piątek, 18 grudnia 2015

Śledzie w oleju

Jak kupować śledzie i rozpoznać, że są świeże.
Świeże śledzie powinny mieć błyszczące łuski i różowo-czerwone skrzela. Nie uszkodzoną skórę i białe mięso przylegające do ości.
Oczy powinny być przezroczyste i wypukłe. Ryba musi być elastyczna i jędrna.
Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone.
Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie w oleju.
Jeżeli macie ochotę na więcej przepisów z tymi rybkami to zapraszam tutaj

Składniki
500 g solonych filetów śledziowych
2 średnie cebule
1 szklanka oleju
sok z 1/2 cytryny
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
sól
pieprz

Filety śledziowe wymoczyć około 5-6 godzin w zimnej wodzie. Osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić drobno. Posolić i ugnieść widelcem.
W szklanym naczyniu ułożyć warstwami śledzie, cebulę, którą skropić sokiem z cytryny, popieprzyć i ponownie warstwę śledzi i cebuli.
Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalać olejem i  odstawić pod przykryciem  w chłodne miejsce

śledzie w oleju

10 komentarzy:

  1. Mój tata robi je na Święta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie teź na święta takie robimy :-) i wiele innych :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia zawsze je robi na Święta :} Muszą być, koniecznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie śledzie są najlepsze! Świetne do kanapek i do sałatki :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie dziś tez śledzie, ale z pomidorami, suszonymi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śledzie jemy raz w roku i to też nie zawsze bo dużo zależy czy aktualnie mamy na nie smaka xD

    OdpowiedzUsuń