czwartek, 5 lutego 2015

Złoty kurczak.

Składniki:

8 pałeczek z kurczaka
1 puszka ananasa
2 duże cebule
4 łyżki miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki oleju
3 łyżki octu winnego
1 łyżka octu balsamicznego
sól pieprz

Wykonanie:

Kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.
Ananasa osączyć z soku i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w piórka.
Do miski wlać miód,ocet winny, ocet balsamiczny,olej,musztardę oraz wsypać paprykę.
Do zalewy dodać cebulę i ananasa.
Wszystko dokładnie wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka i zalać przygotowaną zalewą.
Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec mięso wraz z marynatą około 1 godziny do zarumienienia.





2 komentarze: