niedziela, 15 stycznia 2017

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski jest gęsty o kremowej konsystencji. Należy do tych serników ciężkich.
Jeśli lubicie takie smakołyki to zapraszam po przepis.
Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki. Więcej przepisów znajdziecie w zakładce Ciasta.
Są tam przepisy na serniki gotowane, pieczone i bez pieczenia.
Zapraszam i polecam.

Spód
150 g herbatników
100 g masła

Masło roztopić, a ciastka dokładnie zmiksować, a następnie wymieszać z roztopionym masłem.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć ciastkami, dokładnie je docisnąć do dna.
Piec w 180 stopniach C około 10 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Ser
1 kg sera śmietankowego
3 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej
skórka starta z jednej cytryny
300 ml śmietany kremówki

Ser zmiksować z cukrem, a następnie dodać jajka, żółtka, skórkę z cytryny i ponownie zmiksować.
Wsypać mąkę, wymieszać dokładnie i wlać śmietanę.Wszystko dokładnie zmiksować, ale krótko.
Wlać masę serową na upieczone i wystudzone ciastka.
Piec sernik przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C , a następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec około 1 godziny.
Wyłączyć piekarnik, ale sernika nie wyjmować. Poczekać aż piekarnik ostygnie.
Po tym czasie wstawić ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.




7 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda :) Serniczka nigdy nie odmówię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I to jest sernik, jaki lubimy najbardziej - cieniuteńki spód i dużo sera...mniam..mniam..pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki jest rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam w przepisie tortownica o średnicy 24 cm

      Usuń
  4. super przepis dziś drugi raz już robię

    OdpowiedzUsuń