środa, 25 marca 2015

Babka piaskowa z kajmakiem


Składniki:

250 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
250 g masła
250 g cukru pudru
2 łyżki rumu
6 jajek
3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


1/2 puszki kajmaku


tłuszcz do posmarowania formy
bułka tarta do posypania foremki


Wykonanie 

Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodać skórkę pomarańczową, rum, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko
zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem.

Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny.

Babkę ostudzić. Kajmak lekko podgrzać w rondelku i polać babkę.
Jeżeli w kajmaku będą grudki proponuję go przetrzeć przez sito.






42 komentarze:

  1. Piękna! I ten kajmak, aż mi ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo interesująco. Kajmak rozpływa się jak marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetnie wygląda, no i ta polewa z kajmaku !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kajmak zamiast polewy to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż chce się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie no kajmak wymiata! aż się prosi żeby nabrać trochę paluszkiem kiedy nikt nie patrzy xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasami tak się ma ochotę zrobić :)

      Usuń
  7. Ale wyrośnięta babka! No z kajmakiem to zapewne niebo w buzi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie robiłam takiej polewy, świetny pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękna babka i ten kajmak tak fajnie się rozpływa, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super Ci wyrosła :) Smaczna musiała być :))

    OdpowiedzUsuń
  11. "baby, ach te baby, człek by je łyżkami jadł..." ;-) Bardzo apetyczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bosko i na pewno dokładnie tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ten kajmak to normalnie bym zlizała z całej babki :P

    OdpowiedzUsuń