środa, 31 sierpnia 2016

Zapiekanka z pieczoną kaczką

Dzisiaj zapiekanka, czyli to co tygryski lubią najbardziej. Szybko i smacznie. Do zapiekanki wykorzystałam wcześniej upieczoną kaczkę, ale również możecie zrobić z pieczonym kurczakiem.
Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj. Uzbierało się ich trochę i jest w czym wybierać.
Może skusicie się na takie szybkie danie?

Składniki
300 g ugotowanego makaronu
pieczona kaczka (dwa udka)
1 cukinia
2 pomidory
1/2 czerwonej papryki


Sos 
250 ml śmietany (dałam 18%)
150 g startego żółtego sera
1 jajko
sól
pieprz
papryka ostra

Sos
W  miseczce wymieszać śmietanę z jajkiem, startym żółtym serem. Wszystko doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

Makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a na nim startą cukinię. Pomidory i paprykę pokroić w mniejsze kawałki i powkładać w zapiekankę. Upieczoną kaczkę podrobić na mniejsze cząstki i dodać do zapiekanki.
Całość polać sosem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż sos się zetnie.

zapiekanka z pieczoną kaczką

wtorek, 30 sierpnia 2016

Lasagne z mięsem i pieczarkami

Taką miałam ochotę na lazanię, że w końcu się skusiłam i zrobiłam. Tym razem troszkę inaczej, bo z pieczarkami, ale również bardzo smacznie. Danie to znika u mnie w tempie ekspresowym. Wszystkim smakuje co mnie bardzo cieszy.
Lasagne z mięsem mielonym możecie zobaczyć tutaj 
Może i Wy skusicie się na danie z kuchni włoskiej w moim wydaniu?


Składniki:

Sos boloński
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz

Sos beszamelowy
250 ml mleka
2 łyżki masła
50 g mąki  pszennej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Pieczarki
500 g pieczarek
1 cebula
1 łyzka masła klarowanego
sól
pieprz


płaty makaronu lasagne
300 g żółtego sera



Wykonanie:
Sos boloński
W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając.
Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem.
Chwilę wszystko razem dusić.

Sos beszamelowy

W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się
nie przypalił sos.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka.
Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.

Pieczarki

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pokrojone drobno pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż odparuje woda.


Makaron

W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał.
Makaron ma być tylko lekko ugotowany.

W naczyniu do zapiekania układamy warstwy:
1 cienka warstwa sosu beszamelowego
2 makaron
3 sos boloński
4 warstwa startego sera
5 makaron
6 pieczarki
7 starty ser
8 makaron
9 starty ser

Jeśli chcemy warstwy możemy dalej powtarzać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut.
Smacznego

lasagne z mięsem i pieczarkami

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Papryka marynowana

Przepis na marynowaną paprykę otrzymałam od mojej Cioci. Zawsze, kiedy jestem u Niej zachwycam się smakiem papryczek. Teraz sama postanowiłam zrobić, wykorzystując przepis.
Sezon paprykowy wykorzystam w pełni i zrobię mnóstwo mojego przysmaku. Świetna przystawka, zakąska czy dodatek do sałatek.
Może i Wy skusicie się na takie papryki. Łatwe do zrobienia.
Polecam!


Składniki
2 kg papryki małej
6 szklanek wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 łyżka soli
4 ziela angielskie
3 liście laurowe

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić do wrzącej wody i gotować około 1 minutę.
6 szklanek wody zagotować z pozostałymi składnikami.
Do wyparzonych słoików włożyć  paprykę i zalać wrzącą zalewą. Zakręcać natychmiast słoiki  i obracać denkiem do góry. Odstawić do wystygnięcia.

papryka marynowana



niedziela, 21 sierpnia 2016

Półkruche ciasto ze śliwkami i bezą.

Dzisiaj zapraszam na kruche ciasto ze śliwkami i bezą. Rewelacyjne w smaku. Słodka beza i lekko kwaśne śliwki. "Niebo w gębie".
Może i Wy skusicie się na takie słodkości. Śliwek teraz mnóstwo, więc wykorzystajcie sezon na te owoce. Ciasto można upiec również z jabłkami lub gruszkami.
Jeśli macie ochotę na inne ciasta to zapraszam tutaj


Składniki

ciasto
2 szklanki  mąki pszennej
200 g masła
3 żółtka
5 łyzek cukru
1  łyżeczka proszku do pieczenia
2  łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtka, dodać cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.

Dodatkowo
1 kg śliwek

Beza 
4 białka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru

Na blaszkę o wielkości 23x32 cm wyłożyć rozwałkowane ciasto.
Na cieście poukładać połówki śliwek, skórą  do dołu lekko je wciskając.
Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach C aż ciasto zrobi się rumiane.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie dodać mąkę i zmiksować.
Na upieczone ciasto wyłożyć bezę i piec około 10-12 minut.


półkruche ciasto ze śliwkami i bezą



piątek, 19 sierpnia 2016

Leszcz zapiekany z fasolką i brukselką

Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczną rybę zapiekaną z fasolką szparagową i brukselką.
Ja miałam filety z leszcza, ale Wy możecie do zapiekanki wykorzystać dowolną rybę bez ości.
Lubię zapiekanki z rybami. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z wykorzystaniem ryb to zapraszam tutaj. Znajdziecie tam przepisy na ryby smażone, pieczone, a także zapiekanki rybne.


Składniki
700 g filetów z leszcza
400 g fasolki szparagowej
500 g brukselki
400 g śmietany (dałam 18%)
100 g żółtego startego sera
2 łyzki mąki pszennej
sól
pieprz
szczypiorek
olej do smażenia

Fasolkę ugotować w posolonej wodzie.
Z brukselki usunąć pierwsze listki i odciąć końcówki, a następnie ugotować w posolonej wodzie.
Rybę podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż ryba będzie rumiana.
Do naczynia do zapiekania wyłożyć ugotowaną fasolkę i brukselkę, a na środku ułożyć usmażoną rybę.
Śmietanę wymieszać ze startym serem, doprawić solą i pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki rozsmarowując na całość.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana się lekko przyrumieni.
Przed podaniem posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.

leszcz zapiekany z fasolką i brukselką

czwartek, 18 sierpnia 2016

Focaccia z pomidorami i tymiankiem

Focaccia to danie z kuchni włoskiej. Trochę inna odmiana pizzy. Można przygotowywać ją z różnymi dodatkami, ziołami. Z sosem lub oliwą. Ja zrobiłam z pomidorami i tymiankiem, a na koniec zjedzona moczona w oliwie z oliwek.
Ulubione danie mojego starszego syna i na Jego życzenie dzisiaj robiłam.
Może i Wy skusicie się na takie pyszności?

Składniki
400 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
50 g oleju
sól

tymianek
1 duży pomidor
oliwa z oliwek

Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać cukier, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać , sól, mleko, olej i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie wyrobić ręcznie. W razie potrzeby podsypać łyżką mąki.
Odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto na grubość około 1 cm. Ułożyć kawałki pomidorów, posypać tymiankiem. Pomiędzy rzędami pomidorów palcem powciskać dołki. Poczekać aż ciasto lekko podrośnie na blaszce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni C około 25 minut.Ciasto musi być lekko rumiane.
Podawać z dodatkiem oliw z oliwek.


focaccia z pomidorami i tymiankiem



środa, 17 sierpnia 2016

Kruche ciasto z połówkami jabłek

Za oknem pochmurno, chłodno to idealny czas, żeby upiec jakieś ciasto.
Zawsze mam dylemat jakie dzisiaj upiec ciasto.? I jak tylko spojrzałam na jabłka od razu przyszedł pomysł na kruche ciasto z jabłkami. Moja rodzina to miłośnicy kruchych ciast i byli z tego powodu bardzo szczęśliwi. Miło popatrzeć jak znika z blaszki kawałek po kawałku.
A jeśli macie ochotę popatrzeć na inne przepisy na ciasta to zapraszam tutaj



Składniki

ciasto
500 g mąki pszennej
250 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.

Dodatkowo
4 jabłka
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
cukier puder do posypania ciasta

Jabłka obrać i podzielić na dwie połówki każde, usuwając gniazda nasienne.
Cukier wymieszać z cynamonem i każdą połówkę jabłka obtoczyć w nim.

Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na wielkość blaszki o wymiarach 38x23 cm. Jednym plackiem wyłożyć dno blaszki i ułożyć na niej połówki jabłek.
Przykryć drugim plackiem lekko dociskając pomiędzy jabłkami i po brzegach ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane.
Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem




kruche ciasto z jabłkami


wtorek, 16 sierpnia 2016

Udka pieczone w majonezie i ketchupie

Udka pieczone w majonezie i ketchupie. Szybkie w przygotowaniu, a efekt... Koniecznie musicie spróbować, bo warto. Soczyste, miękkie mięso. Rewelacyjny smak. Można podawać z ryżem, ziemniakami,frytkami. Do tego polecam sałatkę z pomidorów i mamy szybki i smaczny obiad. 
Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na mięsa. 
Polecam 

Składniki
6 udek z kurczaka
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
sól
pieprz

Udka oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posmarować każdy kawałek majonezem. Całość polać ketchupem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. 

udka pieczone w majonezie i ketchupie

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Sałatka obiadowa z pomidorów

Kochani właśnie na moim blogu przekroczyłam  liczbę 2 000 000 Waszych odwiedzin.
Bardzo się z tego cieszę i mam nadzieję, że Wy również czasami korzystacie z moich przepisów i pomysłów na dania.  Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa i daje mi to jeszcze większą radość i motywację do dalszego działania.
Dziękuję, że jesteście, komentujecie, dajecie mi nowe pomysły, a także krytykujecie. 
Bardzo, bardzo dziękuję!

Składniki
4 średnie pomidory
1 cebula
1 mała czerwona papryka
pęczek rzodkiewek
szczypiorek
200 g śmietany (dałam 18%)
sól
pieprz
słodka papryka

Pomidory pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Rzodkiewki pokroić na mniejsze cząstki. 
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.

sałatka obiadowa z pomidorów








niedziela, 14 sierpnia 2016

Ciasto Biedronka

Dawno nic nie piekłam, ale chyba bardziej z lenistwa niż z ochoty na słodkości. Ponieważ goście w drodze to i ciasto musi być. Przyszła kolej na ciasto biedronka. Wygląda bardzo apetycznie, ładnie, a jeszcze lepiej smakuje. Uroku i smaku dodają kropki z galaretki. Ciasto nie jest zbyt pracochłonne, a jeszcze szybciej go można przygotować, kiedy dzień wcześniej upieczemy sobie biszkopt. Polecam również inne słodkości, na które przepisy znajdziesz tutaj



Biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. W jednym z blatów kieliszkiem wykroić kółka.



Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe  lub śmietankowe
cukier puder do smaku
1 kostka masła

Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować.
Budyń rozrobić w szklance z mlekiem i wlać na gotujące się mleko,stale mieszając.
Gdy zgęstnieje ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem utrzeć i dodawać stopniowo budyń stale ucierając.

Dodatkowo
wiórki kokosowe
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub inny
1 galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody i poczekać aż lekko stężeje.

Składanie ciasta
Blat biszkoptowy
dżem
Masa budyniowa (odłożyć 3 łyżki masy)
blat biszkoptowy z wykrojonymi otworkami
masa budyniowa
wiórki kokosowe
galaretkę powlewać do wyciętych kółek w biszkopcie

ciasto biedronka



wtorek, 9 sierpnia 2016

Kotlety zapiekane w cukinii

Takie pyszne danie przygotowałam dzisiaj na obiad. Może i Wy się skusicie na taką zapiekankę.
Była naprawdę bardzo smaczna, syta i szybko zniknęła.
Pakieciki mięsne owinięte cukinią, a wszystko zapieczone w pomidorach. Troszkę pracy przy tym jest, ale warto.
Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki to zapraszam tutaj


Kotlety
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól
pieprz
papryka słodka
majeranek

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolitą masę mięsną. Z masy uformować kotleciki.

1 cukinia
1 puszka pomidorów
100 g sera żółtego
bazylia
sól
pieprz
oregano

Cukinię pokroić w bardzo cienkie plastry i układać tak jak pokazałam na zdjęciu w formie gwiazdy.
Na środku ułożyć kotleta i zawinąć cukinią zakładając ją do środka. Powstaną nam pakieciki, które układamy w naczyniu do zapiekania.
Pomidory z puszki wraz z sokiem miksujemy na gładko, dolewamy 1/4 szklanki wody. Doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i oregano. Zalewamy nasze mięso w naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około  40 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy całość serem i pieczemy aż ser się rozpuści

kotlety zapiekane w cukinii


ułożenie cukinii

przygotowanie mięsnego pakieciku

mięso zawinięte w cukinię

zapieczone kotlety w cukinii







poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Kruche babeczki

Tak dawno nic nie piekłam, że dzisiaj postanowiłam uruchomić swój piekarnik. Mąż cały czas namawiał mnie na kruche ciasto, bo to jego ulubione. I upiekłam kruche babeczki z masą śmietanową. Bardzo były smaczne i szybko zniknęły. Zawsze mam wrażenie, że robię za mało.
Może jutro też coś upiekę i podzielę się z Wami przepisem.


Ciasto (na około 24 szt babeczek)
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
600 g śmietany kremówki 36%
cukier puder do smaku
1,5 łyżki kakao
3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić około 1 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, a następnie wykroić szklanką kółka troszkę większe niż góra foremek do babeczek. Wyłożyć foremki ciastem i ponakłuwać dno widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż będą rumiane.(około 10-15 minut)
Gotowe babeczki po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.

Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ja w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, ale uważać, aby się nie zagotowała.
Wymieszać z łyżką ubitej śmietany i miksując wlać do śmietany. Dodać kakao i wymieszać.

Babeczki wyjąć z foremek i napełnić masą śmietanową.



kruche babeczki



niedziela, 7 sierpnia 2016

Grillowany kurczak pod serową kołderką

Szybki sposób na kurczaka z grilla. Można go przygotować na grillu, na patelni grillowej lub na zwykłej patelni. Za każdym razem będzie bardzo smaczny i szybki w wykonaniu.
Idealnie smakuje np z sałatką wiosenną
Sezon grillowy w pełni więc może Wam się przyda taki pomysł na kurczaka.
Polecam!


Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki soku z cytryny
100 g startego zółtego sera
sól
pieprz

Piersi z kurczaka podzielić na kotlety. Każdy z nich skropić lekko sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Ułożyć kurczaka na tacy aluminiowej na grilla  lub na patelni grillowej, a następnie zrumienić z jednej strony, obrócić i zrumienić na drugiej stronie. Na koniec każdy kotlet posypać startym serem i przykryć folią aluminiową. Grillować do rozpuszczenia się sera.

grillowany kurczak pod serową kołderką

sobota, 6 sierpnia 2016

Ser smażony

Kotlety z sera smażonego to ulubione danie mojego męża. Zawsze, kiedy je robię to wiem że będzie smakowało. Można podawać je z żurawiną, ketchupem lub ulubionym sosem.
Jest to pomysł na szybki i prosty obiad, albo przekąskę. Najlepiej smakuje taki prosto z patelni jeszcze gorący. po przekrojeniu ser powinien być płynny, a z wierzchu chrupiący.

Składniki
300 g żółtego sera typu gouda
2 jajka
1 łyżka śmietany
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz
olej do smażenia

Ser pociąć na 0,5 cm kotlety.
Śmietanę roztrzepać wraz z jajkami, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Każdy kotlet obtoczyć w jajku, bułce tartej, a następnie powtórzyć czynność jeszcze raz.
Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu.
Kotlet powinien być z wierzchu rumiany, a po przekrojeniu lejący się.

ser smażony

piątek, 5 sierpnia 2016

Schab duszony w jogurcie

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad to polecam Wam przepis na schab duszony w jogurcie.
Mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne.  Można podawać z ryżem lub ziemniakami.
Do tego polecam surówkę z pora .
Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam do zakładki  mięsa.


Składniki
700 g schabu bez kości
600 g jogurtu naturalnego
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka

Schab pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem i przyrumienić na rozgrzanym maśle z dwóch stron.
Do mięsa wlać jogurt i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz dodać posiekany koperek.



czwartek, 4 sierpnia 2016

Pędzące żółwie

Pędzące Żółwie Reiner Knizia – znakomita rodzinna planszówka

Rodzinna ocena, czyli co komu się podoba – subiektywnie opisujemy wrażenia z gry
Karol, czyli Tata – Reiner Knizia w najlepszej formie. Gra o genialnie prostym mechanizmie dostarczającym mnóstwo emocji i zabawy każdemu bez względu na wiek. Czy ktoś może oprzeć się atmosferze wyścigu kolorowych żółwi po najwyższe trofeum w postaci sałaty – zapewniam, że nikt. Gra jest świetna i nigdy nie kończy się na jednej rozgrywce. W grze rodzinnej mamy blef i negatywną interakcję a gra mimo to wzbudza mnóstwo śmiechu. Przy okazji moim zdaniem gra ma więcej do zaoferowania frajdy niż wiele innych tytułów na rynku – dużo radości przy pełnym niespodzianek wyścigu kolorowych żółwi. Wyścig żółwi już sam tytuł budzi uśmiech J
Ilustracje na pudełku jak i szata graficzna od razu wskazuje, że mamy do czynienia z grą rodzinną – choć według mnie gra równie dobrze sprawdza się jako gra imprezowa. Ogromna zaletą gry jest jej mechanika i krótki czas rozgrywki ok. 20 minut – kilka sympatycznych partii w godzinę. Gra jest przeznaczona dla dwóch do pięciu graczy ale sympatyczniej i więcej frajdy przy większej ilości graczy.


Na czym polega wyścig żółwi każdy z graczy losuje kolor swojego żółwia wybierając jedną z pięciu płytek z rysunkiem żółwia (żółtego, czerwonego, zielonego, niebieskiego i fioletowego). Wybrana płytka wskazuje kolor żółwia, którym zagramy. Informację o kolorze naszego żółwia musimy zachować dla siebie do końca gry . To podstawowy mechanizm gry nikt nie wie kto gra którym żółwiem. W czasie gry każdy z graczy stara się tak grać by wygrać ale tak by inni gracze jak najpóźniej dowiedzieli, którym żółwiem gra. Oczywiście najlepiej jak inni poznają kolor naszego żółwia jak wygramy wyścig ;) Przy mniejszej ilości graczy niż maksymalna pięciu w wyścigu nadal bierze udział pięć żółwi (żółwie bez graczy są neutralne i są poruszane przez graczy by ukryć swojego żółwia). Nasze żółwie poruszamy za pomocą zagrywanych kart, które na początku należy potasować w jeden stos. Każdy z graczy otrzymuje na początku gry pięć kart do ręki i w swojej turze zagrywa tylko jedną kartę po czym porusza żółwia po planszy i  zagraną kartę odkłada na wspólny stos kart odrzuconych. Następnie gracz dobiera jedną kartę do ręki w miejsce zagranej tak by mieć znów pięć kart Tak po kolej każdy gracz zagrywa kartę porusza żółwia odrzuca i dobiera kartę.

Karty umożliwiają graczowi ruch żółwiem w kolorze zagrywanej karty do przodu o jeden, dwa pola albo cofnięcie do tyłu (tak możemy utrudniać życie liderowi). Są też dwa inne rodzaje kart umożliwiające wprowadzenie zamieszania w stawce wyścigu to karty ze strzałkami umożliwiające ruch ostatnim żółwiem bez względu na jego kolor oraz karty „jokera” umożliwiające ruch żółwia o dowolnym kolorze. W grze jest jeszcze jeden bardzo klimatyczny mechanizm, czyli jazda na grzbiecie innego żółwia. Jeśli żółw kończy ruch na polu z innym żółwiem to kładziemy go na jego grzbiecie. W ten sposób często kilka żółwi a nawet wszystkie jadą jeden na drugim. Co istotne tego typu jazda na grzbiecie ułatwia ukrycie, kto gra jakim żółwiem, bo ruch żółwia na spodzie powoduje również przesunięcie wszystkich żółwi na nim jadących. Choć trzeba pamiętać o zasadzie, że jeśli taka piramida żółwi dociera do mety to wygrywa żółw na jej spodzie. W chwili, gdy którykolwiek żółw dotrze do mety wyścig kończy się a wszyscy gracze odkrywają kolor swojego żółwia pokazując wszystkim płytkę wylosowana na początku gry. Wyścig wygrywa żółw gracza,  który jest pierwszy na mecie lub wygrywa żółw gracza stojącego najbliżej mety, gdy na metę pierwszy dotrze żółw neutralny (przy grze na mniej niż 5 osób). Najwięcej emocji jest pod koniec wyścigu, bo każdy z graczy chce tak podprowadzić resztę żółwi, by dotrzeć do mety pierwszy w swoim ruchu używając zachowanych kart w kolorze swojego żółwia. Gracze też mogą używać kart cofających żółwie konkurentów na ostatniej prostej. Więc pod koniec wyścigu mamy mnóstwo zaskakujących  zmian w „peletonie” żółwi a nawet samotne ucieczki przed metąJ. Zapewniam niejeden mecz piłkarski dostarcza mniej emocji niż krótki wyścig żółwi po sałatę ;)

Beata czyli Mama – Bardzo fajna gra z dziećmi uczy myślenia i kombinowania.

Maciek czyli 13-letni syn – Szybka gra

Bartek czyli 8-letni syn – Gra podoba mi się i ma fajne figurki żółwi

Plus:                                                                                                                                                                           
Tytuł i grafika wyścig żółwi - J
Krótki czas gry i mnóstwo pozytywnych emocji
Blef czyli ukrywamy kolor naszego żółwia (no co Ty ja nie gram niebieskim)
Mieszanie w wyścigu (cofanie żółwi i ruchy innymi żółwiami)
Jazda na grzbiecie innych żółwi (prawie jak gry biurowe)
Kolorowe drewniane figurki żółwi
Koniec w wyścigu – mnóstwo emocji     
Gra sprawdzi się na imprezie
Wariant dla maluchów bez ukrywania koloru żółwi              

Minus:

Nie ma – no może gra nie dla osób bez poczucia humoru

Ps. Gra pełna uśmiechu z zaskakującymi zmianami sytuacji w trakcie gry. Kładziemy grę na stole pięć minut tłumaczenia i wszyscy grają. Trudno o coś lepszego na grę rodzinną. Gra u każdego wzbudza pozytywne emocje.




Frykadelki w sosie z warzywami

Frykadelki to małe kuleczki mięsne. Zrobiłam je w sosie z warzywami. Pyszny obiadek. Podałam z ryżem. Smakują również z ziemniakami, kaszą czy kluskami.
Jeśli macie ochotę na inne potrawy mięsne to zapraszam tutaj. Znajdziecie tam dużo wspaniałych pomysłów i przepisów na różne dania. Jest ich ponad 150. Sama nie mogę uwierzyć, że aż tyle się ich uzbierało w tak krótkim czasie.


Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 łyzki bułki tartej
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
2 łyżki mąki do obtoczenia
olej do smażenia


500 ml  bulionu mięsnego
1/2 pęczku koperku
1/2 małego brokuła
1/2 małego kalafiora
1 średnia marchewka
1 pietruszka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 liść laurowy
1 łyżka sosu sojowego
3 ziarenka ziela angielskiego

Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować małe  kulki i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony.

Po obsmażeniu włożyć je do garnka z wrzącym bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę,  liśc laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, a następnie włożyć różyczki kalafiora i brokuła. Wszystko gotować do miękkości warzyw.
Powstały sos w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.
Doprawiać solą i pieprzem,sosem sojowym, a na koniec dodać posiekany koperek.

frykadelki w sosie z warzywami

wtorek, 2 sierpnia 2016

Jagodowa pokusa

Takie ciasto bez pieczenia wyczarowałam wczoraj. Powiem Wam, że koniecznie musicie spróbować. Jagodowy wysyp w pełni. Korzystajcie z darów lasu i przygotujcie taką jagodową pokusę.
Nie wymaga zbyt wiele pracy, ale czas oczekiwania oczywiście troszkę długi. Jak już nastąpi chwila, kiedy nałożycie sobie na talerzyk to stwierdzicie, że warto było dla tej chwili czekać.
Jesli macie ochotę na inne ciasto bez pieczenia to zapraszam na malinową fantazję



Masa jogurtowa z jagodami
800 g jogurtu naturalnego typu greckiego
9 łyżeczek żelatyny
200 g jagód
cukier puder według własnego smaku

Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, Jagody zmiksować na gładko i połączyć z jogurtem.  Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować.
Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując.
Wlać masę  do formy o średnicy 24 cm i poczekać aż zastygnie.

Masa śmietanowa
600 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku

Śmietanę  zmiksować z cukrem pudrem, ubijając na sztywno. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować.
Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując
Wlać masę na warstwę jogurtową i odstawić do zastygnięcia.

Dodatkowo
jagody
2 galaretki niebieskie

Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dałam mniejszą ilość wody. Na dwie galaretki trzy szklanki wody.

Na masę śmietanową wyłożyć warstwę jagód i zalać tężejącą galaretką.
Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.



jagodowa pokusa



poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Naleśniki zapiekane z serem i szynką

Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Lubię na słodko i na wytrawnie. Dzisiaj na moim stole gościły naleśniki z serem i szynką a wszystko zapieczone pod serową kołderką.
Podałam polane ketchupem. Były bardzo smaczne.
Jeśli macie ochotę zerknąć i wypróbować inne naleśniki, które znajdują się na moim blogu to zapraszam tutaj



Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej

Farsz:
200 g żółtego sera
200 g szynki

Dodatkowo
3 plasterki sera do zapiekania
olej do smażenia

Wykonanie:

Ciasto 
Mąkę , jajka, olej, sól, mleko wymieszać  i powoli wlewać wodę gazowaną ubijając mikserem lub trzepaczką.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce na  15 minut, aby "odpoczęło".
Patelnię rozgrzać z bardzo małą ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik ułożyć dwa plasterki szynki, a na nią plastry sera. Zwinąć wraz z naleśnikiem w rulon i układać w naczyniu do zapiekania.
Na wierzch ułożyć plastry sera i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ser się rozpuści.

naleśniki zapiekane z serem i szynką