czwartek, 3 grudnia 2015

Ciasto Dziwak

Dziwak- śmieszna nazwa, ale ciasto rewelacja.
Uzbierało mi się trochę przepisów na ciasta do opublikowania. Pomalutku będę je Wam pokazywać, może skorzystacie z przepisu i upieczecie na święta lub w weekend fajne ciasto.
Ciasto dziwak to połączenie makowca i jabłecznika. Każde z nich może stanowić osobno fajne ciasto.
Skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji, ale trochę zmian dokonałam.
W trakcie pisania przepisu wspomnę o nich.
Żródło przepisu Ciasta Siostry Anastazji

Ciasto
250 g cukru pudru
250 g margaryny (dałam masło)
4 żółtka
600 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i zagnieść ciasto. Podzielić na cztery równe części.
Jedną część rozwałkować na blaszkę o wymiarach 23 x 38 cm ( ja zrobiłam na blaszce 24 x24 cm.
z tej samej porcji ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C .
Resztę ciasta pozawijać w woreczki i schłodzić

Masa makowa
150 g maku ( dałam zmielony już mak)
3 jajka
50 g masła
100 g cukru pudru
150 g bakalii
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 olejek migdałowy ( pominęłam)

Mak sparzyć wrzącą wodą i zmielić ( w przypadku zmielonego tylko parzymy).Odcedzić na sitku i pozostawić do odcieknięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką puszystą masę. Dodać mak, miód , proszek do pieczenia i dalej ucierać.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać do maku. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Wylać mak na podpieczone ciasto wyrównać wierzch. Na mak ułożyć kolejną porcję rozwałkowanego ciasta.
Piec w 200 stopniach C około 30- 40 minut. Ciasto musi być rumiane.

Jabłka
750 g jabłek
40 g masła
cukier do smaku

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzać masło, dodać starte jabłka i cukier do smaku.
Smażyć wszystko razem aż jabłka będą miękkie.
Blaszkę wyłożyć ciastem nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C
Po podpieczeniu nałożyć jabłka , na wierzch ułożyć rozwałkowane ciasto i ponownie piec około 30-40 minut.

Masa
250 g masła
1 galaretka (dałam truskawkową)
cukier puder do smaku

Masło utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wlać tężejącą do utartej masy.
Wszystko razem utrzeć.

Polewa
125 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
1,5 łyżki kakao

Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając.
Lekko przestudzić i polać ciasto.


Składanie ciasta
ciasto z makiem
masa
ciasto z jabłkami
polewa


ciasto Dziwak


18 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, świetne ciasto na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę pracowite,ale jaki efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydrukuję sobie przepis i przed świętami spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna nazwa :) ciekawa jestem smaku tego ciasta :) musi byc pyszne bo i tak też wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego dziwaka chętnie byśmy spróbowały :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooo, tego ciacha nie robiłam a kilka razy już wertowałam ten przepis na nie:) Muszę w końcu zrobić, u Ciebie prezentuje się świetnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta nazwa jest świetna :D Sprawia, że bardzo chcę wypróbować ten przepis, zwłaszcza, że ciasto na zdjęciu wygląda interesująco :)

    OdpowiedzUsuń