poniedziałek, 17 czerwca 2019

Czarna soczewica z brokułem

Próbowaliście kiedyś czarnej soczewicy? Jeśli nie to  koniecznie musicie wypróbować.
Dzisiaj mam dla Was przepis najlepszy na upały. Nie wymaga dużo pracy i przygotowań, a danie jest smaczne i syte. Pięknie się prezentuje na talerzu.
Koniecznie przygotujcie i podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach.

Składniki:
1 szklanka czarnej soczewicy
4 jajka
2 duże pomidory
1 średni brokuł
1 cebula
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać ugotowaną soczewicę i przesmażyć chwilę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w ósemki.
Brokuła ugotować w posolonej wodzie i odcedzić. Podzielić go na różyczki. Pomidory pokroić na kawałki.
 Sos
100 g śmietany
2 łyżki majonezu
½ pęczka koperku
sól
pieprz
2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Na półmisku ułożyć soczewicę, jajka, pomidory i brokuła Wszystko polać sosem.


piątek, 7 czerwca 2019

Cuszima - ciasto

Ciasto Cuszima upiekłam z przepisu s.Anastazji. Wymaga trochę pracy, ale warto upiec. Ciasto jest wysokie, ładnie się prezentuje i co najważniejsze bardzo smaczne. Biszkopty można upiec dzień wcześniej dzięki czemu przyspieszymy czas pieczenia i przekładania ciasta.
W zakładce Ciasta znajdziecie więcej przepisów na ciasta kruche, z truskawkami, drożdżowe, ucierane, biszkoptowe i inne.
Zapraszam na smaczne ciacho.


Biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
Dodawać pojedynczo żółtka, miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką
do połączenia składników
Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.


Biszkopt kakaowy
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.


Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe
250 g masła
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Do mleka dodać cukier, cukier waniliowy, budynie i dokładnie wymieszać. Wszystko ugotować na budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu stale ucierając.


Masa truskawkowa:
1/2 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe 

Truskawki zmiksować i zagotować. Zdjąć z palnika i wsypać galaretki. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. 



Masa śmietankowa:
1/2l śmietany kremówki (36%)
1 czerwona galaretka
2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę.


Polewa
130 g masła
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny 
5 łyżek kwaśnej śmietany

Cukier, kakao i masło umieścić w kubeczku i zagotować do połączenia się składników. Po zagotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać z żelatyną. Przestudzić (lekko ciepła) i dodawać po 1 łyżce śmietany, stale mieszając. 


Dodatkowo
1 paczka okrągłych biszkoptów


Składanie ciasta
Biszkopt kakaowy
Masa budyniowa
1/2 masy truskawkowej
Biszkopty
1/2 masy truskawkowej
Masa śmietankowa
Biszkopt jasny
Polewa




wtorek, 4 czerwca 2019

Pasztet jajeczny

Szybki pasztet,a może pieczeń z jajek do chleba lub do obiadu.
Można go podawać z sosem czosnkowym ,koperkowym lub ketchupem.
Przygotowanie pasztetu nie wymaga od nas zbyt dużo pracy, a takie potrawy ostatnio lubię robić.
Zapraszam po przepis i do zrobienia pasztetu.
Proszę również o podzielenie się swoją opinią w komentarzach.


Składniki
10 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka surowe
2 kajzerki
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
mleko do namoczenia bułek

Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć.
Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Namoczone bułki , jajka ugotowane, surowe jajka, posiekany koperek i pietruszkę, sól pieprz i musztardę wymieszać na gładką masę.
Małą keksówkę nasmarować tłuszczem i przełożyć do niej masę jajeczną uciskając.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut.
Pasztet po bokach powinien być rumiany i odchodzić od formy.

pasztet jajeczny

czwartek, 30 maja 2019

Naleśniki z kaczką

Wcześniej  na blogu pokazywałam Wam  krokiety z kurczakiem , krokiety z pieczarkami, a dzisiaj coś innego i równie smacznego.
Naleśniki z kaczką to sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu i zarazem bardzo smaczne i syte danie.
Można podawać z filiżanką czystego barszczu, albo z Waszym ulubionym sosem.
Ja polałam ketchupem.
Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią w komentarzach.


Naleśniki
250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
sól

Ciasto
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie tłuszczem  wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.

Farsz
Gotowana kaczka z rosołu (miałam korpus kaczy z piersiami)
4 ogórki małosolne
1 cebula
sól
pieprz

Mięso oddzielić od kości i zmielić maszynką do mięsa. Cebulę również skręcić przez maszynkę.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie do połączenia się składników.
Nakładać farsz na naleśniki i zawijać. Podsmażyć na patelni z dwóch stron i podawać
z  sosem czosnkowym lub ketchupem.

naleśniki z kaczką

wtorek, 28 maja 2019

Makaron z brokułem i fasolą

Dzisiaj pomysł na szybki, aromatyczny i bardzo smaczny obiad. Makaron można w razie potrzeby posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Jednak bez tego dodatku również smakuje rewelacyjnie.
Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.

Składniki:
300 g makaronu świderki
1 duży brokuł
4 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 pojedyncza pierś z kurczaka ugotowana (może być z rosołu)
5 łyżek oliwy

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ugotowaną pierś z kurczaka pokroić w kostkę.
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie, ale nie rozgotować.
Fasolę odsączyć na sicie.
W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć chwilę czosnek przeciśnięty przez sito.
Dodać pierś z kurczaka. Wymieszać, a następnie dodać makaron, fasolę, brokuł i delikatnie wymieszać.
Gotowe do podania.

makaron z brokułem



wtorek, 21 maja 2019

Bułki z czekoladą

Domowe drożdżowe bułeczki polane czekoladami. Rewelacyjne w smaku, pięknie się prezentują.
Bardzo łatwe do przygotowania. Czy już Was zachęciłam do upieczenia?
Do tego polecam szklankę mleka lub kakao. Zapewniam, że na zjedzeniu jednej bułki się nie skończy.
Są tak kuszące i smaczne, że ręka sama wędruje po następną.
Po upieczeniu podzielcie się proszę swoimi opiniami w komentarzach.


Składniki 
360 g mleka
7 g suchych drożdży
500 g mąki pszennej
60 g cukru
1/2 łyżeczki soli
40 g miękkiego masła

Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże wymieszać i odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól. Wlać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto.
Masło pokroić w małe kawałki i ponownie zagnieść z masłem ciasto.
Wyrabiać długo, aby było gładkie i odchodziło od rąk.
Z ciasta uformować kulę i wstawić do miski wysmarowanej masłem lub olejem.
Przekryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 równych części.
Z każdego kawałka zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu bułek każdą  rozgnieść palcami na grubszy placek i ulepić bułkę.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach C do momentu aż bułki będą lekko rumiane.

Dodatkowo
40 g białej czekolady
40 g mlecznej czekolady
Każdą czekoladę rozpuścić na parze
Polewać bułki czekoladą naprzemiennie.


bułki z czekoladą


sobota, 18 maja 2019

Ciasto z rabarbarem i bezą

Dzisiaj na blogu zawitało ciasto z kwaśnym  rabarbarem i słodką bezą, a wszystko na kruchym cieście. Całość posypana migdałami.
Rewelacyjne w smaku, szybkie do zrobienia, a jeszcze szybciej znika z talerzy.
Teraz, kiedy jest w pełni sezon na rabarbar proponuję upiec ten wspaniały placek i delektować się jego smakiem.
Po zrobieniu przez Was i wypróbowaniu przepisu, podzielcie się swoją opinią w komentarzach.

Składniki

Ciasto
250 g mąki pszennej
3 żółtka wielkości M
125 g masła
4 łyżki cukru pudru (z czubkiem)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany kwaśnej

Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier puder, masło zimne pokrojone w kostkę i śmietanę.
Wszystko razem na gładkie ciasto. 
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na blaszkę o wielkości 23x38 cm 
Widelcem ponakłuwać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  C aż będzie lekko rumiane.
Wyjąć z piekarnika.

Rabarbar
1 kg rabarbaru
4 łyżki czubate cukru 
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Całość zasypać cukrem i odstawić na 10 minut.


Beza 
5 białek 
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana jest już ubita to dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
 

Dodatkowo
5 łyżek płatków migdałowych

Składanie ciasta
 podpieczony spód ciasta
rabarbar
beza
posypać płatkami migdałowymi

Całość piec w 180 stopniach C aż beza będzie z wierzchu rumiana.


ciasto z rabarbarem i bezą


 

piątek, 17 maja 2019

Buraczki z papryką konserwową

Witam wszystkich po długiej przerwie w blogowaniu. Powodem jest moja choroba, która przykuła mnie do wózka inwalidzkiego. Z tego powodu ciężko robić mi zdjęcia i gotować.
Jednak postaram się coś dodać na bloga.
Dzisiaj mam dla Was buraczki do obiadu z papryką konserwową.
Polecam!

Składniki
1 kg buraczków
400 g papryki konserwowej
1 cebula
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz

Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę pokroić w paseczki, a cebulę w drobną kostkę.
Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ja bardzo lubię schłodzone w lodówce.


buraczki z papryką konserwową