sobota, 16 kwietnia 2016

Schab po góralsku

Schab po góralsku to mięso zapiekane z kapustą kiszoną, a wszystko pod pierzynką ze śmietany.
Rewelacyjne w smaku. Można podać z ziemniakami, frytkami, kluskami.
Jest to pomysł na szybki obiad i alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Nie, nie :)
Tradycyjny schabowy też jest smaczny, uwielbiam go.
Tutaj znajdziecie przepis na schab zapiekany z ajvarem .


Składniki
1 kg kapusty kiszonej
700 g schabu bez kości
250 ml śmietany 18%
2 łyżki mąki
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Kapustę kiszoną włożyć do garnka, wlać dwie szklanki wody i gotować około 20 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Odcedzić kapustę na sicie.
Schab pociąć na kotlety o grubości 1 cm i rozbić i delikatnie rozbić do grubości około 0,5 cm.
Każdy kotlet oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanym maśle na lekko rumiany kolor.
Połowę kapusty wyłożyć na dno naczynia, a na to usmażone mięso i ponownie resztę kapusty.
Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i rozsmarować na wierzchu kapusty.
Piec w 200 stopniach C do momentu aż góra zrobi się rumiana.
Podawać na gorąco.

schab po góralsku

19 komentarzy:

  1. Ło panocku! :) Przepis brzmi wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z kapustą to niestety danie nie dla mnie. Ale mój tata byłby zachwycony:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super smakowicie wygląda! Lubię kapustę kiszoną w takich propozycjach. Pyszny schab. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. brzmi i wygląda naprawdę smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Schab plus kiszona kapusta to połączenie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale śmietana??? to już nie

      Usuń
    2. właśnie śmietana musi być :)

      Usuń
    3. Też tak robię,zmieniam też mięso np na karczek,żeberka kurczaka jest pysznie

      Usuń
  6. Nie jadłem jeszcze takiego schabu, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takiego schabu nawet nie widziałyśmy :D Ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy kapusty nie należy doprawić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie doprawiałam, ale w razie potrzeby mozna

      Usuń
  9. a jaka smietana słodka czy kwasna





    śmietana słodka czy kwaśna

    OdpowiedzUsuń
  10. E, fajny pomysł w najbliższą środę wykonam. We wtorek na ryneczku sprzedają świetną wieprzowinę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Choć początkowo byłam sceptyczna to już wiem, że kiszona kapusta i kwaśna śmietana świetnie do siebie pasują, dlatego na widok listy składników ślinka pociekła.

    OdpowiedzUsuń
  12. Z czym to podawac? Do chleba, do ziemniakow?....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed przepisem podałam z czym podawać. Pozdrawiam

      Usuń