Dodatkowo, bezowa pianka i budyniowa masa sprawiają, że ciasto jest przepyszne.
Wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale warto poświęcić trochę czasu na upieczenie tego placka.
Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Poprzednio piekłam również kruche, ale zupełnie inne ciasto
Krokodyle oczy (przepis)
Składniki
Ciasto
400 g mąki pszennej
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
150 g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao ( do drugiej części ciasta)
Mąkę przesiać na stolnicę , dodać pozostałe składniki (bez kakao) i zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części . Jedną pozostawić jasną, a do drugiej dodać kakao i zagnieść, a następnie zawinąć w folię i schować do lodówki.
Jasna część ciasta
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
100 g startej gorzkiej czekolady
100 g rodzynek
100 g wiórek kokosowych
1 szklanka krojonych orzechów
1 słoik powideł (dałam śliwkowe)
Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm i posmarować je powidłami.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Kiedy piana z cukrem będzie już ubita dodać startą czekoladę,rodzynki, wiórki kokosowe i posiekane na drobno orzechy.Wymieszać wszystko szpatułką i rozłożyć na powidłach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40-45 minut.
Ciasto ciemne
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 kisiel wiśniowy
Ciasto, które chłodziło się w lodówce wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm .
Białka ubić z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać kisiel i zmiksować, a następnie wyłożyć pianę na ciasto.
Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut.
Masa budyniowa
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe
250 g masła
cukier do smaku
Budynie rozrobić w 1/2 szklanki zimnego mleka, a pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i gotować aż będzie gęsty.
Wystudzić.
Masło utrzeć, a następnie dodawać zimny budyń, stale ucierając.
Polewa
125 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
1,5 łyżki kakao
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając.
Lekko przestudzić i polać ciasto.
Składanie ciasta:
Ciasto jasne
Masa budyniowa
Ciasto ciemne
Polewa
Posypać skruszonymi płatkami migdałów
ciasto smakosz
Rzeczywiście ucieszy każdego smakosza:)
OdpowiedzUsuńDla smakoszy i nie tylko...wygląda pięknie a zapowiada prawdziwą ucztę:)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńO jaaaa :D Jak takie ciacho ma nie smakować :D
OdpowiedzUsuńSUPER :D
Jak ten Smakosz smakowicie wygląda :) musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :) Smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie składane, przekładane ciasta. Nazwa ciasta mówi sama za siebie :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMmmm... Zapisuję przepis do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńPycha- też hołduje ostatnio kruchemu ciastu:) A Smakosz to naprawdę bogactwo smaków:) Mi najbardziej smakowała warstwa z bakaliami i czekoladą:) Piękny ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuń