czwartek, 26 marca 2015

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Składniki:

400 g kaszy gryczanej
500 g pieczarek
4 kiełbaski ja dałam śląskie
4 srednie marchewki
2 cebule
100 g sera żółtego
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz


Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i
podsmażyć ją na 1 łyżce masła.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na drugiej patelni rozpuścić masło podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki i
smażyć do odparowania wody,
Doprawić solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie układać kolejne
warstwy
podsmażone pieczarki, marchewka, pokrojona w kostkę kiełbasa i druga część kaszy.
Wierzch zapiekanki posypać startym serem i włożyć do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.
Podawać gorącą
Smacznego


38 komentarzy:

  1. Wspaniała zapiekanka :-) lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł z wykorzystaniem zdrowej kaszy. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ukochana kasza ,czyli pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł dla mnie - uwielbiam kaszę gryczaną !

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanki z kaszą gryczaną jeszcze nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy kaszę gryczaną ale zapiekanki jeszcze z niej nie robiłyśmy :) Czas to nadrobić :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł! I nawet zwykła kasza może nabrać kolorów:)

    OdpowiedzUsuń
  8. zapiekanki z kaszą gryczaną jeszcze nie jadłam :) ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie też kaszowo dzisiaj :) Kasza gryczana będzie następna- pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł na zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasz gryczana w takim wydaniu - to rozkosz dla podniebienia:) pyszotka!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo ciekawy pomysł :) a czy można zamienić kaszę gryczaną na pęczak lub jęczmienną? będzie pasować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z inną kaszą , ale myślę,że z pęczakiem będzie smacznie

      Usuń
  13. Bardzo fajny pomysł. Jeszcze nigdy nie używałam kaszy gryczanej do tego typu zapiekanek. Chętnie bym spróbowała;)

    OdpowiedzUsuń