czwartek, 19 stycznia 2017

Polędwiczki ziołowe z jabłkiem

Polędwiczka to bardzo delikatne i smaczne mięso i nie należy smażyć jej zbyt długo.
Dzisiaj przygotowałam polędwiczkę wieprzową z ziołami prowansalskimi i jabłkiem.
Do tego podałam ziemniaki puree i  mizerię z ogórków.
Prawda, że obiadek pierwsza klasa? Może i Wy skusicie się na takie danie.
Więcej przepisów na dania mięsna znajdziecie w zakładce Mięsa. Jest tam już ponad 200 przepisów.


Składniki
1 duża polędwiczka wieprzowa
2 jabłka
2 cebule
2 czubate łyżeczki musztardy stołowej
2 łyżki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki masła klarowanego

Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości 1 cm, a następnie każdy rozbić ręką mocno dociskając.
Musztardę wymieszać z solą i pieprzem. Każdy plaster polędwiczki posmarować z dwóch stron pastą z musztardy. Odstawić na około 15 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć polędwiczkę z dwóch stron na rumiany kolor.
Kiedy będzie już gotowa, w dłoniach rozetrzeć zioła prowansalskie i posypać mięso. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać plasterki jabłek oprószyć solą i pieprzem (szczyptą) i chwilę smażyć wraz z cebulą.
Na półmisek wyłożyć jabłka polędwiczki i wszystko obłożyć zeszkloną cebulą.

ziołowe polędwiczki z jabłkiem

2 komentarze:

  1. Zdecydowanie pierwsza klasa, bardzo apetycznie wszystko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń