niedziela, 31 maja 2015

Kurczak w pomarańczach

Moje dzisiejsze danie to kurczak w pomarańczach z  żurawiną i rodzynkami.
Nie wymaga ono wielkiego nakładu pracy, a jest bardzo smaczne.
Rodzynki można zalać białym winem, ale ja ze względu na to , że dzieci jadły posiłek zalałam sokiem pomarańczowym.

Składniki:

2 piersi z kurczaka
1 pomarańcza
2 łyżki żurawiny
1 łyżka rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka masła klarowanego
1/4 szklanki soku pomarańczowego
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym
Przekroić na dwie części, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Rodzynki i żurawinę namoczyć w 1/4 szklanki wody.
Kotlety wyjąć z lodówki i obtoczyć w mące krupczatce.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z każdej strony.
Na drugiej patelni roztopić masło i wlać żurawinę i rodzynki wraz z sokiem. Smażyć chwilę, aż do zredukowania się części soku
Pomarańczę dokładnie umyć i pokroić na plastry. Kotlety ułożyć i zalać sosem.













8 komentarzy:

  1. Kurczak ze słodką nutą, pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniale ten kurczak się prezentuje. To musiało być pyszne danie o wyjątkowym smaku. Nigdy nie jadłam kurczaka w pomarańczach. Pomysłowe. Pozdrowionka, miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię połączenie mięsa z owocami, świetne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe danie, kurczak świetnie smakuje w towarzystwie cytrusów :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie i taki też być musi :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowitości! lubię białe mięsa z owocami, kurczak i cytrusy to udany duet!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczak i jabłko, to połączenie próbowałyśmy. Czas na pomarańcze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. OK jadłem na słodko

    OdpowiedzUsuń