wtorek, 31 marca 2015

Schab z ananasem.

Składniki:

500 g schabu bez kości
1 puszka ananasa
3 kawałki papryki konserwowej
4 szalotki
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
sól
pieprz czarny
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki mąki
2 łyżki masła klarowanego
4 łyżki gęstej śmietany


Wykonanie:

Schab pokroić na cieniutkie kotlety, a następnie pokroić je w paski.
Oprószyć solą i czarnym pieprzem, papryką słodką  oraz mąką i wymieszać, aby mięso
było dokładnie obtoczone w przyprawach i mące.
W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć szalotki pokrojone w kosteczkę.
Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
Zalać zalewą z ananasa, dodać pieprz kajeński, pokrojonego w kostkę ananasa oraz pokrojoną paprykę
konserwową. Doprawić solą.
Przykryć rondel pokrywą i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
Wlać śmietanę i już nie gotować.



12 komentarzy: