poniedziałek, 30 marca 2015

Kaczka na pieczonych buraczkach

Składniki

2 piersi z kaczki
4 średnie buraczki
5 łyżek soku pomarańczowego
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki tymianku
sól
pieprz


Wykonanie

Buraki umyć, ale nie obierać i każdego owinąć w folię aluminiową.
Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30-40 minut.
Wyjąć odwinąć z folii, obrać i pokroić w plasterki.
Pierś z kaczki umyć i osuszyć.
Ponacinać skórę, posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
Na patelni grillowej smażyć kaczkę.
Zaczynamy smażyć kładąc skórą do dołu, a następnie obracamy na drugą stronę.
Przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec  w 180 stopniach C
W tym czasie na patelni rozgrzać masło,dodać miód i sok pomarańczowy.
Chwilę smażyć mieszając.

Kaczkę wyciągnąć z piekarnika i poczekać chwilę, aby "odpoczęła".
Na talerzu ułożyć plasterki buraków, pokrojoną w plastry pierś i polać sosem.
Smacznego!





25 komentarzy:

  1. Chrupiąca skórką i soczysta w środku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna propozycja, wpraszam się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaczuszka piękna w środku,różowiutka....pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo....kaczka dziwaczka, cała w buraczkach:) dla nas pyszna propozycja:)pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej, aż mi ślinka cieknie - mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny zestaw kolorystyczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczne danie, w sam raz na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smaczna i soczysta ta kaczuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak jadłam mięso kiedyś robiłam kaczkę, wyszła sucha i nie dobra, Twoja widać że jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo wykwitnie i apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na jak dlugo wstawila Pani kaczke do piekarnika? Wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń