środa, 15 kwietnia 2015

Spichlerz wiewiórki -deser

Składniki:

1 opakowanie podłużnych biszkoptów
2 szklanki mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
200 g masła
200 g orzechów łuskanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek

Wykonanie:

1,5 szklanki mleka wlać do rondelka  i zagotować z cukrem i cukrem waniliowym .Dodać masło. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka intensywnie mieszając.
Jak otrzymamy już budyń odstawiamy z palnika i  mieszamy z pokruszonymi orzechami, pozostawiając 1/3 do posypania deseru.
W tortownicy  o średnicy 18 cm  układamy warstwy
1 biszkopty
2 budyń
3 biszkopty
4 budyń
5 biszkopty
6 budyń
7 posypujemy orzechami i rodzynkami
Deser odstawiamy do lodówki na około 2 godziny










42 komentarze:

  1. Oj chciałabym spróbować takiego spichlerzu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! To wygląda świetnie! narobiłaś mi ochoty na słodkie, chyba pokuszę się w weekend na zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny pomysł na ciasto. Takiego jeszcze nie widziałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pomysłowy deser, pierwszy raz taki widzę:) bardziej kojarzy mi się z jesienią ze względu na składniki ale na pewno jest smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie ciekawie, a wydaje się prosty do zrobienia :) to są właśnie pomysły na desery warte zapamiętania!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny deser i fajna nazwa :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pomysłowy ten deserek, podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  8. hihi jaki smieszny deser ale bym go pochlonela :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie znamy takiego przekładańca a przepis jest przefajny:) Mamy zapowiedzianych gości - łasuchów , więc przygotujemy niespodziankę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, bo dzieciaki uwielbiają taki deser

      Usuń
  10. Niesamowicie to wygląda :D To świetna inspiracja dla nas! Będziemy tworzyć coś podobnego w wersji wegańskiej!
    SUPER :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie podpatrzę wersję wegańską :)

      Usuń
  11. Fajna nazwa, a i smak musi być cudny:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda, jak mały torcik ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie wygląda ! Muszę taki deser zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie, uwielbiam wszystko co jest z bakaliami, a z orzechami szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń