego
wtorek, 14 kwietnia 2015
Sałatka na krakersach
Sałatka wyglądem przypomina ciasto. Poszczególne warstwy ułożone są na krakersach.
Kiedy zobaczyłam ją tu , wiedziałam, że muszę spróbować taką zrobić.
Polecam Wam jest naprawdę smaczna i szybko znika.
Składniki:
36 szt krakersów
3 jajka
1 puszka szprotek w pomidorach
100 g żółtego sera
5 łyżek majonezu
papryka słodka
sól
pieprz
szczypiorek
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo i po wystudzeniu oddzielić żółtka od białek
Białka zetrzeć osobno i żółtka osobno na drobnej tarce
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
Szprotki ugnieść wraz z sosem pomidorowym widelcem.
Szczypiorek pokroić drobno.
Układamy warstwy sałatki.
1 Krakersy układamy w prostokącie 4 na szerokość i 3 w pionie.
2 Ser mieszamy z połową majonezu
3 krakersy
4 szprotki +sól + papryka słodka + pieprz
5 krakersy
6 starte białka z połową majonezu, doprawione solą
7 starte żółtka
8 posiekany szczypiorek
Smacznego
Kiedy zobaczyłam ją tu , wiedziałam, że muszę spróbować taką zrobić.
Polecam Wam jest naprawdę smaczna i szybko znika.
Składniki:
36 szt krakersów
3 jajka
1 puszka szprotek w pomidorach
100 g żółtego sera
5 łyżek majonezu
papryka słodka
sól
pieprz
szczypiorek
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo i po wystudzeniu oddzielić żółtka od białek
Białka zetrzeć osobno i żółtka osobno na drobnej tarce
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
Szprotki ugnieść wraz z sosem pomidorowym widelcem.
Szczypiorek pokroić drobno.
Układamy warstwy sałatki.
1 Krakersy układamy w prostokącie 4 na szerokość i 3 w pionie.
2 Ser mieszamy z połową majonezu
3 krakersy
4 szprotki +sól + papryka słodka + pieprz
5 krakersy
6 starte białka z połową majonezu, doprawione solą
7 starte żółtka
8 posiekany szczypiorek
Smacznego
poniedziałek, 13 kwietnia 2015
Karkówka w sosie pomidorowym
Składniki:
1 kg karkówki bez kości
1 puszka pomidorów
1 łyżka masła klarowanego
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
Wykonanie:
Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć solą
i pieprzem.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć mięso z każdej strony na rumiany kolor.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać papryką słodką, wlać 1 szklankę wody i piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny.(bez przykrycia) Od czasu do czasu polewać mięso sosem, który powstał podczas pieczenia.
Karkówkę wyjąć, a sos zlać do małego garnka. Do sosu dodać puszkę pomidorów i 1/2 szklanki wody.
Gotować chwilę na wolnym ogniu. Zblendować sos, dodać majeranek, sól, pieprz i bazylię.
Gdyby sos był zbyt rzadki możemy zagęścić. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody
i wlać do sosu. Zagotować.
Mięso pokroić w plastry i polewać gorącym sosem.
1 kg karkówki bez kości
1 puszka pomidorów
1 łyżka masła klarowanego
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
Wykonanie:
Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć solą
i pieprzem.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć mięso z każdej strony na rumiany kolor.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać papryką słodką, wlać 1 szklankę wody i piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny.(bez przykrycia) Od czasu do czasu polewać mięso sosem, który powstał podczas pieczenia.
Karkówkę wyjąć, a sos zlać do małego garnka. Do sosu dodać puszkę pomidorów i 1/2 szklanki wody.
Gotować chwilę na wolnym ogniu. Zblendować sos, dodać majeranek, sól, pieprz i bazylię.
Gdyby sos był zbyt rzadki możemy zagęścić. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody
i wlać do sosu. Zagotować.
Mięso pokroić w plastry i polewać gorącym sosem.
niedziela, 12 kwietnia 2015
Bułki maślane
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
30 g świeżych drożdży
2 żółtka
3 łyżeczki cukru pudru
80 g masła
1 szklanka mleka
1/3 łyżeczki soli
olej
mleko do posmarowania bułek
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka,cukier puder,roztopione i przestudzone masło,
letnie mleko, sól i wyrośnięte drożdże.
Wszystko zagnieść. Zrobić kulkę z ciasta i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i uformować z ciasta wałek.
Pociąć na równe 12 części.
Uformować bułeczki i ułożyć na blachę
Każdą bułkę posmarować olejem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut.
3 szklanki mąki tortowej
30 g świeżych drożdży
2 żółtka
3 łyżeczki cukru pudru
80 g masła
1 szklanka mleka
1/3 łyżeczki soli
olej
mleko do posmarowania bułek
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka,cukier puder,roztopione i przestudzone masło,
letnie mleko, sól i wyrośnięte drożdże.
Wszystko zagnieść. Zrobić kulkę z ciasta i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i uformować z ciasta wałek.
Pociąć na równe 12 części.
Uformować bułeczki i ułożyć na blachę
Każdą bułkę posmarować olejem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut.
Źródło przepisu : http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/
Rosół z kury
Składniki:
1 korpus z kury
500 g wołowiny-szponder
3 l wody
4 średnie marchewki
1 seler
1 mały por
2 średnie pietruszki
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą.
Posolić i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Na powierzchni powstaną szumowiny, które
należy zebrać.
Dodać marchewki przekrojone na pół,pietruszkę, kawałki selera, por,ziele angielskie, liść laurowy
i gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał.
Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku.
Doprawić solą i pieprzem
Rosół gotować około 3 godzin.
1 korpus z kury
500 g wołowiny-szponder
3 l wody
4 średnie marchewki
1 seler
1 mały por
2 średnie pietruszki
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą.
Posolić i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Na powierzchni powstaną szumowiny, które
należy zebrać.
Dodać marchewki przekrojone na pół,pietruszkę, kawałki selera, por,ziele angielskie, liść laurowy
i gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał.
Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku.
Doprawić solą i pieprzem
Rosół gotować około 3 godzin.
Podawać z makaronem .
sobota, 11 kwietnia 2015
Ciasto Kopciuszek
Przepis siostry Anastazji.
Składniki:
Biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt z makiem
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa
1/2 l śmietany kremówki
1 czewrwona galaretka (dałam truskawkową)
2 łyki cukru pudru
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
5 łyżek cukru
1 kostka masła
Polewa
1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru (dałam kryształ)
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek śmietany (dałam śmietanę 18%)
Dodatkowo
2 paczki herbatników szkolnych
3/4 szklanki rumu (nie dałam)
Wykonanie:
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
Dodawać pojedynczo żółtka, miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką
do połaczenia składników
Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.
Biszkopt z makiem
Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
Dodawać pojedyńczo żółtka miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać mak i delikatnie wymieszać łyżką
do połaczenia składników
Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.
Masa śmietanowa:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietaną.
Masa budyniowa:
Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować wraz z cukrem.
Budyń rozrobić w szklance z mlekiem i wlać na gotujące się mleko,stale mieszając.
Gdy zgęstnieje ostudzić.
Masło utrzeć i dodawać stopniowo budyń stale ucierając.
Polewa:
W wodzie rozpuścić żelatynę.
W rondelku rozpuścić margarynę,dodać cukier,kakao. Ściągnąć z palnika i połączyć z żelatyną.
Przestudzić polewę i do lekko ciepłej wlać śmietanę. Roztrzepać i wlać na ciasto.
Składanie ciasta
Uwaga:
Biszkopty wyrosły mi bardzo wysokie i przecięłam je na dwie części.
Do ciasta wykorzystałam jedną część jasnego i jedną część makowego.
Resztę zamroziłam
Biszkopt jasny
Masa śmietanowa
Biszkopt z makiem
Masa budyniowa
Herbatniki
polewa
Składniki:
Biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt z makiem
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa
1/2 l śmietany kremówki
1 czewrwona galaretka (dałam truskawkową)
2 łyki cukru pudru
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
5 łyżek cukru
1 kostka masła
Polewa
1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru (dałam kryształ)
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek śmietany (dałam śmietanę 18%)
Dodatkowo
2 paczki herbatników szkolnych
3/4 szklanki rumu (nie dałam)
Wykonanie:
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
Dodawać pojedynczo żółtka, miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką
do połaczenia składników
Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.
Biszkopt z makiem
Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
Dodawać pojedyńczo żółtka miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać mak i delikatnie wymieszać łyżką
do połaczenia składników
Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.
Masa śmietanowa:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietaną.
Masa budyniowa:
Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować wraz z cukrem.
Budyń rozrobić w szklance z mlekiem i wlać na gotujące się mleko,stale mieszając.
Gdy zgęstnieje ostudzić.
Masło utrzeć i dodawać stopniowo budyń stale ucierając.
Polewa:
W wodzie rozpuścić żelatynę.
W rondelku rozpuścić margarynę,dodać cukier,kakao. Ściągnąć z palnika i połączyć z żelatyną.
Przestudzić polewę i do lekko ciepłej wlać śmietanę. Roztrzepać i wlać na ciasto.
Składanie ciasta
Uwaga:
Biszkopty wyrosły mi bardzo wysokie i przecięłam je na dwie części.
Do ciasta wykorzystałam jedną część jasnego i jedną część makowego.
Resztę zamroziłam
Biszkopt jasny
Masa śmietanowa
Biszkopt z makiem
Masa budyniowa
Herbatniki
polewa
piątek, 10 kwietnia 2015
Surówka z pora i pomarańczy.
Składniki:
3 małe pory (biała część)
1 duże jabłko
1 pomarańcza
10 ciemnych winogron
4 łyżki orzeszków pistacjowych
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka cukru
sól
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Pory pokroić w cienkie paseczki.
Jabłko obrać i pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki,
a następnie w paseczki.
Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki,zdjąć osłonki.
Wszystko razem wymieszać, dodać pistacje i winogrona.
Jogurt wymieszać z sokiem z połówki cytryny,cukrem, solą , tymiankiem i pieprzem.
Zalać sałatkę i wymieszać.
Gotowa.
3 małe pory (biała część)
1 duże jabłko
1 pomarańcza
10 ciemnych winogron
4 łyżki orzeszków pistacjowych
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka cukru
sól
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Pory pokroić w cienkie paseczki.
Jabłko obrać i pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki,
a następnie w paseczki.
Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki,zdjąć osłonki.
Wszystko razem wymieszać, dodać pistacje i winogrona.
Jogurt wymieszać z sokiem z połówki cytryny,cukrem, solą , tymiankiem i pieprzem.
Zalać sałatkę i wymieszać.
Gotowa.
Zapiekana biała kiełbasa
Składniki:
5 białych parzonych kiełbasek
1 puszka pomidorów (całe bez skóry)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz
Wykonanie
Kiełbaski ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać pomidorami z puszki.
Posypać majerankiem, papryką słodką i pieprzem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż kiełbaski będą
rumiane.
W połowie pieczenia ponacinać kiełbaski nożem w poprzek.
5 białych parzonych kiełbasek
1 puszka pomidorów (całe bez skóry)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz
Wykonanie
Kiełbaski ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać pomidorami z puszki.
Posypać majerankiem, papryką słodką i pieprzem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż kiełbaski będą
rumiane.
W połowie pieczenia ponacinać kiełbaski nożem w poprzek.
czwartek, 9 kwietnia 2015
Bułeczki z sezamem
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 żółtko
sezam do posypania
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę dodać ciepłe mleko, wyrośnięte drożdże,sól i wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Ciasto należy długo wyrabiać, aby dobrze napowietrzyć.
Zrobić z ciasta kulkę włożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 11-12 części.
Z każdej części uformować wałek o grubości 1 cm i długości około 20 cm
Zwijać z wałeczka S.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu posmarować każdą bułkę żółtkiem i posypać sezamem.
Piec w 200 stopniach C około 20 minut.
Studzić na kratce.
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 żółtko
sezam do posypania
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę dodać ciepłe mleko, wyrośnięte drożdże,sól i wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Ciasto należy długo wyrabiać, aby dobrze napowietrzyć.
Zrobić z ciasta kulkę włożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 11-12 części.
Z każdej części uformować wałek o grubości 1 cm i długości około 20 cm
Zwijać z wałeczka S.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu posmarować każdą bułkę żółtkiem i posypać sezamem.
Piec w 200 stopniach C około 20 minut.
Studzić na kratce.
Błyskawiczna sałatka brokułowa
Składniki:
1 duży brokuł
2 średnie jabłka
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1 łyżka cukru
1/2 cytryny
sól
Wykonanie
Brokuła sparzyć w lekko osolonej wodzie (4-5 minut) odsączyć na sicie, a
następnie drobno posiekać.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach .
Wszystko skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
Majonez wymieszać ze śmietaną , cukrem i solą.
Wlać do brokuła i jabłka i wymieszać. Schłodzić.
Pycha.
1 duży brokuł
2 średnie jabłka
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1 łyżka cukru
1/2 cytryny
sól
Wykonanie
Brokuła sparzyć w lekko osolonej wodzie (4-5 minut) odsączyć na sicie, a
następnie drobno posiekać.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach .
Wszystko skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
Majonez wymieszać ze śmietaną , cukrem i solą.
Wlać do brokuła i jabłka i wymieszać. Schłodzić.
Pycha.
środa, 8 kwietnia 2015
Szpecle alzackie z warzywami.
Składniki:
200 g mąki
2 jajka
2 średnie marchewki
1 duży por
1 cukinia
1/2 szklanki wody
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Cukinię, marchewkę i por pokroić w słupki o równej długości.
Na patelni rozgrzać połowę masła i dodać marchewkę.
Lekko ją podsmażyć, a następnie dodać pora.
Smażyć około 5 minut i dołożyć cukinię. Podlać bardzo małą ilością wody.
Posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano.
Smażyć chwilę często mieszając, a w razie potrzeby podlewać wodą.
Do garnuszka wsypać mąkę, wbić jajka i wymieszać. Dolewać stopniowo
wodę , aby ciasto miało gładką konsystencję (nie może być zbyt rzadkie).W razie, gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.
Rozsmarować ciasto na płaskim talerzu.
W garnku zagotować wodę i lekko posolić.
Łyżką zgarniać ciasto z talerza do wody tworząc podłużne kluski.
Gotować do wypłynięcia szpecli na powierzchnię wody.
Odcedzić na sitku.
Na patelni rozgrzać drugą połowę masła i podsmażyć szpecle..
Połączyć z warzywami i wymieszać. Ponownie doprawić solą i pieprzem.
Podawać bezpośrednio na talerz.
200 g mąki
2 jajka
2 średnie marchewki
1 duży por
1 cukinia
1/2 szklanki wody
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Cukinię, marchewkę i por pokroić w słupki o równej długości.
Na patelni rozgrzać połowę masła i dodać marchewkę.
Lekko ją podsmażyć, a następnie dodać pora.
Smażyć około 5 minut i dołożyć cukinię. Podlać bardzo małą ilością wody.
Posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano.
Smażyć chwilę często mieszając, a w razie potrzeby podlewać wodą.
Do garnuszka wsypać mąkę, wbić jajka i wymieszać. Dolewać stopniowo
wodę , aby ciasto miało gładką konsystencję (nie może być zbyt rzadkie).W razie, gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.
Rozsmarować ciasto na płaskim talerzu.
W garnku zagotować wodę i lekko posolić.
Łyżką zgarniać ciasto z talerza do wody tworząc podłużne kluski.
Gotować do wypłynięcia szpecli na powierzchnię wody.
Odcedzić na sitku.
Na patelni rozgrzać drugą połowę masła i podsmażyć szpecle..
Połączyć z warzywami i wymieszać. Ponownie doprawić solą i pieprzem.
Podawać bezpośrednio na talerz.
Żródło Doradca smaku Michel Moran
wtorek, 7 kwietnia 2015
Ciastka -orzeszki
Składniki:
Ciasto
4 szklanki mąki
200 g masła
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki śmietany 18%
Krem
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru lub według własnych smaków
250 g serka mascarpone
100 g startych orzechów włoskich
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać żółtka, śmietanę i ponownie utrzeć.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć mikserem, a następnie
zagnieść na jednolite ciasto.
Z ciasta robić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i
piec w maszynce elektrycznej do wypiekania orzeszków.
Uwaga
Ciasteczka pieką się dość szybko i należy uważać, aby się nie przypaliły.
Po upieczeniu odstawiamy połówki orzeszków do wystudzenia , a w tym czasie
przygotowujemy krem orzechowy.
Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmielone orzechy i
ponownie ubić do połączenia się składników.
Połówki ciasteczek napełniać kremem i sklejać dwie połówki razem.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Ciasto
4 szklanki mąki
200 g masła
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki śmietany 18%
Krem
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru lub według własnych smaków
250 g serka mascarpone
100 g startych orzechów włoskich
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać żółtka, śmietanę i ponownie utrzeć.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć mikserem, a następnie
zagnieść na jednolite ciasto.
Z ciasta robić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i
piec w maszynce elektrycznej do wypiekania orzeszków.
Uwaga
Ciasteczka pieką się dość szybko i należy uważać, aby się nie przypaliły.
Po upieczeniu odstawiamy połówki orzeszków do wystudzenia , a w tym czasie
przygotowujemy krem orzechowy.
Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmielone orzechy i
ponownie ubić do połączenia się składników.
Połówki ciasteczek napełniać kremem i sklejać dwie połówki razem.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
sobota, 4 kwietnia 2015
Mazurek z kajmakiem
Mazurek mój nie jest śliczny, wymuskany, ale bardzo smaczny.
Kochani,
życzę Wam zdrowych, pogodnych Świąt,
smacznego jajka
i wyjątkowo mokrego Śmigusa Dyngusa
Składniki:
Ciasto
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
6 żółtek
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka kajmaku
migdały
morele
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić około 1 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blachy , a brzegi lekko podwyższyć zawijając brzeg ciasta.
Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
do zarumienienia się
Po wystudzeniu polać kajmakiem i udekorować.
Kochani,
życzę Wam zdrowych, pogodnych Świąt,
smacznego jajka
i wyjątkowo mokrego Śmigusa Dyngusa
Składniki:
Ciasto
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
6 żółtek
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka kajmaku
migdały
morele
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić około 1 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blachy , a brzegi lekko podwyższyć zawijając brzeg ciasta.
Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
do zarumienienia się
Po wystudzeniu polać kajmakiem i udekorować.
piątek, 3 kwietnia 2015
Kukułczanka -likier
Składniki:
1/2 l białej wódki
400 g cukierków kukułek
2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
Wykonanie
Cukierki wyjąć z papierków i włożyć do słoika,
zalać wódką i potrząsać mocno zakręconym słoikiem.
Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 dni w celu rozpuszczenia się
cukierków w alkoholu.
Po rozpuszczeniu się kukułek zmiksować i dodać mleko
skondensowane i ponownie zmiksować.
Jeżeli likier ma być mocniejszy można dodać mniej mleka.
Odstawić w chłodne miejsce.
1/2 l białej wódki
400 g cukierków kukułek
2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
Wykonanie
Cukierki wyjąć z papierków i włożyć do słoika,
zalać wódką i potrząsać mocno zakręconym słoikiem.
Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 dni w celu rozpuszczenia się
cukierków w alkoholu.
Po rozpuszczeniu się kukułek zmiksować i dodać mleko
skondensowane i ponownie zmiksować.
Jeżeli likier ma być mocniejszy można dodać mniej mleka.
Odstawić w chłodne miejsce.
Pasta z wędzonej makreli
Składniki:
2 średnie wędzone makrele
1 średnia cebula
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, sól
Wykonanie:
Makrele oddzielić od ości i rozgnieść widelcem.
Cebulę drobno posiekać.
Wymieszać rybę, cebulę i jogurt. Doprawić solą i pieprzem.
Idealna i smaczna pasta na kanapki.
2 średnie wędzone makrele
1 średnia cebula
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, sól
Wykonanie:
Makrele oddzielić od ości i rozgnieść widelcem.
Cebulę drobno posiekać.
Wymieszać rybę, cebulę i jogurt. Doprawić solą i pieprzem.
Idealna i smaczna pasta na kanapki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)