wtorek, 10 marca 2015

Kurczak w sosie porowym

Masło klarowane- wytwarzane jest przez gotowanie masła na bardzo małym ogniu i usuwaniu piany, która wytwarza się na wierzchu masła oraz osadu. Stosowane jest do smażenia, pieczenia.
Można na nim smażyć w bardzo wysokiej temperaturze ze względu na wyższą  temperaturę dymienia niż zwykłe masło.
Masło klarowane jest delikatniejsze w smaku. Jest to czysty tłuszcz, który nie zawiera tak wiele alergenów jak zwykłe masło.



Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka
1 por
250 g pieczarek
1/4 łyżeczki tymianku
400 ml śmietany 18%
sól, pieprz,papryka słodka
papryka ostra
3 łyżki masła klarowanego

Wykonanie:

Pierś opłukać, osuszyć i posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła i usmażyć piersi z kurczaka z obu stron na lekko
rumiany kolor.Wyłożyć na talerz.
Na czystej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć pokrojony por, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki
Smażyć chwilę, a następnie zalać śmietaną.
Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Na koniec włożyć piersi z kurczaka i chwilę podgrzewać .







34 komentarze:

  1. Oj tak zrobiony kurczak musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis, który chętnie wykorzystam w swojej kuchni :) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę taki obiad zrobić, akurat mam piersi w domu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie potrawy, a ten kurczak wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisałam przepis dla swej połówki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny! Drobiem mogłabym zajadać się non stop

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż ślinka cieknie. Białe sosy wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda rewelacyjnie na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie :) ,a co będzie jeśli zamiast śmietany dam jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurtu nie polecam, śmietana znacznie lepsza

      Usuń
  10. Dziś robiłam - pycha! Bardzo dziękuję za przepis. Na pewno wejdzie na stałe do mojego domowego menu ☺ pozdrawiam serdecznie ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  11. Robilam go juz kilka razy i jest pyyyyszny :-) Dziekuje za ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i cieszę się, że smakuje

      Usuń
  12. Wygląda apetycznie na pewno zrobię



    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo mój Boże wygląda oblednie wszystkie składniki mam w domu i już wiem co n obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam dzisiaj na obiad wg tego przepisu. Przy obiedzie nikt nie dyskutował tak im smakowało. Nie zostało nawet deka dla pupila. Dziękujemy za przepis!!!!! Gorąco polecam. 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało i pozdrawiam cieplutko

      Usuń