środa, 8 lipca 2015

Udka z cytrynową nutą

Wiem, że upał był dzisiaj. Wiem, że jestem szalona, bo odpaliłam piekarnik.
Jednak uśmiech dzieci po zjedzeniu i słowa "mama było pyszne" wynagradza trud przygotowań.
Polecam Wam również pyszne udka pieczone z cytrynową nutą. Podałam je z młodymi ziemniakami i sałatką  caprese.

Składniki:

10 podudzi z kurczaka
1 cebula
2 łyżki oleju

Marynata
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz

Wykonanie:
 Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i zalać nią mięso. Dokładnie rękoma wymieszać, aby całe udka były nią pokryte. Przykryć mięso i odstawić na dwie godziny do lodówki.
Do rondla wlać olej i dodać pokrojoną cebulę w piórka. Ułożyć na niej udka i zalać marynatą.
Podsmażyć na rumiano z każdej strony, a następnie piec w piekarniku w 180 stopniach C do momentu aż mięso będzie rumiane i miękkie.

udka z cytrynową nutą



13 komentarzy:

  1. Takie udka są pyszne. Nie dziwię się, że dzieci były zadowolone :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię udka, fajny sposób na nie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie udka, w zasadzie zawsze je piekę, tylko zmieniam przyprawy i marynaty, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pieczonego kurczaka z cytrynowym sosem. Mniam ! Obiadek wygląda smakowicie :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak widać dobra marynata wiedzie do sukcesu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha :) Właśnie jakiś czas temu przekonałam się, że cytryna świetnie pasuję do drobiu, a udka to już w ogóle lubię w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobre czego to jeszcze nie wymyśli nasza kuchareczka

    OdpowiedzUsuń
  8. Udka z takiej marynaty muszą pysznie smakować. A do tego zachęcająco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne twoje udka, podstawa to dobra marynata. Do zajadania się i palców wylizywania

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę zrobić takie mięsko, z cytryną musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń