sobota, 15 lipca 2017

Solianka

Dzisiaj coś z kuchni rosyjskiej i  ukraińskiej. Zupa solianka (solanka) . Fantastyczna w smaku, sycąca i warta spróbowania. Ja przygotowałam zupę na mięsie jednego gatunku, ale możecie pomieszać rodzaje mięs, dodać boczek itp. Koniecznie podawać z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem cytryny.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam.
Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziecie  na moim blogu w zakładce ZUPY.
Smacznego!


Składniki:
600 g karkówki bez kości
1 czerwona papryka
kawałek selera
2 średnie marchewki
1 mała pietruszka
1 łyżka kaparów
12 czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła klarowanego
2 średnie cebule
200 g kwaśnej śmietany
5 ogórków kiszonych
szczypta chilli
sól
pieprz
słodka papryka
1 liść laurowy
150 g koncentratu pomidorowego
cytryna

W garnku zagotować 2 l wody, dodać pokrojoną w kostkę  marchewkę, pietruszkę, seler oraz liść laurowy i wszystko zagotować.
Mięso pokroić w kostkę tak jak na gulasz. W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojone mięso.
Przyrumienić je z każdej strony. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek drobno posiekany. Podsmażyć wszystko razem. Następnie dodać przecier pomidorowy i wlać zawartość rondla do garnka z warzywami. Gotować około 15 minut i  dodać posiekane kapary, paprykę pokrojoną w paski i ogórki pokrojone w plasterki. Wszystko gotować na wolnym ogniu kolejne 15 minut. Sprawdźcie czy mięso jest miękkie.
Na koniec dodać pokrojone oliwki i zagotować.
Wszystko doprawić solą, pieprzem, chilli, i słodką papryką.
Podawać z kleksem śmietany i plasterkiem cytryny.


solianka



2 komentarze:

  1. nigdy nie miałam okazji spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z mniej skomplikowanych przepisów na solijankę. Na pewno wypróbuję. Jadłem wczoraj w barze wykonaną w zbliżony sposób i była bardzo dobra, choć na pewno nie była tak mięsna.

    OdpowiedzUsuń