wtorek, 17 stycznia 2017

Zapiekanka tostowa

To jest, a raczej było bardzo smaczne. Jeśli macie ochotę na big tosta to polecam zapiekankę tostową. Bardzo ładnie się kroi po upieczeniu, ale pamiętajcie, żeby każdą warstwę lekko docisnąć i układać kromka nad kromką. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia po przekrojeniu. Zrobię następnym razem.
Szybko i smacznie.  Mi wyszło z jak widać na zdjęciu sześć dużych, porcji.


Składniki
1 chleb tostowy
1 mała kapusta pekińska
200 g szynki w plasterkach
200 g sera żółtego w plasterkach
5 łyżek majonezu
1 duża cebula
150 g pieczarek
200 g śmietany (dałam 18%)
2 jajka
sól
pieprz
szczypiorek

Kromki chleba tostowego zrumienić na patelni lub w tosterze.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć  podpieczone kromki chleba, posmarować je cienką warstwą majonezu, na każdą kromkę ułożyć plasterek szynki i plasterek sera, a następnie warstwę pokrojonej kapusty pekińskiej.
Układamy kolejną warstwę tostów, smarujemy majonezem, kładziemy plasterki szynki,sera i cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Przykładamy kolejną warstwą tostów.
Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy zapiekankę.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana się zetnie.
Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem.

zapiekanka tostowa

10 komentarzy:

  1. Właśnie ją zrobiłam, bardzo smaczna 😍😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  2. "Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem".Chyba szczypiorkiem,bo to na zdjęciu na koperek raczej nie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Śmietana słodka czy kwaśna? I pieczarki surowe czy podsmażone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieczarki surowe, śmietana taka jak podana w przepisie

      Usuń
    2. Ale czy ta śmietana ma być kwaśna czy słodka?

      Usuń