piątek, 24 czerwca 2016

Ryż z truskawkami

Deser, śniadanie, kolacja lub obiad. Ryż z truskawkami to co dzieci lubią najbardziej. Mi takie danie kojarzy się z przedszkolem. Uwielbiałam i zawsze wyczekiwałam, kiedy będzie na obiad ryż.
Podobne danie w zastępstwie truskawek to ryż zapiekany z jabłkami. Smaki dzieciństwa. Teraz powracam do nich i przekazuję je własnym dzieciom i wnukom.

Składniki
400 g ryżu
1 kg truskawek
200 ml śmietany słodkiej
cukier do smaku

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Połowę wyłożyć do naczynia. Na wierzch ułożyć truskawki polać śmietaną. Ułożyć kolejną warstwę ryżu. Pozostałe truskawki zmiksować, w razie potrzeby dodać cukier i wymieszać.
Wlać na ryż i poukładać całe truskawki.
Podawać polane śmietaną.

ryż z truskawkami



6 komentarzy:

  1. jakoś zawsze jadłam makaron z truskawkami, a jak ryż to z jabłkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha. U mnie zawsze się robi tylko wersję z jabłkami, ale to się wtedy wszystko razem zapieka. Natomiast jak przygotowuję ryż z truskawkami albo rabarbarem, to zawsze robię to w formie puddingu ryżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaka urocza młoda Kibicka :) Wszystko biało-czerwone :) A ryż z truskawkami lubię bardzo i z chęcią zawsze zjadam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam takie same no nieco starsze wnuczki na pewno smakuje ryż

    OdpowiedzUsuń
  6. moje dziecko też taki lubi,chyba nawet bardziej niż z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń