środa, 16 grudnia 2015

Śniegowe kule- ciasteczka

Jeżeli pieczecie ciasteczka na święta to polecam Wam właśnie śniegowe kule.
Wspaniałe, orzechowe z dodatkiem cynamonu. Jeśli nie lubicie cynamonu możecie go zastąpić startą czekoladą lub innym swoim ulubionym smakiem.
Moje ciastka nie doczekały świąt i dlatego upiekę je jeszcze raz.
Nie ma śniegu, ale są białe  słodkie kulki przypominające śnieżki ciasteczka.
A Wy jakie pieczecie ciasteczka? Oczywiście nie licząc pierniczków.

Składniki:
230 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1,5 łyżeczki cynamonu
2 i 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

1 szklanka cukru pudru do obtoczenia ciastek


Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się składników.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem włożyć ciastka wraz z blaszką na 30 minut do lodówki, aby się dobrze schłodziły.
Piec w 180 stopniach C około  12-15 minut
Wyjąć i jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze. Czynność powtórzyć trzy razy.
Żródło mojewypieki.com

śniegowe kule-ciasteczka

12 komentarzy:

  1. U mnie też by Świąt na pewno nie doczekały! Piękne się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne ciacha. Takich jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny deser na Święta !

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka! u mnie tak samo żadne słodycze raczej do Świąt nie poleżą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne na Świąteczny stół gdy za oknem.... brak śniegu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile ciasteczek wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń