sobota, 31 stycznia 2015

Zapiekanka ziemniaczana.

Składniki:

1 kg ziemniaków
4 średnie kiełbaski (dałam kiełbasę śląską)
1 duży por
1 czerwona papryka
200 g startego sera gouda
400 ml gęstej śmietany (dałam 18%)
1 żółtko
sól, pieprz
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Wykonanie

Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie tak, aby nie były rozgotowane, lecz lekko twarde.
Kroimy je w grubsze plastry i układamy połowę ziemniaków na dnie naczynia do zapiekania.
Na ziemniaki rozkładamy por posiekany w półplasterki.
Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na porze.
Z papryki oczyszczamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce.
Przykrywamy drugą porcją ziemniaków.
Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową.
W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem.
Zalewamy naszą zapiekankę.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy równo jako ostatnią warstwę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do momentu aż ser się zarumieni.
Podawać od razu.





piątek, 30 stycznia 2015

Sałatka brokułowa.

Składniki:

1 duży brokuł
1 duża czerwona cebula
3 łyżki rodzynek
1 łyżka żurawiny
1 puszka ananasa
1 szczypta soli

Sos:
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka cukru
2 łyżki octu balsamicznego
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dokładnie mieszając.
Wykonanie:

Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem około 2 min, a następnie odcedzić
na sicie i drobno posiekać.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Rodzynki namoczyć w wodzie i odsączyć
Ananasa pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, dodać żurawinę.
Zalać przygotowanym sosem i wymieszać.
Schłodzić w lodówce.



czwartek, 29 stycznia 2015

Kaczka z gruszkami w karmelu.

Składniki:

2 piersi z kaczki
2 gruszki
1 garść roszponki
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka masła
sól,pieprz
rozmaryn


Wykonanie:

Piersi z kaczki przygotować nacinając skórę, tworząc kratkę.
Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Mocno rozgrzać patelnię grillową i ułożyć piersi kacze skórą do dołu,
a kiedy będzie już przyrumieniona obrócić na drugą stronę.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać rozmarynem i włożyć na chwilę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
W tym czasie na patelnię wsypujemy cukier, wlewamy wodę i czekamy aż powstanie karmel.
Dodać łyżkę masła i dołożyć obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki.
Mieszać , aby gruszki były całe pokryte karmelem.
Pierś wyciągamy z piekarnika i czekamy, aby chwilę odpoczęła.
Ułożyć ją na roszponce, obłożyć gruszkami i polać resztką karmelu.
Smacznego!



środa, 28 stycznia 2015

Polędwica ze schabu

Składniki:

1 kg schabu
1/3 szklanki soli
1/3 szklanki cukru
1 główka czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki majeranku
1/4 ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu


Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pousuwać błony.
Mięso włożyć do miski i obsypać cukrem, rękoma dociskać, aby bardzo dokładnie obkleić nim mięso.
Stawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny.
Po upływie tego czasu schab bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy starannie solą, wgniatając ją ze wszystkich stron.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
I tak mija kolejna doba.
Schab myjemy,osuszamy.
Czosnek drobno kroimy i obkładamy nim mięsko.
Do miseczki wsypujemy pieprz,paprykę ostrą,paprykę słodką,majeranek.
Mieszamy i obsypujemy dokładnie schab z każdej strony.
Wkładamy go do pończochy i wieszamy w kuchni na 5 dni.
Po upływie tego czasu delektujemy się pyszną polędwiczką.
Mniam.




Źródło przepisu blog /prl-kuchniadanusi.blogspot.com

Pasta z tuńczykiem.

Składniki:

250 g twarogu
1 puszka tuńczyka w oleju
1 garść posiekanej natki pietruszki
1 cebula
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki śmietany
1 szczypta ostrej papryki
sól, pieprz


Wykonanie:

Twaróg ugnieść widelcem na gładko, dodać tuńczyka wraz z zalewą,
dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz wszystkie pozostałe produkty.
Wymieszać do połączenia się składników.
Pastę podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego.



wtorek, 27 stycznia 2015

Rolada z pieczarkami.

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
400 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majeranku
papryka słodka
papryka ostra
2 łyżki oleju
sól, pieprz


Wykonanie:

Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą,
paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę.
Rozłożyć na płasko w formie prostokąta masę mięsną na foli aluminiowej.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, a następnie dodać
starte na tarce o grubych oczkach pieczarki.
Smażyć do odparowania wody.
Dodać sól i pieprz.
Po przestudzeniu dodać do pieczarek bułkę tartą i wyłożyć na masę mięsną.
Zwinąć jak roladę pomagając sobie folią.
Piec w długiej foremce keksowej w 200 stopniach C do zarumienienia się góry mięsa.
Podawać pokrojoną w plastry.







poniedziałek, 26 stycznia 2015

Babka piegusek.

Składniki:

4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody

Cukier puder utrzeć z wodą .

Wykonanie:

Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować.
Wlać do ciasta olej, po połączeniu się składników wsypać mak i chwilkę miksować.
Formę do baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) natłuścić margaryną i posypać kaszą manną.
Wlać ciasto i piec około 45 min w 180 stopniach C.
Po przestudzeniu ciasto polać lukrem.





Sałatka z rukolą.

Składniki:


rukola
pomidory koktajlowe
serek bałkański
papryka czerwona

Sos
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 rozgnieciony ząbek czosnku
sól, pieprz


Wykonanie:

Na półmisku ułożyć wszystkie składniki.
W małym słoiczku wymieszać wszystkie składniki sosu, potrząsając nim.
Polać składniki sałatki.
Szybka i smaczna sałatka.



niedziela, 25 stycznia 2015

Polędwiczka miodowo-musztardowa

Składniki:

500 g polędwiczek wieprzowych
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki tymianku suszonego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki oregano
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Polędwiczkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry około 1 cm.
Każdy plasterek ugnieść dłońmi, posypać solą i pieprzem.
Przygotować marynatę.
W miseczce wymieszać miód, musztardę, oliwę,tymianek,paprykę,oregano i zalać plastry polędwiczki.
Odstawić w chłodne miejsce na około 1h.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z obu stron na złoty kolor.
Pod koniec zalać resztą zalewy i chwilkę smażyć.
Podawać z ziemniakami, ryżem, frytkami.




sobota, 24 stycznia 2015

Sałatka z selera konserwowego.

Sałatka idealna do obiadu, śniadania i kanapek.

Składniki:

1 słoiczek selera konserwowego 370 ml
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
2 średnie jabłka
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz ziołowy


Wykonanie:

Seler, kukurydzę odcedzić na sitku, dodać pokrojonego ananasa .
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i  doprawić delikatnie solą i pieprzem.
Smacznego!






piątek, 23 stycznia 2015

Makaron z kurczakiem i gorgonzolą.

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
100 g sera gorgonzola
400 g gęstej śmietany
4 łyżki wody
400 g makaronu
1 garść posiekanego koperku
1 duża cebula
1 łyżka klarowanego masła
sól, pieprz


Wykonanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka umyć osuszyć i pokroić w kosteczkę 1,5x1,5 cm.
Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę, a następnie dodać
mięso.
Podsmażać ze wszystkich stron do momentu aż mięso będzie lekko przyrumienione.
Podlać wodą i dodać śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz koperek.
Wszystko wymieszać doprawić solą (ale delikatnie bo ser jest słony) i pieprzem i chwilę podgrzać.
Na talerzu makaron polać gorącym sosem.




czwartek, 22 stycznia 2015

Faworki lub chrusty.

Składniki:

1 i 1/4 szklanki mąki
5 żółtek
3 łyżeczki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka spirytusu
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania


Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, śmietanę, cukier puder i spirytus.
Ciasto zagnieść i mocno wyrobić aż będzie jednolite i napowietrzone.
Tłuc najlepiej wałkiem.
Odstawić ciasto na 30 min przykryte ściereczką.
Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkować bardzo cienko.
Pokroić na paski o szerokości 2-3 cm i długości 10 cm.
Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlec przez nacięcie.

W garnku rozgrzać olej lub smalec i wkładać faworki na rozgrzany tłuszcz.
Po przyrumienieniu się z jednej strony obrócić je na drugą stronę.
Odsączać na ręczniku papierowym.
Posypać cukrem pudrem.





środa, 21 stycznia 2015

Zupa z cykorii z omletem.

Składniki:

3 średnie cykorie
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 mały por
2 jajka
1,5 l bulionu mięsnego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 śmietana 18%
1 łyżka masła
1/2 cytryny
sól, pieprz

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić drobno i wszystko włożyć do garnka.
Zalać gorącym bulionem i gotować około 10 min.
Z cykorii wyciąć głąby i pokroić na paseczki po czym dołożyć do wywaru.
Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i gotować do miękkości warzyw.
Na patelni rozgrzać masło.
Jajka rozbełtać dobrze widelcem wraz z posiekaną natką pietruszki, posolić,popieprzyć i usmażyć na patelni omleta.
Po usmażeniu pokroić go w cieniutkie paseczki, włożyć do zupy na sam koniec gotowania i zalać śmietaną.
Smacznego.




Jabłecznik

Składniki:

0,5 kg mąki krupczatki
4 żółtka
6 łyżek cukru
szczypta soli
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml gęstej śmietany

2,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)
1/2 cytryny
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżki cynamonu


Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, cynamon i wymieszać.

Na stolnicę wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, masło starte na tarce o grubych oczkach i śmietanę.
Szybko zagnieść ciasto.

Blaszkę o wielkości 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa placki.
Jednym wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć starte jabłka i przykryć drugim plackiem, który również nakłuwamy widelcem
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Piec około 1h.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego.




wtorek, 20 stycznia 2015

Surówka z selera.

Składniki:

1 średniej wielkości seler
1 duże jabłko
2 łyżki cukru
1/2 cytryny
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka wiórek kokosowych
2 łyżki suszonej żurawiny

Wykonanie:

Seler obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce.
Skropić go sokiem wyciśniętym z cytryny.
Dodać starte jabłko na grubej tarce, cukier, śmietanę, majonez, jogurt,wiórki kokosowe żurawinę
i wszystko razem wymieszać.

Surówka jest idealnym dodatkiem do obiadu lub kanapek.




Roladki schabowe z orzechami.

Składniki:

800 g schabu
60 g orzechów włoskich
2 żółtka
1 jajko
2 płaskie łyżki masła (temp. pokojowa)
2 łyżki chrzanu tartego
2 łyżki tartego parmezanu
bułka tarta do panierowania
pieprz,sól
olej do smażenia

Wykonanie:

Schab opłukać,osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm i rozbić je tłuczkiem.
Każdy kotlet posolić, popieprzyć o na chwilę odstawić.
W miseczce roztrzepać 2 żółtka widelcem, a następnie dodać masło, posiekane drobno orzechy, ser, chrzan
i dokładnie wymieszać.
Każdy kotlet posmarować z jednej strony masą orzechową posypać parmezanem i  zwinąć w roladki.
Spiąć wykałaczką.
Roladki panierować w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.

Podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem, lub z frytkami.




poniedziałek, 19 stycznia 2015

Surówka z pora.

Składniki:

1 por około 20 cm
1 większe jabłko
1 puszka kukurydzy 400 g
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól,pieprz


Wykonanie:

Pora pokroić drobno.
Jabłko pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Surówka idealna jako dodatek do obiadu lub do kanapek.


niedziela, 18 stycznia 2015

Curry z wieprzowiny -SHIKAR KARI


Danie dla miłośników kuchni hinduskiej.
Pikantne, ale bardzo aromatyczne i smaczne.


Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
1 duża cebula
2 szklanki ciepłej wody
1 papryczka chilli bez pestek
1/2 łyżeczki zielonego kardamonu mielonego
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 cytryny
sól,pieprz
1 łyżka masła klarowanego

Wykonanie

Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm, oprószyć je delikatnie solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Do podsmażonej na rumiano cebuli dodać posiekaną papryczkę chilli, kardamon, imbir, cynamon
i wyciśnięty sok z cytryny, a następnie mięso.
Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć aż mięso będzie rumiane.
Wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Podawać z ryżem.




sobota, 17 stycznia 2015

Gulasz z wątróbek indyczych według Ewy Wachowicz

Składniki:

1,5 kg wątróbek indyczych
750 g pieczarek
3 łyżki mąki
2 cebule
1,5 l bulionu drobiowego
1 łyżka masła klarowanego
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczyptę papryki ostrej
1 łyżka majeranku
5 ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 pęczka natki pietruszki




Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulkę.
Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli i chwilę smażyć.
Wątróbki obtoczyć w mące i układać na desce.
Do dużego rondla przełożyć podsmażone pieczarki, a na patelni podsmażyć wątróbkę na złoty kolor,a następnie wystudzić je i pokroić na paseczki.
Włożyć wątróbkę do garnka z pieczarkami.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,sól, pieprz,paprykę ostrą, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.
Wszystko zalać bulionem drobiowym.
Pogotować około 10 min.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i wlać do gulaszu.
Zagotować i dodać pokrojoną natkę pietruszki.




Źródło przepisu: Program telewizyjny Ewy Wachowicz.

piątek, 16 stycznia 2015

Sałatka makaronowa z ziołami prowansalskimi.

Składniki:

400 g makaronu świderki
3 ząbki czosnku
1 por
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
4 jajka
1 świeży długi ogórek
3 łyżki ziół prowansalskich
5 łyżek majonezu
sól

Wykonanie:

Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Fasolę odcedzić na sitku i przepłukać.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Por pokroić w półplasterki, ogórek w kosteczkę.
Dodać kukurydzę,zioła prowansalskie,sól i majonez.
Dokładnie wymieszać.
Smacznego.


czwartek, 15 stycznia 2015

Ryba po japońsku.

Składniki:

1 kg filetów z dorsza
6 łyżek ketchupu
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 szklanki wody
2 duże cebule
1/2 szklanki oleju
3 łyżki cukru
6 łyżek octu
słoik 500g ogórków konserwowych
słoik 500g  papryki konserwowej
sól, pieprz ziołowy

Ciasto:

1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
sól

Wykonanie:

Filety dorsza posypać solą i pieprzem ziołowym.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki ciasta i zanurzać w nim rybę.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiany kolor rybę w cieście z obu stron.
Wyłożyć na półmisek do wystygnięcia.
Cebulę pokrój w piórka.
Do rondla wlać odrobinę oleju i zeszklić cebulę, a następnie dodać ketchup,olej,ocet, cukier,wodę,koncentrat pomidorowy i wszystko zagotować.
Dodać ogórki i paprykę pokrojone w paseczki..
Gotować około 2 min.
Rybę zalać przygotowaną ciepłą zalewą.



środa, 14 stycznia 2015

Placek włoski.

Składniki:


7 średnich jabłek
1 szklanka cukru
2 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 całe jajka
szczypta soli
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny)

Polewa

1 czekolada mleczna (100g)
3 łyżki mleka
1 łyżka masła

Dekoracja:
orzechy włoskie

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Pokrojone jabłka wsypać do miski, zasypać cukrem,dodać posiekane orzechy, bakalie
wymieszać i odstawić na 1h.
Jajka roztrzepać z odrobiną soli wlać do jabłek.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, wsypać do jabłek i dobrze wymieszać.
Blaszkę 32x20cm (mierzona od spodu) wyłożyć papierem do pieczenia  i wyłożyć na nią  ciasto.
Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 35 min.

Polewa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę, na nim postawić miskę. Do miski wrzucić czekoladę i czekać aż się rozpuści)
dodać mleko,masło. Wszystkie składniki połączyć i polać ciasto.
Udekorować orzechami.





Źródło przepisu: http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/

wtorek, 13 stycznia 2015

Pierś kurczaka w kokosie.

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
2 jajka
1/2 szklanki wody
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki wiórek kokosowych
olej do smażenia
sól, pieprz

Wykonanie:

Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pociąć na wąskie paseczki.
Oprószyć solą i pieprzem.
Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, wiórki, jajka, wodę zmiksować.
Doprawić ciasto solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej.
Kawałki kurczaka obtaczać w cieście i smażyć z każdej strony do zarumienienia.
Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać jako dodatek do ryżu, ziemniaków.



poniedziałek, 12 stycznia 2015

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem.

Składniki:
6 jajek
3 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy
1 garść szczypiorku
sól, pieprz


Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo.
Ostudzić, oskubać i posiekać drobno.
Dodać majonez, posiekany szczypiorek,sól i pieprz do smaku.
Wszystko wymieszać.
Podawać z pieczywem lub krakersami.


niedziela, 11 stycznia 2015

Pierś z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów.

Składniki:

4 filety z piersi z kurczaka
1/2 szklanki pomidorów suszonych
5 ząbków czosnku
3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
1 szklanka bulionu mięsnego
250 ml śmietany 30%
1 garść natki pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:

Piersi z kurczaka umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym.
Posypać  solą i pieprzem.
Na patelnię wlać zalewę z pomidorów i na niej obsmażyć kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Suszone pomidory pokroić na cienkie paseczki.
Czosnek i natkę pietruszki posiekać drobno.
Do smażonego mięsa dodać czosnek, wszystko zalać bulionem i śmietaną.
Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać suszone pomidory.
Przykryć patelnię pokrywą i dusić na wolnym ogniu około 5 min.
Wyjąć mięso na talerz.
Do sosu na patelni dodać natkę pietruszki, sól, pieprz i gotować do zgęstnienia.
Gorącym sosem polewamy pierś z kurczaka.
Możemy podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.




sobota, 10 stycznia 2015

Deser truskawkowy


Warstwa truskawkowa:

400g truskawek (mogą być mrożone)
3 łyżki cukru
1 cytryna (wyciśnięty sok)
1/2 galaretki truskawkowej

Truskawki oczyszczone z szypułek rozgnieść i włożyć do rondelka.
Zagotować wraz z cukrem i sokiem z cytryny.
Zdjąć z palnika wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.

Warstwa śmietanowa:

250g śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (lub wg własnego smaku).

Schłodzoną śmietanę ubić mikserem  na sztywno. 
Dodać cukier i serek mascarpone i jeszcze chwilkę ubijać.

W pucharkach układaj warstwami.
Udekoruj paskami czekolady.


piątek, 9 stycznia 2015

Gulasz z wieprzowiny.

Składniki:

70 dag łopatki wieprzowej
2 łyżki masła klarowanego
1/2 l gorącej wody
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę 3x3cm.
Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce.
Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś
czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć do mięsa.
Chwilę podsmażyć.
Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie
i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu.
Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.
Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty.
Polecam z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kluskami.



czwartek, 8 stycznia 2015

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:
1 mała kapusta pekińska
1 marchewka.
1/2 pęczka rzodkiewek
1 średnia cebula
3 łyżki majonezu
1 garść natki pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie
Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rzodkiewkę pokroić nożem na mniejsze cząstki.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Natkę posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Świetny dodatek do obiadu.



środa, 7 stycznia 2015

Róże karnawałowe

Składniki:

300 g mąki
2 jajka
2 żółtka
20 g  masła
20 g cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
kandyzowane wiśnie lub dżem

Wykonanie:

Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodaj sól i cukier waniliowy.
Dodaj jajka masło rozdrobnione, śmietanę , spirytus.
Wszystko razem zagnieć do momentu aż ciasto będzie elastyczne.
Uformować kulkę owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1h.
Po schłodzeniu się ciasta wyjmij i rozwałkuj .
Wytnij kółka większe szklanką, średnie literatką, małe kieliszkiem.
Każde kółko naciąć, aby powstały płatki podczas smażenia.
Na duże kółko nałóż średnie, a następnie małe i dociśnij na środku palcem, aby się skleiły.
W dużym garnku rozgrzej olej i kładź róże  małym krążkiem do dołu.
Po uzyskaniu złotego koloru obróć na drugą stronę.
Wyłóż na ręcznik papierowy.
Po lekkim wystudzeniu posyp cukrem pudrem i ułóż wisienkę lub dżem.






Źródło przepisu. z bloga najsmaczniejsze.pl

wtorek, 6 stycznia 2015

Schab z cebulą

Składniki:

1 kg schabu karkowego
2 duże cebule
50 g masła klarowanego
6 łyżek wody
sól
pieprz
majeranek
papryka ostra
papryka słodka

Wykonanie:

W naczyniu żaroodpornym rozgrzej masło.
Do małej miseczki wsyp sól, pieprz, majeranek, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko wymieszaj.
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i nacieraj mieszanką przypraw.
Natarty schab pozostaw w lodówce około 15 min.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Włóż do naczynia z masłem mięso i łyżką delikatnie polej je z wierzchu.Przykryj i wstaw do piekarnika.
Cebulę pokrój w piórka i po 20 min dodaj ją do mięsa. Dolej wodę i od czasu do czasu polewaj sosem mięso.
Piec około 1h do miękkości mięsa.


niedziela, 4 stycznia 2015

Makaron z czerwoną cebulą wg Jamiego Olivera.

Składniki:

500g makaronu fusilli (długie świderki)
oliwa
2 łyżki masła
2 białe cebule 
3 czerwone cebule
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryczka chili 
200g ziemniaków
mała garśc świeżego tymianku
1/2 laski cynamonu
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
250 ml bulionu warzywnego
2-3 garście startego parmezanu
1/2 pęczka natki pietruszki


Wykonanie:

Na patelni wlej odrobinę oliwy, dodaj masło i posmaż cebulę pokrojoną w plasterki, czosnek w plasterkach, chili drobno posiekaną,
ziemniaki pokrojone w cieniutkie  plasterki i posypane cynamonem.Smaż około 5 minut, a następnie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 8 minut.
Wszystko musi się lekko zarumienić.
Dodaj listki tymianku, przypraw solą i pieprzem oraz gałką. 
W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedź makaron pozostawiając w kubeczku trochę wody z gotowania.
Do cebuli dolej gorący bulion, po czym rozgnieć połowę ziemniaków.
Posyp startym cynamonem i przypraw do smaku.
Wymieszaj makaron z cebulą i ziemniakami.
Jeżeli całość jest zbyt gęsta dolej odrobinę wody z makaronu.
Posyp startym parmezanem i natką pietruszki.
Wszystko razem wymieszaj.
Podawaj gotowe na talerze.
Smacznego



Źródło przepisu: Jamie Oliver "Moje obiady"

sobota, 3 stycznia 2015

Ciasteczka z ziemniakami

Składniki:
250g ziemniaków
100g masła
250g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100 g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
3 łyżki marmolady śliwkowej (może być dowolna)

Lukier:
200g cukru pudru
4 łyżki ciepłej wody

Puder utrzeć z wodą. Wodę dodawać stopniowo regulując sobie gęstość lukru.



Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić.
Obrać przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Na stolnicę wsypać mąkę, cukier, przetarte ziemniaki, jajka, skórkę z cytryny i rozdrobnione masło.
Wszystko szybko zagniatamy.
Formujemy kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1h.
Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm.
Wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie i układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Pieczemy w 200 stopniach C około 10-15 min.
Studzimy na kratce.
W małym garnuszku rozgrzewamy marmoladę stale mieszając, aby się nie przypaliła i smarujemy nią ciasteczka.
Następnie smarujemy ciastka lukrem.
Pozostawiamy do stężenia lukru.
Smacznego.



Źródło przepisu: Książka Wolfgang C. Ehrnsperger "Potrawy z ziemniaka" 

piątek, 2 stycznia 2015

Śledź w śmietanie.

Składniki:
50 dag solonych filetów śledziowych
2 średnie cebule
1 kwaśne jabłko
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

Filety namoczyć w  dużej ilości zimnej wody około 2-3 godz.
Następnie je osuszyć i pokroić na wąskie kawałki.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać śledzie z jabłkiem i cebulą.
Do śmietany dodać musztardę, doprawić cukrem lekko posolić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Zalać śledzie śmietaną.


czwartek, 1 stycznia 2015

Giouvarlakia-cypryjskie klopsiki w sosie cytrynowym

Składniki:

klopsy

600 g mielonej łopatki
1 pęczek świeżej mięty lub 2 łyżeczki suszonej
1 mała cebula
2 białka
¼ szklanki ryżu długoziarnistego
Mąka pszenna do panierowania
Sól pieprz czarny

Sos

1,5 l bulionu z kurczaka
2 ziemniaki
2 żółtka
1 pęczek natki pietruszki
Sok wyciśnięty z 2 cytryn
1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Wykonanie:

Do miski wkładamy mięso, posiekaną miętę, drobno posiekaną cebulę i białka.
Ryż płukamy i odsączamy na sitku, a następnie dokładamy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrabiamy na gładką masę do połączenia wszystkich składników.
Z masy formujemy kulki wielkości śliwki(klopsy zwiększą swoją objętość) i każdą obtaczamy w mące.

Do dużego garnka wlewamy i zagotowujemy wcześniej ugotowany bulion.
Dodajemy do niego ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę.
Wkładamy również klopsiki i wszystko posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Gotujemy pod przykryciem około 20 min. Odstawiamy z palnika.
W miseczce roztrzepujemy żółtka z sokiem z cytryny i mąką kukurydzianą i wlewamy stopniowo do gorącego wywaru stale mieszając.
Podgrzewamy, aż bulion zacznie gęstnieć, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy gorące.




źródło przepisu: książka "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku."