1 kg ziemniaków
4 średnie kiełbaski (dałam kiełbasę śląską)
1 duży por
1 czerwona papryka
200 g startego sera gouda
400 ml gęstej śmietany (dałam 18%)
1 żółtko
sól, pieprz
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie tak, aby nie były rozgotowane, lecz lekko twarde.
Kroimy je w grubsze plastry i układamy połowę ziemniaków na dnie naczynia do zapiekania.
Na ziemniaki rozkładamy por posiekany w półplasterki.
Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na porze.
Z papryki oczyszczamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce.
Przykrywamy drugą porcją ziemniaków.
Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową.
W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem.
Zalewamy naszą zapiekankę.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy równo jako ostatnią warstwę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do momentu aż ser się zarumieni.
Podawać od razu.