czwartek, 17 grudnia 2015

Pieczone kotlety mielone z kozim serem

Święta, przygotowania, dekorowanie, pieczenie,ale jeść trzeba. Wiem, że zaczyna się etap nie ruszaj to na święta. Też tak macie?
Dlatego dzisiaj mam dla Was pieczone kotlety mielone z kozim serem.  Jeżeli nie przepadacie za tym serem to możecie wykorzystać żółty ser lub mozzarella. Ze wszystkimi serami smakują wybornie.
I oczywiście mniej kaloryczne, bo pieczone, a nie smażone na tłuszczu. Szybkie do zrobienia i smaczne.
Podałam z surówką z kapusty pekińskiej  i ziemniakami.

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
1 cebula
1 łyżka sezamu
100 g sera bałkańskiego koziego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
słodka papryka

Cebulę pokroić w drobną kostkę, bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
W misce wymieszać wszystkie składniki i uformować kotlety. W każdym kotlecie zrobić wgłębienie łyżeczką i ułożyć kawałki sera.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ułożyć kotlety i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C .


pieczone kotlety mielone z kozim serem





6 komentarzy:

  1. Za kozim nie przepada, dałabym fetę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł :) Ten kozi ser mnie nęci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O to coś dla mnie, uwielbiam każdy rodzaj sera ;)

    OdpowiedzUsuń