sobota, 19 grudnia 2015

Kurczak pieczony w rękawie

Coraz bliżej święta.....
Szkoda tylko, że śniegu jeszcze nie ma. Jednak bądźmy optymistami i uwierzmy, że w Wigilię spadnie miękki biały puch. Wprowadzi nas w nastrój świąt.
Ale jeszcze nie ma świąt, a ja mam dla Was kurczaka pieczonego w rękawie.
Pewnie wiecie o jakim rękawie mówię. Można kupić takie specjalne rękawy foliowe do pieczenia.
Polecam Wam, bo mięso w nich przygotowane jest soczyste i smaczne.

Składniki:
6 ćwiartek z kurczaka
1 łyża soli lub według własnego smaku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka kremu balsamicznego
6 łyżek oliwy
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki estragonu

rękaw do pieczenia

Każdą ćwiartkę z kurczaka podzieliłam na połowę .
W miseczce wymieszać oliwę z pozostałymi przyprawami bez liści laurowych i ziela angielskiego.
Natrzeć dokładnie powstałą mieszanką kurczaka. Ja włożyłam mięso do miski, wlałam marynatę i rękoma dokładnie wymieszałam. Mięso odstawić pod przykryciem  na około 2 godziny w chłodne miejsce.
Następnie mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa, dodać liście laurowe, ziele angielskie.
Związać rękaw z dwóch stron , zrobić w nim dwie lub trzy dziurki wykałaczką i piec w piekarniku w 180 stopniach C. Piekłam około 1 godzinę i 15 minut .

kurczak pieczony w rękawie

8 komentarzy:

  1. Taki kurczak faktycznie smakuje świetnie i jest bardzo soczysty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki kurczak jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Soczysty, z piękną, chrupiącą skórką - pyszota:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam 'rękaw" i zrobię tego kurczaka za kilka dni na świąteczny stół.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nasza mama podobnie przygotowuje kurczaka na święta :D

    OdpowiedzUsuń