niedziela, 29 marca 2015

Ciasto "Cycki Murzynki"

Ciasto bardzo znane wszystkim, ale przeglądając swój zeszyt z przepisami zauważyłam, że dawno nie piekłam.  I oto jest pyszne ciacho.



Składniki:

Ciasto:
6 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
1 szklanka wiórek kokosowych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:
1 budyń waniliowy
3 żółtka
3 łyżki mąki
1/2 l mleka
250 g masła
1/2 szklanki cukru

Polewa
100 g czekolady mlecznej
5 łyżek mleka
50 g masła

Dodatkowo
biszkopty
rodzynki


Wykonanie:

Ciasto:
Białka ubić na sztywno, a następnie ubijać dodawać stopniowo cukier.
Wsypać mak, wiórki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w 180 stopniach C około 40 minut.


Krem:
Mleko wlać do garnka i odlać 1/2 szklanki.
Resztę zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem dodać 1/2 szklanki mleka, mąkę, budyń
i dokładnie wymieszać.
Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszać , aby
budyń się nam nie przypalił. Po zgęstnieniu masy odstawić z palnika
i  ostudzić.
Masło utrzeć  na puszystą masę i stopniowo dodawać zimny budyń cały czas
ucierając.

Polewa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło i mieszać do połączenia się składników.


Na spód ułożyć ciasto, a następnie wyłożyć warstwę kremu.
Na kremie ułożyć biszkopty, polać czekoladą.
Na każdym biszkopcie ułożyć rodzynkę.












45 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A co w tym cieście jest odrażającego?
      Bardzo smaczne i warto spróbować.
      Życzę miłego dnia

      Usuń
  2. Tak, tak :P Słynne ciasto robiące furorę wśród wujków na rodzinnym spotkaniu xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto, nie robiłam, spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe to ciasto :-) kiedyś miałam okazję je jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest wspaniałe, a nazwa też bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo smacznie - a anonimowego bardzo mi szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. niezmiennie bawi mnie ta nazwa :-) ciasto świetne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Słyszałam o tym cieście, ale nigdy nie jadłam, musi być pyszne, wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedno z moich ulubionych ciast:) Ślicznie pyszne Ci wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  10. kiedyś w domu często się to ciasto robiło teraz to nikt o nim nie pamięta :) dziękuję za przypomnienie, trzeba bedzie wrócić do tego przepisu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też sobie o nim przypomniałam grzebiąc w zeszycie z przepisami :)

      Usuń
  11. Moja mam często robi "cycki" na święta :) pycha !

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie wygląda, a nazwę ma naprawdę niezwykłą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię to ciasto! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  14. Znam to ciasto,moja siostra je wypieka,bardzo je lubimy ,jest smakowite,dzięki za przypomnienie przepisu,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekę to ciasto od wielu lat, jest przepyszne. Staram się całkowicie pokrywać polewą i wtedy wygąda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Na jakie wymiary blaszki są podane składniki?

    OdpowiedzUsuń
  17. a czy mogę mak zastąpić orzechami? wiem że kiedyś robiłam to ciasto w takiej wersji, ale nie mogę znależć nigdzie przepisu. Internet te przeglądnęłam, ale wszedzie króluje mak... a za makiem nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi odpowiedzieć , bo nie próbowałam z orzechami.

      Usuń
  18. W mojej rodzinie to hit! Ja jednak masę (a właściwie budyn) robie sama z pozostałych zoltek mleka i mąki ziemniaczanej. Po ostudzeniu ucieram z masłem? 1/2 gorzkiej czekolady, łyżką wiórków i wódka (ok 1-2 kieliszki) polecam dla odmiany! Masa nie jest taka mdla ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wypróbuję. Pozdrawiam ciepło

      Usuń
  19. Czy zamiast spodu makowego mogę dać podluzne biszkopty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale to bedzie zupełnie inne ciasto

      Usuń