czwartek, 13 lipca 2017

Udka pieczone z pieczarkami

Dawno nie było na  blogu mięsa. Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki przepis na rumiane i chrupiące mięsko.  Można podawać z ziemniakami, frytkami, ryżem lub kaszą. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy .
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA.
Jeśli wypróbowaliście jakiś przepis z mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią, a może też i zdjęciem potrawy.


Składniki
12 podudzi z kurczaka
250 g pieczarek
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/2 tymianku
5 łyżek oliwy

Podudzia umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
Sól, pieprz,papryki,tymianek i oliwę wymieszać dokładnie w miseczce. Powstałą mieszanką posmarować dokładnie mięso i ułożyć je na blaszkę.
Pomiędzy udkami ułożyć pokrojoną na części cebulę, ząbki czosnku i pieczarki.
Wlać 1/4 szklanki wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut.
W trakcie pieczenie, obrócić jeden raz mięso, a wierzch udek smarować za pomocą pędzelka powstałym tłuszczem.

udka pieczone z pieczarkami

Polecam
kurczak w pomarańczach
udka z cytrynową nutą 
złoty kurczak
udka pieczone w majonezie i ketchupie

3 komentarze: