wtorek, 18 sierpnia 2015

Muszle nadziewane i zapiekane

Troszkę się ochłodziło. Hura!!
Wreszcie można uruchomić piekarnik i piec.
Zrobiłam muszle makaronowe nadziewane, upiekłam pyszne ciasto. Taka energia  do pracy po urlopie.
Mam nadzieję, że mnie ona długo nie opuści.

Składniki:

250 g muszli makaronowych średnich
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
1 puszka pomidorów
50 g sera żółtego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz

Muszle makaronowe obgotować w lekko  posolonej wodzie. Muszą być al dente ( lekko twarde).
Odcedzić na sicie i przestudzić.
Pomidory zmiksować, dodać 1/4 szklanki wody,doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na spód naczynia do zapiekania.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła, dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko wyrobić na gładką masę mięsną.
W każdą muszlę nałożyć mięso. Ja robiłam to za pomocą małej łyżeczki.
Napełnione mięsem układać ściśle w naczyniu z sosem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut . Około 6-7 minut przed końcem  pieczenia posypać zapiekankę startym żółtym serem..


muszle nadziewane i zapiekane

9 komentarzy:

  1. Takie dania z makaronem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, uwielbiam dania makaronowe i zapiekanki, a tu mam dwa w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne! Nigdy nie jadłyśmy takich makaronowych muszli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też muszę kiedyś takie zrobić, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. makaronowe dania są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysł na obiad :) Bardzo lubię takie zapiekanki z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie dania. Makaron sprawdza się zawsze.

    OdpowiedzUsuń
  8. czy mozna zamiast klarowanego dodac zwykle maslo?

    OdpowiedzUsuń