piątek, 22 stycznia 2016

Udka drobiowe z prodiża

Pewnie nie wszyscy posiadacie takie wspaniałe urządzenie jak prodiż, ale podam Wam sposób na przepyszne mięsko przygotowane w prodiżu.
Pamiętam czasy, kiedy w domu jeszcze moja mama i babcia  piekły w prodiżu ciasta, mięsa i bułki.
Zawsze obserwowałam przez szklaną szybkę w pokrywie czy już się upiekło.
Teraz ciasta piekę w nim sporadycznie, ale mięsa częściej.
Upieczone są mięciutkie, delikatne, soczyste.
Jeszcze jedna zaleta tego urządzenia to, że wkładamy wszystko do środka, zamykamy i wszystko samo się piecze.

Składniki
10 podudzi z kurczaka
2 duże cebule
2 łyżki masła klarowanego
3/4 szklanki wody
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
słodka papryka
natka pietruszki

Podudzia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Oprószyć solą , pieprzem i papryką słodką.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko obsmażyć z każdej strony mięso.
Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na dnie prodiża. Na wierzch ułożyć podsmażone mięso.
Wodę wymieszać z ketchupem, przecierem, doprawić  solą, pieprzem i wlać na mięso.
Piec około 1 godziny, a następnie otworzyć prodiż (bardzo ostrożnie , aby nie poparzyć się parą) i obrócić delikatnie mięso. Piec ponownie około 15 minut. po upieczeniu posypać natką pietruszki.



udka drobiowe z prodiża



10 komentarzy:

  1. Takie mięso jest bardzo delikatne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prodiż.... nigdy ni korzystałam, ale pamiętam, jak moja ciotka piekła w takim sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile czasu podsmażać mięso przed włożeniem do prodiża ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, jeszcze w tym sosiku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam u mnie babcia dawniej korzystała z tego urządzonka, ja jeszcze nigdy. Mięso wygląda bardzo apetycznie :)))

    OdpowiedzUsuń