poniedziałek, 30 listopada 2015

Zupa cebulowa po wiejsku

W czasie takiej pogody jaką mamy obecnie, najlepsza jest rozgrzewająca zupka. Dzisiaj przedstawiam Wam inną wersję zupy cebulowej, a mianowicie po wiejsku.
Jest bardziej sycąca i według mnie smaczniejsza. Możecie podać ją z grzankami  lub tostami.  Możecie też zamiast kiełbasy podsmażyć boczek.
Zupę cebulową pod pierzynką z ciasta francuskiego znajdziecie tutaj .


Składniki:
1 kg cebuli
2 łyżki masła klarowanego
2 l bulionu mięsnego
6 średnich ziemniaków
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
300 g kiełbasy (dałam śląską)
2 łyżki majeranku
2 łyżki mąki
sól
pieprz

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozgrzać w garnku i wrzucić cebulę. Zeszklić, ale nie rumienić. Na koniec duszenia posypać mąką i wymieszać. Wlać bulion, dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą  i pieprzem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie po czym dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, majeranek i  gotować jeszcze 5 minut.
Smacznego!

zupa cebulowa po wiejsku





Labneh - serek z jogurtów

Labneh  to arabski serek otrzymywany z jogurtów.
Bardzo łatwy do zrobienia. Uzyskujemy ten pyszny, aksamitny i delikatny serek poprzez odsączanie jogurtów.
Ja zrobiłam z jogurtów greckich. Jednak proponuję zwrócić uwagę na skład ponieważ muszą one zawierać żywe kultury bakterii.
Możecie powstały ser mieszać z ulubionym ziołami, warzywami lub zjeść w czystej postaci.
Ja połowę zrobiłam z z suszonymi pomidorami, a drugą część zjedliśmy bez dodatków.

Składniki:
800 g jogurtów greckich
sól do smaku (dałam 1/2 łyżeczki)
duża gęsta gaza

Na miseczce umieścić sitko wyłożone podwójnie gazą. Wlać jogurty wymieszane z solą.
Gazę zawiązać i przykryć talerzykiem , który należy przycisnąć czymś cięższym.
Umieścić serek w lodówce na około 24 godziny. Po tym czasie jest gotowy do jedzenia.

Labneh serek z jogurtów

niedziela, 29 listopada 2015

Kurczak po baskijsku

Kurczak po baskijsku czyli danie z kuchni hiszpańskiej.
To szybka potrawa jednogarnkowa, a zarazem bardzo smaczna. 
Mięso można podawać z ugotowanym  ryżem lub pieczywem.  Jeśli lubicie kiełbasę chorizo to możecie dodać pokrojoną w plasterki pod koniec gotowania.
Ja podaję Wam wersję bez tej kiełbasy.  Polecam na pyszny obiadek z kurczakiem w roli głównej.

Składniki:
8 podudzi z kurczaka
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
3 średnie pomidory
1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
1/2 szklanki wody
2 liście laurowe
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oleju
sól
pieprz

Podudzia umyć i osuszyć, a następnie oprószyć je solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć na rumiano kurczaka z każdej strony.
Na osobnej patelni wlać olej i zrumienić delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę, a na koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek.
Wszystko przełożyć do mięsa, dodać papryki pokrojone w paseczki i pomidory pokrojone w kostkę, liść laurowy, doprawić solą , papryką wędzoną i pieprzem. 
Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie. 

kurczak po baskijsku


sobota, 28 listopada 2015

Tort naleśnikowy kajmakowy

Taki słodki tort zrobiłam  dzisiaj na urodziny mojego męża. Ponieważ jest wielkim zwolennikiem kajmaku to wymyśliłam mu taką słodką niespodziankę.
Pracy przy tym cieście jest niewiele, bo wystarczy usmażyć naleśniki i przełożyć śmietaną i kajmakiem.
Prawda, że proste.:)
Owoce do torcika możecie wykorzystać dowolne. Ja wykorzystałam mango i pomarańczę.
Jeżeli chcecie poznać więcej przepisów na ciasta to zapraszam tutaj ,a poniżej przepis na tort naleśnikowy z kajmakiem.

Ciasto naleśnikowe

250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
olej do smażenia

Krem:
750 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków)
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo
1 puszka  kajmaku
1 pomarańcza
1/2 mango


Wykonanie:

Naleśniki

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.
Potrzebne nam będzie 9 sztuk wystudzonych naleśników.

Krem

W misce ubić mocno schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem.
Kiedy śmietana będzie już gęsta dodać żelatynę rozpuszczoną w czterech łyżkach wody, a następnie lekko podgrzać. Przestudzoną wlewać delikatnie do śmietany miksując.

Ułożyć jeden naleśnik, posmarować go cieniutką warstwą kajmaku, a następnie warstwą kremu
i przyłożyć drugim.
Tak powtarzać aż zużyjemy wszystkie (9 szt) naleśniki.
Kajmakiem smarować co drugi naleśnik.
Całość posmarować kremem , na wierzchu ułożyć owoce i polać kajmakiem.
Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny w celu schłodzenia.
Owoce możemy wykorzystać dowolne.

tort naleśnikowy kajmakowy

piątek, 27 listopada 2015

Placki ziemniaczane z marchewką i serem

Wszyscy pokazują świąteczne potrawy, a ja pokazuję Wam na bieżąco to co gotuję. Już wkrótce zaczną się pojawiać przepisy świąteczne jak tylko  będę przygotowywać to co można wcześniej zrobić. A dzisiaj polecam Wam mega smaczne placki ziemniaczane. Są świetną alternatywą dla placków tradycyjnych, na które przepis znajdziecie (tutaj).
Placuchy podałam ze śmietaną, ale można również podać z innym ulubionym sosem.
Smacznego!

Składniki:
2 duże marchewki
5 średnich ziemniaków
1 cebula
2 kopiate łyżki mąki
2 jajka
4 łyżki mleka
250 g startego żółtego sera typu gouda
sól
pieprz
ostra papryka
słodka papryka

olej do smażenia
śmietana lub sos

Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
Wszystko wymieszać, dodać jajka, mleko, starty żółty ser, mąkę  i doprawić solą, pieprzem i papryką .
Ponownie wymieszać do połączenia się składników.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na rumiano z dwóch stron.
Podawać gorące ze śmietaną lub swoim ulubionym sosem.

placki ziemniaczane z marchewką i serem


czwartek, 26 listopada 2015

Zapiekanka makaronowa z pomidorami

Zapiekanka wyszła spontanicznie, ale bardzo smacznie.
Zimno i mróz, a w związku z tym na szybkie ogrzanie co jest najlepsze?
Praca w kuchni i  odpalenie piekarnika. Upiekłam chleb, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo moje słodkie łasuchy zjedli pół bochenka. Jest to jednak powód do radości, bo to oznacza, że smakowało.
Nagrzany piekarnik trzeba wykorzystać i na obiad powstała zapiekanka makaronowa z pomidorami.

Składniki
300 g spaghetti
250 g pieczarek
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych
200 ml śmietany (dałam 18%)
300 g kiełbasy
1 pomidor
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki masła klarowanego
papryka ostra
natka pietruszki
sól
pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie.
Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki., doprawić solą i pieprzem Wszystko razem smażyć do odparowania wody.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, a następnie podsmażone pieczarki. Kiełbasę pokroić w plasterki , pomidora w ćwiartki i ułożyć na zapiekance.
Śmietanę wymieszać z pomidorami z puszki, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką i wlać do zapiekanki równo wylewając na jej wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż sos zgęstnieje.

zapiekanka makaronowa z pomidorami


środa, 25 listopada 2015

Lekki sernik

Wszyscy pieką serniki, większość z nas uwielbia je. Do tego grona należę również i ja.
Nie ma sernika , który by mi nie smakował taki ze mnie sernikożerca.
Wczoraj upiekłam sernik taki lekki z rodzynkami. Jeśli nie lubicie z bakaliami możecie je pominąć.
Serniki mają jeszcze jedną zaletę, zawsze się udają. Mogą popękać, mogą opaść, ale i tak są smaczne.
A teraz zapraszam Was na lekki sernik.

Składniki
Ciasto
200 g mąki
50 g cukru
1 żółtko
120 g masła

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, żółtko i pokrojone na drobno masło.Wszystko razem zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć boli i dno tortownicy ( tortownica o średnicy 26 cm)
Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C  aż będzie miało brzegi lekko rumiane.

Masa serowa
1 kg twarogu śmietankowego
3 jajka
180 g cukru
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki budyniu śmietankowego
3 łyżki rodzynek

Dodatkowo
1 żółtko
2 łyżki mleka
cukier puder do posypania


Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno.
Twaróg  zmiksować z żółtkami , cukrem i budyniem, a następnie dodać śmietanę. Miksować krótko tylko do połączenia się składników.Wsypać rodzynki, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Na ciasto wlać masę serową, wyrównać wierzch ciasta.
Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować delikatnie pędzelkiem wierzch sernika.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30-35 minut. Wyłączyć piekarnik i lekko uchylić
drzwiczki. Pozostawić tam sernik do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


lekki sernik 

wtorek, 24 listopada 2015

Pieczarki zapiekane z mięsem

Dzisiaj mam dla Was taką pyszną przystawkę
Pieczarki faszerowane i zapiekane z mięsem mielonym. Ja wykorzystałam mięso mielone wieprzowe, ale również sprawdzi się tutaj mięso drobiowe. Będą bardziej delikatne.
Pomysł na zrobienie takich pieczarek zrodził się podczas moich  zakupów, kiedy ujrzałam piękne dorodne pieczarki.
Już w tym momencie wiedziałam jak je wykorzystam. I zrobiłam, a przepis Wam podsyłam.

Składniki
500 g mięsa mielonego wieprzowego
7 dużych pieczarek
2 małe cebule
1 jajko
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
50 g startego żółtego sera
ostra papryka
sól
pieprz

Pieczarki oczyścić, usunąć korzonki. 
Na patelni rozgrzać olej  i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodać mięso mielone wraz z pokrojonym drobno korzonkami pieczarek, doprawić solą, pieprzem , papryką ostrą i słodką.
Podsmażyć delikatnie i przełożyć do miski. Wymieszać wszystko razem z pokrojoną drobno papryką, jajkiem  i bułką tartą. Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać dodatkową łyżkę bułki tartej.
Farsz nakładać do pieczarek .Ułożyć je w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. Przed końcem zapiekania posypać pieczarki startym żółtym serem i piec do momentu rozpuszczenia się sera.

pieczarki zapiekane z mięsem

poniedziałek, 23 listopada 2015

Naleśniki zapiekane z serem

Tak dobrych naleśników dawno nie jadłam. Kiedyś ten dzień musiał nastąpić :) Zrobiłam bardzo smaczne naleśniki z serem, zapiekane ze śmietaną , a dodatkowo jeszcze jeden magiczny składnik, który sprawił, że  stały się jeszcze lepsze.
Hmm ... Dobrze zdradzę Wam go.  To syrop klonowy, którym polałam gotowe naleśniki i posypałam borówkami amerykańskimi. Spróbujcie , bo to bardzo dobre.

Ciasto na naleśniki

250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
3 łyżki cukru

olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.

Ser

250 twarogu
3 łyżki cukru (lub według własnego smaku)
2 łyżki śmietany


Dodatkowo 
250 ml śmietany słodkiej
borówki amerykańskie
syrop klonowy
50 g masła


Twarożek ugnieść widelcem, dodać cukier, śmietanę i wymieszać.
Każdy naleśnik posmarować serem i zwinąć.
Gotowe naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie.  Posypać startym na tarce masłem lub ułożyć na naleśnikach cienkie płatki masła.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut po tym czasie wlać śmietanę i ponownie piec aż śmietana się zapiecze.(zgęstnieje)
Podawać polane syropem klonowym i posypane borówkami

naleśniki zapiekane z serem


niedziela, 22 listopada 2015

Pierś z kurczaka pod pierzynką

Pierś z kurczaka to wiele możliwości . Można przygotować ją na tysiące sposobów. Jak już wiecie moja rodzinka należy do mięsożerców i dlatego tak dużo jest na moim blogu przepisów na dania mięsne.
Możecie je wszystkie znaleźć tutaj
Pewnie będzie ich z czasem dużo więcej.
Dzisiaj pieczona pierś z kurczaka pod pierzynką. Bardzo pyszne i szybkie do zrobienia mięso. Do tego podałam pieczone ziemniaki i surówkę z sałaty z jogurtem

Składniki
3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 małe cebule
8-10 małych pieczarek
3 łyżki majonezu
100 g startego żółtego sera
sól
pieprz

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą pierś podzielić na dwa kotlety.
Delikatnie rozbić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy kotlecik oprószyć solą i pieprzem , a następnie posmarować majonezem.
Na majonezie ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Na sam wierzch ułożyć starty żółty ser.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Mięso powinno być białe po upieczeniu.
Podawać gorące

pierś z kurczaka pod pierzynką

sobota, 21 listopada 2015

Ciasteczka brzoskwinie

Pobawiłam się  w pieczenie ciasteczek i  wyszły takie słodkie brzoskwinie. Trochę zabawy przy nich jest, ale od czasu do czasu można mile spędzić czas w kuchni.
Powiem Wam w sekrecie :) że ja bardzo lubię gotować, ale mniej piec. Nie umiem usiedzieć na jednym miejscu , bo zawsze coś muszę robić. Taka ze mnie bestia :)
Do ciasteczek wykorzystałam nutellę domowej roboty, którą Wam również polecam.

Ciasto
4 jajka
250 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 1 łyżkę cukru waniliowego własnej roboty)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g + 4 łyżki mąki pszennej

Jajka z cukrem ubić mikserem (ale nie na pianę). Dodać olej i wymieszany proszek do pieczenia z 4 łyżkami mąki. Wszystko wymieszać  i odstawić na godzinę .
Po upływie tego czasu dodać pozostałą mąkę i zmiksować na gładko.
Ciasto jest klejące, ale takie ma być.
Ręce natrzeć mąką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka w sporych odstepach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut.
Ciastka powinny być lekko rumiane.
Po wystudzeniu z każdego ciastka od spodu wydrążyć łyżeczką małe wgłębienie do nałożenia masy.
Wydrążone okruchy pozostawić.

Nadzienie
okruszki z ciasta
1 szklanka domowej nutelli (przepis)

Wszystko razem wymieszać i smarować masą każde ciastko. Sklejać po dwa razem.

Dekoracja
1 szklanka mleka
barwnik żółty, czerwony, pomarańczowy
cukier

Szklankę mleka podzielić na trzy równe części i wlać do miseczek.
Do jednej dodać barwnik żółty, do drugiej barwnik czerwony, a do trzeciej pomarańczowy.
Każde ciasteczko moczyć kolejno w barwnikach z każdej strony, a następnie obtaczać w cukrze.
Pozostawić do wyschnięcia , a najlepiej na całą noc.
Żródło mojewypieki.com

Zamiast nutelli można wykorzystać dowolny krem lub dżem.

ciasteczka brzoskwinie


piątek, 20 listopada 2015

Ryba w pomidorach

Ryby robię zazwyczaj raz w tygodniu. Wiem , wiem powinno się jeść ją częściej  :).  Ale dla usprawiedliwienia oprócz takich smażonych zawsze mam w lodówce słoiczek zrobionych śledzi.  Moje ulubione to śledzie po kaszubsku. Jednak powracając do ryb, to dzisiaj przygotowałam rybkę w pomidorach.
Ja miałam brzuszki dorsza, ale możecie wykorzystać filety z Waszej ulubionej ryby.
Do tego frytki i surówka z kapusty kiszonej.

Składniki

700 g filetów z dorsza lub innej ryby
1 puszka pulpy pomidorowej
2 średnie cebule
1/2 szklanki wody
sól
pieprz
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1/2 łyżeczki cukru
papryka słodka
papryka ostra
olej do smażenia
mąka do panierowania
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
Każdy kawałek obtoczyć w mące . Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na lekko rumiany kolor z dwóch stron.
Usmażonego dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na czystej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać pomidorową pulpę ziele angielskie,liść laurowy i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, cukrem papryką ostrą i słodką. Całość wlać do naczynia z rybą, dolać wodę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem

Ryba w pomidorach



czwartek, 19 listopada 2015

Rolada marchewkowa z serkiem mascarpone

Pamiętam rolady z czasów dzieciństwa, takie z masą z margaryny ble :)  i galaretką w środku.
Zawsze zjadałam galaretkę, a reszta zostawała.  Teraz nie używam do ciast, ani do kremów margaryny.
Wczoraj nie zdążyłam, ale dzisiaj zaległości nadrobione. Ciasto upieczone.
Polecam Wam pyszną marchewkową roladę z serkiem mascarpone. Na moim blogu znajdziecie już kilka różnych tego typu ciast. Szczególnie polecam Wam bardzo łatwą do zrobienia roladę z jabłkami i bakaliami i oczywiście poniższą .

Składniki:
Ciasto
4 jajka
130 g brązowego cukru
2 łyżki oleju
2 średnie marchewki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g mąki pszennej

Krem
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone

cukier puder do posypania

Jajka wraz z cukrem ubić bardzo dokładnie na puszysto, dodać olej oraz marchewkę startą na drobnej tarce. Wszystko krótko ubić.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , gałką muszkatołową i cynamonem i delikatnie wymieszać łyżką.
Wlać ciasto na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.Wyrównać wierzch i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Wyciągnąć ciasto i z jeszcze gorącego ciasta zdjąć papier.
Przełożyć ciasto na ściereczkę wysypaną cukrem pudem i zwinąć w roladę.
Pozostawić do wystygnięcia.

Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i wymieszać.
Posmarować ciasto i ponownie zwinąć w roladę. Posypać wierzch cukrem pudrem.
Odstawić do lodówki na około trzy godziny.

rolada marchewkowa z serkiem mascarpone



środa, 18 listopada 2015

Kasza zapiekana z mięsem

Miałam dzisiaj upiec ciasto, ale jakoś tak szybko minął mi czas, że jak się spostrzegłam już był wieczór.
A wszystko przez to, że musiałam wyjść na zakupy, bo w lodówce miałam tylko światełko, a potem wyjście do lekarza. I tu muszę powiedzieć coś optymistycznego. Nie siedziałam już w poczekalni sześć godzin, a tylko trzy.:)
Na obiad przygotowałam kaszę zapiekaną z mięsem, a do tego ogórek konserwowy ze słoika.
Ja użyłam kaszy jęczmiennej, ale możecie użyć dowolnej swojej ulubionej.

Składniki
300 g kaszy jęczmiennej perłowej
500 g mięsa mielonego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 cebula
1 łyżka majeranku
2 łyżki oleju
50 g startego żółtego sera
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz

Kaszę ugotować według instrukcji  na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso i smażyć. Na koniec włożyć przecier pomidorowy, doprawić majerankiem , solą i pieprzem.
Gotowe mięso wymieszać z kaszą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Piec aż ser się rozpuści.
Kaszę podawać posypaną szczypiorkiem.

kasza zapiekana z mięsem

wtorek, 17 listopada 2015

Kurczak z sezamem

Sezam jest bardzo bogaty w witaminy i minerały, a także zawiera witaminy z grupy B .
W najbliższym czasie pokażę Wam jak zrobić z udziałem tych małych ziarenek chałwę i inne potrawy.
Dzisiaj na obiad przygotowałam pierś z kurczaka podaną z sezamem, frytki  i  surówkę z dyni . Obiadek pierwsza klasa. 
Mięso nie jest smażone tylko pieczone przez co mamy troszkę mniej kaloryczne i lżejsze danie.

Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz

Sos
2 łyżki oleju
1/4  łyżeczki płatków chilli
1 ząbek czosnku
5 łyżek płynnego miodu
5 łyżek sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki wody
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
50 g cukru brązowego
1/4 łyżeczki imbiru
4 łyżki octu

sezam do posypania

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem, a następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej. 
Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30 minut. 
Do rondela wlewamy olej i wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy dosłownie chwileczkę . Wlewamy miód, sos sojowy i bulion.Dodajemy płatki chilli, imbir i ocet. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Wodę mieszamy z mąką kukurydzianą i wlewamy do sosu. 
Sos musi być szklisty i gęsty.
Do miseczki włożyć mięso i zalać gorącym sosem. Dokładnie wszystko wymieszać i posypać sezamem.

kurczak z sezamem


poniedziałek, 16 listopada 2015

Ciasto Gargamel

Nie wiem skąd taka nazwa ciasta, ale wiem, że jest pyszne.
Przepis wzięłam z książki  Ciasta Siostry Anastazji, ale nie byłabym sobą jakbym coś nie zmieniła..  Wzrok mój przykuło zdjęcie ciasta, które bardzo fajnie wyglądało. Idealne ciasto na Święta. Połączenie piernika i ciasta bakaliowego z jabłkami. Wszystko przełożone  masą i złożone w całość. Upieczenie tego ciasta wymaga od nas trochę pracy, ale warto, bo mamy jedno wielkie pyszne ciacho, a po drugie dwa ciasta w jednym.


Ciasto piernikowe
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
250 g płynnego miodu
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
250 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
200 g bakalii (rodzynki, orzeszki, skórka pomarańczowa,skórka cytrynowa,żurawina, owoce kandyzowane)
dodatkowo dodałam 2 łyżki kakao

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo przy ucieraniu dodawać po 1 żółtku, a następnie wlać miód. Cały czas ucierać.Mąki połączyć wraz z sodą , kakao i przyprawą do piernika. Dodać do masła i dalej ucierać. Wsypać bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-35 minut.
W ten sposób upiec drugi placek z pozostałego ciasta.


Ciasto bakaliowo-jabłkowe
4 jabłka
3/4 szklanki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 jajka
250 g bakalii (dałam 200g )

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wsypać cukier, wymieszać i odstawić na 1/2 godziny.
Po tym czasie do jabłek wsypać bakalie, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać łyżką.
Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Ponownie wymieszać delikatnie łyżką ciasto.
Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać wierzch i piec w 180 stopniach C około 30-35 minut.

Masa
250 masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany (dałam 18%)
1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę cukru waniliowego własnej roboty)

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę, a następnie stopniowo dodawać śmietanę.

Polewę zrobiłam własną
100 g śmietany kremówki
100 g czekolady

Śmietanę doprowadzić do wrzenia , zdjąć z palnika i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż czekolada się rozpuści stale mieszając.

składanie ciasta
ciasto piernikowe
1/2 masy
ciasto bakaliowo-jabłkowe
1/2 masy
ciasto piernikowe
polewa


ciasto Gargamel


niedziela, 15 listopada 2015

Kalafior z jajkami

Przepis na kalafior z jajkami pochodzi z kuchni staropolskiej. Stary dobry przepis. Uwielbiam takie przepisy, a jeszcze bardziej stare książki kucharskie. Mam kilka takich, które znalazłam u mojej babci.
Parę przepisów z udziałem kalafiora znajdziecie na moim blogu. Szczególnie polecam kalafior zapiekany w sosie serowym , który jest moim numerem 1.
To kwiatowe warzywo podałam z ziemniakami i kotlecikami drobiowymi.
Proponuję i Wam tak pyszny obiadek.

Składniki
1 dorodny kalafior
3 jajka ugotowane na twardo
2 czubate łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
cukier

Kalafiora podzielić na różyczki, odrzucić grubsze łodygi i ugotować w osolonej  z dodatkiem cukru wodzie.
Gotować około 12 minut. Różyczki nie powinny być rozgotowane, ale miękkie.
Odsączyć kalafiora na sicie i przełożyć na wygrzany półmisek po czym skropić sokiem z cytryny.
Masło rozgrzać na patelni i przyrumienić na nim bułkę tartą.
Wierzch i boki kalafiora posypujemy pokrojonym drobno jajkiem, a następnie całość polewamy bułką tartą.
Wierzch posypujemy natką pietruszki.
Podajemy gorące.

kalafior z jajkami

sobota, 14 listopada 2015

Sałatka warstwowa ze śledziem

Tak dawno nie robiłam sałatki, że dzisiaj zagościła na moim stole sałatka warstwowa ze śledziem.
Lubię takie sałatki, bo po pierwsze są pyszne i można układać warstwy według własnego smaku, a po drugie bardzo ładnie się prezentują.
Jednak fotograf ze mnie marny, ale musicie mi wybaczyć, bo mam straszne problemy ze schylaniem się i robieniem zdjęć.
A teraz zapraszam do degustacji smacznej sałatki

Składniki:

500 g śledzi
250 g pieczarek
1 cebula
6 łyżek majonezu
150 g zielonych oliwek
4 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w skośne cienkie paseczki.
Ziemniaki i marchewkę ugotować.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki pokrojone drobno i smażyć do momentu aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem.
Oliwki pokroić na plasterki lub połówki.
Warstwy sałatki
1 śledź
2 warstwa majonezu
3  usmażone pieczarki
4 ugotowane ziemniaki i starte na tarce o grubych oczkach
5 warstwa majonezu
6 oliwki
7 starta na tarce o grubych oczkach marchewka

sałatka warstwowa ze śledziem




piątek, 13 listopada 2015

Ziemniaki gratin

Uwielbiam wszelkie zapiekanki, ale mój mąż najbardziej lubi te z ziemniakami. Dzisiaj zrobiłam mu ziemniaki gratin. Bardzo smaczny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych pyr.
Trochę pracy przy krojeniu ziemniaków w cieniutkie plasterki, ale jeśli macie szatkownicę to Wasz czas przygotowania znacznie się skróci. Ja jej nie mam, a szkoda.
Do tego surówka z kapusty pekińskiej mięsko o i obiad gotowy.
Czyli coś z kuchni francuskiej.

Składniki:
1 kg ziemniaków
250 ml śmietany (dałam 30%)
2 łyżki  masła
1 szczypta gałki muszkatołowej
100 g żółtego startego sera
sól
pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
Masło rozpuścić w garnku dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem i  ułożyć plasterki ziemniaków tak aby zachodziły na siebie i wlać część śmietany.
Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i zalać śmietaną.
Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w 200 stopniach C około 1 godziny.
Odkryć folię i sprawdzić widelcem czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak posypać je startym serem i ponownie zapiec w piekarniku około 10-15 minut.

ziemniaki gratin

czwartek, 12 listopada 2015

Chałka z kruszonką

Wiecie jakie pieczywo najbardziej lubię?
Chałkę taką z kruszonką.  Do tego masełko i dżem, a do popicia zimne mleko.
Prawda, że pyszne śniadanie.
Chałka zawsze mi się kojarzy z domem rodzinnym. Często jedliśmy z bratem taką wdrobioną do mleka.
Tak dawno już jej nie piekłam, że musiałam dzisiaj upiec.
Przygotowanie bułki wymaga trochę pracy i czasu, ale dla efektu końcowego warto.


Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
30 g świeżych drożdży
5 łyżek  cukru kryształu
100 g roztopionego masła
sól

Kruszonka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła

Wszystkie składniki wymieszać tworząc kruszonkę.

1 łyżka mleka do posmarowania chałki


Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski wsypać mąkę,cukier, sól,  mleko wymieszać z jajkiem i roztopionym przestudzonym masłem.
Wlać do mąki , dodać wyrośnięte drożdże i  dokładnie ciasto wyrobić. Ąż będzie gładkie i lśniące.
Zrobić z ciasta kulkę i odstawić do wyrośnięcia . Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu  przełożyć ciasto na blat i podzielić na trzy równe części.
Z każdej utoczyć wałek, połączyć je na końcu i zapleść warkocza.
Przełożyć chałkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i poczekać około 15 minut aż ponownie nam wyrośnie.
Posmarować bułkę mlekiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż bułka będzie rumiana.


chałka z kruszonką

środa, 11 listopada 2015

Schab w sosie curry

U wszystkich na blogach gęsina, rogale marcińskie. A ja odmiennie schab w sosie curry pokazuję.
Przepis na gęsinę będzie troszkę spóźniony.. Przewiduję ją zrobić jutro, a więc na blogu pojawi się w czwartek. Lepiej późno niż wcale :) 
Jednak powiem Wam, że schab jest również bardzo smaczny i warto go przygotować.
Miękki zanurzony w sosie przez co nie jest suchy. 
Podałam go z ziemniakami puree i ogórkiem konserwowym.

Składniki
500 g schabu bez kości
250 ml słodkiej śmietany (dałam 30%)
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki  kurkumy
1/4 łyżeczki płatków chilli
2 łyżeczki przyprawy curry
sól
pieprz

Schab pokroić w kotlety, a następnie każdy kotlet w paseczki. 
Do miseczki wsypać kurkumę, sól, pieprz,płatki chilli i przyprawę curry oraz rozgnieciony czosnek, a następnie dokładnie wymieszać wraz z mięsem tak aby dokładnie było obtoczone w przyprawach.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Podlać 3/4 szklanki wody i dusić chwilę pod  przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie.
Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Schab w sosie curry



wtorek, 10 listopada 2015

Schab zapiekany z ajvarem

Za oknem deszcz siąpi, wieje wiatr. Mnie dopadło przeziębienie i nie mam ochoty wychodzić z domu.
Leżę pod kocykiem i wygrzewam się. 
W zamrażalniku znalazłam schab . Na tradycyjne schabowe nie miałam ochoty i wymyśliłam coś innego.
Schab zapiekany z ajvarem i serem.
To był dobry pomysł, bo wszystkim smakowało, a pracy było niewiele.
Do tego podałam frytki i sałatkę z pomidorów z mozzarellą .

Składniki
500 g schabu bez kości 
4 łyżki ajvaru
4 łyżki startego żółtego sera
sól
pieprz
masło klarowane do smażenia

Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na cztery kotlety o grubości około 1,5cm.
Każdy kotlet rozbić na grubość około 0,5 cm , oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z dwóch stron na lekko rumiany kolor.
Po usmażeniu ułożyć schab w naczyniu do zapiekania i na każdy kotlet nałożyć łyżkę ajvaru i łyżkę startego sera. Do naczynia włożyć dwie łyżki masła klarowanego.
Piec w piekarniku w 180 stopniach C do momentu aż mięso będzie miękkie. 

schab zapiekany ajvarem


poniedziałek, 9 listopada 2015

Ananasek

Ostatnio trochę mniej piekę, ale czasami chce się coś słodkiego.
Polecam Wam wspaniałe ciasto Ananasek z przepisu s. Anastazji, ale z małymi moimi poprawkami.
Dodałam dodatkowo mleko do budyniu, bo na taką wielkość blachy jeden budyń i sam sok to zdecydowanie mało. I to była bardzo dobra decyzja, bo wyszło super.
Polecam Wam również ciasto Smakosz, które także  jest rewelacyjne .

Składniki

Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
Dodawać pojedynczo żółtka, miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką
do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 35 minut.

Masa budyniowa
1 puszka ananasów
1 budyń śmietankowy (dałam dwa budynie + 1 szklankę mleka)

Z puszki ananasów odlać sok ( u mnie było 3/4 szklanki soku) , który wlać do garnka, dodać pół szklanki mleka, a w pozostałym mleku rozrobić budyń i ugotować budyń.
Po ugotowaniu wymieszać z pokrojonym ananasem i przestudzić.

Beza
1/2 szklanki białek (mi wyszło 4 białka)
1/2 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec dodawać stopniowo cukier.
Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką.

Składanie ciasta:
Na upieczony biszkopt wlać ugotowany budyń i wyłożyć pianę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż piana z wierzchu będzie miała złoty kolor.
Inspiracja Ciasta s.Anastazji


ananasek



niedziela, 8 listopada 2015

Ryba po grecku

Rybę po grecku chyba wszyscy znamy.  Króluje na świątecznych stołach i imprezach.
Pamiętam jeszcze w domu moja mama robiła  i tak przechodzi ten smak z pokolenia na pokolenie. Moje dzieciaki też bardzo ją lubią. Bardzo lubimy również rybę po japońsku, która trafiła już dość dawno na mój blog. Musicie również jej spróbować., bo jest równie pyszna Oto moja wersja rybki po grecku

Składniki:
1 kg filetów z ryby ja dałam dorsza
3 duże marchewki
1 duża pietruszka (korzeń)
1 kawałek selera
2 średnie cebule
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
3 łyżki oleju
200 g przecieru pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka cukru
Sól
pieprz

Filety rybne osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie każdy kawałek obtoczyć  w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę na rumiano z każdej strony.
Usmażoną rybkę wykładamy na półmisek.
Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do rondla wlać olej i zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać warzywa. Wlać 1 szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny, cukier, posolić , popieprzyć i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu dość często mieszając. W razie wyparowania wody podlać lekko wodą. Kiedy warzywa będą już miękkie dodać przecier pomidorowy i chwilę smażyć po czym gorące wyłożyć na usmażoną rybę.

ryba po grecku



sobota, 7 listopada 2015

Spaghetti carbonarra

Klasyczne danie włoskie. Proste, a takie smaczne. Moja rodzinka uwielbia ten makaron i robię go dość często.
Dziwię się, że do tej pory nie ma go na blogu. Jednak czasami nie zdążę zrobić zdjęcia, albo zdjęcie nie wyszło, a potrawa zjedzona.
Chłopaki wracają ze szkoły głodni, córka czasami wpadnie z pracy na obiadek i już brak czasu na fotki. Stawiam prosto na stół gorący obiadek.
Ale dzisiaj się udało i jeśli macie ochotę na taki makaron to polecam.

Składniki
1 opakowanie makaronu nitki
300 g boczku
3 jajka
3 łyżki startego parmezanu
1 łyżka oliwy
sól
czarny pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w kostkę .
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojony boczek.
Jajka wybić do miseczki , dodać dwie łyżki parmezanu i wymieszać.
Do usmażonego na patelni boczku włożyć makaron i wlać jajka z serem. Krótko smażyć mieszając makaron.
Przełożyć całość na talerz, posypać parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

spaghetti carbonara

piątek, 6 listopada 2015

Jajka zapiekane po wiejsku

Szybki, smaczny i  syty obiad. Zapiekane jajka po wiejsku .
Po powrocie ze szpitala próbuję dojść do siebie, ale jakoś idzie to bardzo opornie.
Nie bardzo mam siłę jeszcze gotować i staram się gotować proste, ale smaczne dania. Wiecie, że zapiekanki zawsze się w takich wypadkach sprawdzają. Patrzymy co jest w lodówce, składamy i mamy smaczny obiadek. Idealnym dodatkiem do zapiekanki jest surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:
10 średnich ziemniaków ziemniaków
250 g wędzonego boczku
4 jajka
4 łyżki śmietany
1 łyżka oleju
1 cebula
2 łyżki posiekanego koperku
100 g startego żółtego sera
sól
pieprz

Ziemniaki ugotować, odcedzić i ubić ze śmietaną na puree.
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju., a następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zeszklić.
Całość dodać do ziemniaczanego puree i wymieszać dokładnie.Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać po czym zrobić 4 dołki i w każdy wbić jajko. Jajka posolić , popieprzyć.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim ziemniaki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż jajka się zetną, a ser rozpuści.
Podawać gorącą posypaną koperkiem i z surówką.

jajka zapiekane po wiejsku

czwartek, 5 listopada 2015

Ciasteczkowe ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia czy deser?
Trudno powiedzieć, ale wiem, że jest pyszne.
Taki mały torcik, który zrobiłam z okazji imienin mojego męża. Mała słodka niespodzianka, a taka wielka radość.
Ciasto zjedzone, zostało tylko wspomnienie na zdjęciach i smak pozostał.
Jak wiecie u mnie zawsze są szybkie i proste przepisy, a to jeden z nich.

Składniki:
400 g ciastek herbatników
1/2 szklanki orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
3 płaskie łyżki kakao
3/4 szklanki wody
200 g masła

100 g śmietany kremówki
100 g czekolady mlecznej

Herbatniki pokruszyć rękoma na drobne kawałki, orzechy posiekać nożem.
Wszystko wsypać do jednej miski i wymieszać.
Do małego rondelka włożyć masło, cukier, kakao i wodę i wszystko zagotować na wolnym ogniu. Od zagotowania gotować około 5 minut, mieszając, a następnie wlać do pokruszonych ciastek i wymieszać dokładnie razem.
Przełożyć do tortownicy (18 cm ) i ubić łyżką. wstawić do lodówki, aby ciasto stężało.
W małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę, zdjąć z palnika i dodać pokruszoną w kostki czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić chwilę do wystygnięcia, a następnie polać ciasto. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Inspiracja https://www.facebook.com/tastemade/








środa, 4 listopada 2015

Placki z pieczonej dyni.

Gdzie nie spojrzę widzę dynię. Zupy, placki, ciasta.  Ja też bardzo lubię dynię i dzisiaj zrobiłam z niej  placki na słodko.  Zróbcie, bo są bardzo pyszne.
Na blogu znajdziecie również szybką smaczną surówkę z dyni (przepis) , a jeśli pozostanie Wam pieczona dynia z placków możecie ją wykorzystać do pierogów (przepis).
Placuchy można posypać cukrem pudrem, albo polać śmietaną. Wszystko według własnego smaku.

Składniki
2 szklanki puree z dyni (przepis na puree)
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru lub według własnego smaku
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania
olej do smażenia

Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać dokładnie łyżką.
Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać łyżkę mąki.
Na patelni rozgrzać olej i  łyżką nakładać placki na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć z obu stron.
Po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem.

placki z pieczonej dyni 

wtorek, 3 listopada 2015

Karkówka duszona z kapustą

Karkówka duszona z kapustą to danie jednogarnkowe. Więcej takich dań znajdziecie na moim blogu tutaj.
Proste smaczne i sycące danie. Można podawać z pieczywem, ziemniakami lub jako samodzielne danie.
Do przygotowania tego pysznego kociołka potrzebujemy kapustę kiszoną i tu moja uwaga dla Was.
Przy zakupie kapusty w sklepie zwracajcie uwagę czy nie zawiera ona octu i innej chemii. Najczęściej widnieje pod nazwą kapusta kwaszona.

Składniki:
700 g karkówki bez kości (lub łopatki)
500 g kapusty kiszonej
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 duża cebula
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
200 ml przecieru pomidorowego
sól
pieprz

W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać karkówkę pokrojoną w kawałki jak na gulasz.
Podsmażyć wszystko w rondlu około 5 minut i dodać kapustę kiszoną , marchewkę i pietruszkę startą na tarce o grubych oczkach, wędzoną paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
Wlać do całości 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec wlać przecier pomidorowy i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.
Zagotować chwilę.

karkówka duszona z kapustą


poniedziałek, 2 listopada 2015

Chrupiące wegańskie bułeczki

Świeże cieplutkie chrupiące bułeczki na śniadanie to rozkosz jak dla mnie.
Do tego dżem własnej produkcji i jestem w niebie.
Tak bardzo zachciało mi się domowego pieczywa, że nie mogłam się oprzeć, żeby nie upiec. 
Pracy przy pieczeniu niewiele, a zachcianka spełniona. Z podanej porcji wyszło mi 13 średnich bułek.
Może i Wy skusicie się na śniadaniowe bułeczki.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżka cukru
30 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju

Do  kubeczka wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, rozkruszyć drożdże,wsypać cukier i 1 łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż rozczyn zacznie rosnąć.
Do miski przesiać mąkę, olej,dodać sól , wodę i  wyrośnięty rozczyn. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie zagnieść na stolnicy. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-2 godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto , zrobić wałek, podzielić na części i z każdej uformować bułeczkę. Mi wyszło 13 bułeczek.
Na blaszce wyłożonej papierem ułożyć bułki w odstępach. 
Przykryć ściereczką i ponownie poczekać aż wyrosną (20 minut)
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni  C do momentu aż będą lekko rumiane.


chrupiące bułki




niedziela, 1 listopada 2015

Pulpety z indyka na pieczonych warzywach

Pulpety z indyka na pieczonych warzywach  podane z sosem serowym. Smaczne, syte i bardzo łatwe do przygotowania.
Warzywa możecie wykorzystać dowolne, takie jakie posiadacie w chwili obecnej w domu czy też w zależności od sezonu.
Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem serowym.
Z podanej porcji wychodzi dwa obiady dla 4 osób.

Składniki

Pulpety
700 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1 kajzerka
1 łyżka oregano
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz

olej do smażenia
bułka tarta

Do miski włożyć mięso, wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, oregano, koperek i majeranek.
Wszystko doprawić solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Z mięsa uformować niewielkie pulpety i obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kotleciki z każdej strony.
Po usmażeniu odłożyć na półmisek.

Warzywa
6 średnich ziemniaków
3 średnie marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory
1 czerwona papryka
sól
pieprz
olej

Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Marchewki obrać i pokroić w grubsze plastry. Ząbki czosnku przekroić na połówki.
Pomidory i paprykę pokroić na cząstki.
Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć i skropić olejem.
Piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia dodać pulpety i piec około 10 minut.

Sos serowy
300 ml śmietany kremówki
100 g żółtego sera typu gouda
sól
pieprz

Śmietanę wlać do rondelka i podgrzać, a następnie dodać starty na tarce ser i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu.
Kiedy sos będzie już gęsty i  ser rozpuszczony doprawić solą i pieprzem.

Zapiekankę polać sosem już na talerzach.

pulpety z indyka na pieczonych warzywach