czwartek, 22 czerwca 2017

Makaron zapiekany z truskawkami

Dzisiaj typowo letnie, szybkie danie. Makaron zapiekany z truskawkami na słodko.
Dzieci uwielbiają to danie i bardzo szybko znika z talerzy.
Na blogu znajdziecie również ryż z truskawkami, który jest również smaczny i warto go wypróbować, kiedy jeszcze możemy się cieszyć smakiem truskawek.


Składniki
300 g makaronu dowolnego (dałam nitki)
400 g śmietany (dałam 18%)
250 g twarogu
1/2 kg truskawek
cukier do smaku

Makaron ugotować i odcedzić na sicie.
Na dnie naczynia do zapiekania wyłożyć połowę ugotowanego makaronu.
Ser pokruszyć widelcem i posypać makaron
Wyłożyć na makaron, a następnie ułożyć warstwę truskawek i drugą część makaronu.
Śmietanę wymieszać z cukrem i zalać nią zapiekankę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż truskawki puszczą sok, a śmietana się zapiecze.

Makaron zapiekany z truskawkami 

3 komentarze:

  1. Świetna alternatywa dla typowej "makaronówki" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w takiej wersji zapiekanki nie jadłam,fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń