piątek, 31 lipca 2015

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Miałam w domu malowanie i nie miałam zbytnio dostępu do kuchni. Powiem Wam, że już się za nią stęskniłam. Dzisiaj był pierwszy dzień, że mogłam coś ugotować.
Jednak musiał być to szybki obiad, bo sprzątanie czekało.
A co można szybko zrobić i zjeść smacznie? Zapiekankę taką sycąca, smaczną i przy której jest  pracy mało.

Składniki:
400 g makaronu
1 podwójna pierś z kurczaka
3 łodygi selera naciowego
200 g pieczarek
1 duża kalarepa lub dwie małe
1 łyżka masła klarowanego
1 czerwona papryka
100 g sera żółtego
400 ml śmietany (dałam 18%)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz

Wykonanie:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Pierś z kurczaka umyć osuszyć i pokroić w większe kawałki .
Oprószyć mięso solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać masło i przyrumienić kurczaka.
Do naczynia żaroodpornego na dno włożyć ugotowany makaron, papryki pokrojone w grubą kostkę, pieczarki pokrojone w plasterki, seler i kalarepę w kostkę oraz kurczaka.
Śmietanę doprawić solą, pieprzem i oregano, wymieszać i polać zapiekankę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35-40 minut. Wyjąć posypać startym żółtym serem i ponownie piec do rozpuszczenia się sera.



zapiekanka z kurczakiem i warzywami


czwartek, 30 lipca 2015

Kabaczek panierowany

Pamiętam jak byłam mała i moja mama smażyła nam kabaczki takie właśnie w panierce.
Wtedy jako dziecko nie przepadałam za tym smakiem.
Teraz postanowiłam sobie przypomnieć smak takiego smażonego kabaczka i  muszę Wam powiedzieć, że jest to prawda, smaki się zmieniają. Bardzo mi smakował.
A Wy lubicie takie panierowane kabaczki?

Składniki:
1 kabaczek
2 jajka
1 łyżka śmietany
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Kabaczka obrać ze skórki, wydrążyć miękki środek, a następnie pokroić go na plastry o grubości 0,5 cm.
Jajka roztrzepać widelcem, dodać śmietanę sól, pieprz i wymieszać.
Każdy krążek kabaczka obtoczyć w bułce jajku i ponownie w bułce.
Smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor z dwóch stron.
Kabaczek po usmażeniu musi być miękki.
Można podawać z ketchupem lub innym ulubionym pikantnym sosem


kabaczek panierowany



Śledź w pomidorach

Lubię śledzie, ale nie robię ich zbyt często. Jednak czasami dobry śledzik musi być.
Dzisiaj  był śledź w pomidorach. Spróbujcie, bo warto.

Składniki:
400 g śledzi
mleko do namoczenia śledzi
1 puszka pomidorów bez skóry
1 cebula
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
2 łyżki rodzynek
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Wykonanie
Śledzie namoczyć w mleku.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Pomidory zmiksować na gładko. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, a następnie odcedzić.
Dodać wszystkie pozostałe składniki, zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Śledzia pokroić w skośne kawałki włożyć do słoika i zalać lekko przestudzoną zalewą. Zakryć słoik i odstawić na całą noc do lodówki.


śledź w pomidorach




środa, 29 lipca 2015

Filipińskie bułeczki Pan de sal

Filipińskie bułeczki  pan de sal  czyli dosłownie tłumacząc to solony chleb.
Najlepsze oczywiście świeżutkie i cieplutkie na śniadanie idealne.
Polecam z masełkiem i konfiturą własnej roboty lub z miodem.


Składniki

4 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 i 1/3 szklanki letniej wody
1/4 szklanki oleju 
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
 24 g drożdży świeżych
3 łyżki mleka
bułka tarta do obtoczenia

Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mleka  rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną.
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier, sól, i olej wymieszany z wodą oraz wyrośnięte drożdże.
Wszystko zagnieść na gładkie i elastyczne  ciasto, uformować kulę, oprószyć mąką.
Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu lekko zagnieść ciasto i rozwałkować prostokąt.
Zwinąć go wzdłuż dłuższego brzegu w rulon. Obtoczyć go  dokładnie w bułce tartej. Podzielić na około 12 części.
Bułki układać rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Przykryć ściereczką i odczekać aż podwoją swoją objętość.
Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C około 20 minut.
Bułki muszą mieć złoto rumiany kolor.

Źródło: mojewypieki.com


pan de sal



wtorek, 28 lipca 2015

Papryka faszerowana i zapiekana

Na targu kupiłam małe kolorowe papryki idealne do nadziewania. Papryka faszerowana to takie jedno z moich ulubionych dań. Farsz z mięsa i ryżu do tego wszystko zapieczone w papryce, polane pomidorowym sosem. Cóż można chcieć lepszego.



Składniki
12 szt mniejszych papryk (czerwone, zielone i żółte)
500 g  mięsa mielonego
200 g ryżu
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
2 puszki pomidorów
1,2 szklanki wody
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
słodka papryka
sól
pieprz
 
Wykonanie:

Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne.

Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle
na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać do papryki i lekko ubijać łyżką, aby mięso dokładnie wypełniło całość.
Faszerowane papryki ustawić w naczyniu do zapiekania.
Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , bazylią, i oregano. Wlać do naczynia z paprykami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut. Mięso nie powinno być surowe, a papryki pomarszczone.
Podawać gorące wraz z sosem.

papryka faszerowana


poniedziałek, 27 lipca 2015

Placki z cukinii z sosem ogórkowym

Placki z cukinii  smażę z różnymi dodatkami.
Dzisiaj zrobiłam z płatkami owsianymi i z sosem ogórkowym.
Było smacznie i Wam również polecam.

Składniki:
2 średnie cukinie
3 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki
2 jajka
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
olej do smażenia

Sos
200 g śmietany
2 łyżki majonezu
3 ogórki kiszone
1/2 łyżeczki oregano
paprykę ostrą
sól
pieprz

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Połączyć z pozostałymi składnikami sosu i wymieszać.

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę.. Płatki owsiane namoczyć we wrzącej wodzie i odstawić na 30 minut po czym odcedzić na sitku , dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiany kolor
Podawać ciepłe z sosem.

placki z cukinii z sosem ogórkowym


Owsianka bez gotowania z morelami

Jagody goji  to owoce chińskiej rośliny zwanej kolcowój pospolity.
Jagody te mają wiele właściwości leczniczych. Stosowane są w leczeniu reumatyzmu,  choroby płuc, serca oraz obniżają poziom glukozy we krwi.
Dzisiaj przygotowałam z tymi owocami owsiankę bez gotowania.

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka wrzącej przegotowanej wody
1 łyżka miodu (można zastąpić cukrem)
1 łyżka jagód goji
3 morele

Wykonanie:
Płatki owsiane zalać wrzącą przegotowaną wodą, wymieszać , dodać jagody i odstawić na całą noc pod przykryciem.
Rano mieszamy z miodem, dodajemy pokrojone morele i gotowe.

owsianka bez gotowania z morelami

niedziela, 26 lipca 2015

Surówka z sałaty z jogurtem

Surówka do obiadu wskazana. Dzisiaj zrobiłam surówkę z sałaty z jajkiem i sosem jogurtowym.
Niewiele składników ,a smak rewelacja.
Polecam jako dodatek do dań mięsnych.
Pamiętajcie sałaty nigdy nie kroimy nożem.

Składniki:
1 główka sałaty
2 jajka ugotowane na twardo
1 mała papryka czerwona

Sos
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na  mniejsze kawałki.
Paprykę pokroić w paseczki.
Jajka drobno posiekać.
Na sałacie układamy paprykę polewamy sosem i posypujemy jajkiem.

Surówka z sałaty z jogurtem

Gołąbki zapiekane

Gołąbki zapiekane lub gołąbki duszone na które znajdziecie przepis tutaj mogę jeść non stop.
Jest to jedno z moich ulubionych dań.



Składniki:
1 duża główka kapusty
1 kg mięsa mielonego
300 g ryżu
1 cebula
2 łyżki oleju
2 puszki pomidorów
1 szklanka wody
1 łyżka majeranku
1 łyżka masła klarowanego
bazylia
sól
pieprz
   
Wykonanie:

Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście.
Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki.

Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju
na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki.
Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno naczynia do zapiekania, a na nich i układać ściśle gołąbki.
Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , odrobiną bazylii i wlać na gołąbki.
Przykryć liśćmi z kapusty, aby gołąbki nam się nie spaliły.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godzinę.


gołąbki zapiekane




sobota, 25 lipca 2015

Zapiekanka warzywna z kiełbasą

Zapiekanka to bardzo fajne danie. Możemy wymyślać różne, wykorzystywać resztki z lodówki.
Do tej zapiekanki potrzebna Wam będzie koniecznie kiełbasa surowa. Ja dałam polską surową, ale możecie zrobić z białą surową lub metką.

Składniki:
1 duża czerwona cebula
3 kiełbasy polskie surowe
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 duże pomidory
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
listki bazylii

Wykonanie:
Cebulę, pomidory i paprykę pokroić  w duże kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Kiełbasę wyciągnąć z osłonki i porobić z niej pulpety wielkości  jajka i rozłożyć na warzywach.
Dodać rozmaryn, posypać oregano, płatkami chilli,solą i pieprzem.
Polać całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut.
Po wyjęciu  zapiekankę posypać listkami bazylii.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

zapiekanka warzywna z kiełbasą


Makaron z serem i borówkami

Smak dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama  robiła mi i mojemu bratu makaron ze śmietaną serem i owocami,albo nawet bez owoców.
Zawsze nam to bardzo smakowało.
Teraz z sentymentem robię to swoim dzieciom.

Składniki:
400 g makaronu dowolnego
200 ml śmietany
1 szklanka borówek
200 g twarogu
cukier do smaku

Wykonanie:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sicie.
Ułożyć na talerzach, dodać pokruszony twaróg, polać śmietaną, posypać borówkami.
Posłodzić do smaku.

makaron z serem i borówkami

piątek, 24 lipca 2015

Kociołek z rybą

Przy takich temperaturach nie chce mi się gotować, ale jeść trzeba.
Zrobiłam danie jednogarnkowe z rybą. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a jedzonko pierwsza klasa.
Przepis podejrzałam z programu tv Kuchnia Billa, ale trochę go zmieniłam.
Tak, tak , lubię oglądać programy kulinarne.



Składniki:
500 g filetu z dorsza lub innej białej ryby
1 duży batat
1 garść fasolki szparagowej zielonej
1 czerwona cebula
1 biała cebula
2 szklanki wody
2 łyżki masła klarowanego
1 puszka pomidorów
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki 
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki kolendry
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie:
Cebulę pokroić w dużą kostkę. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę, ale nie przyrumieniać, dodać obranego i pokrojonego w dużą kostkę batata. Chwilę smażyć po czym dodać kurkumę,kolendrę i kmin rzymski.
Wszystko zalać wodą ,puszką pomidorów, posypać płatkami chilli.
Dodać fasolkę szparagową ,sok z cytryny, cukier,sos sojowy. Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać , aby batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Przed końcem gotowania dodajemy rybę pokrojoną w kawałki. Układamy ją delikatnie na wierzchu , aby lekko była zanurzona w sosie. Przykrywamy i dusimy aż ryba będzie gotowa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzach posypać natką pietruszki.

Batata można zastąpić ziemniakami.

kociołek z rybą



czwartek, 23 lipca 2015

Pomidory z nadzieniem kukurydzianym

Miałam ochotę na sałatkę, ale kiedy ją robiłam wpadł mi do głowy  pomysł, że podam ją w pomidorach. Faszerowane pomidory to był strzał w dziesiątkę. Smakowały rewelacyjnie i  pięknie się prezentowały.
Fajna przekąska na imprezy.

Składniki:
5 twardych pomidorów średniej wielkości
3 ogórki małosolne 
3 jajka ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Wykonanie:
Z pomidorów ściąć delikatnie górę i łyżeczką wydrążyć środki. 
Ogórki  pokroić w kostkę. 2 jajka posiekać drobno, a trzecie pokroić w ćwiartki do dekoracji.
Kukurydzę odcedzić na sitku.
Wszystko wymieszać wraz ze szczypiorkiem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
Nałożyć sałatkę do pomidorów i ułożyć na półmisku.
Ozdobić listkami bazylii.


pomidory z nadzieniem kukurydzianym




środa, 22 lipca 2015

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Zrobiłam pyszne i bardzo proste ciasto czekoladowe z wiśniami. Słodka czekolada i   kwaskowate wiśnie to duet idealny.
Ciasto nie jest suche lecz wilgotne i długo utrzymuje świeżość.
Ma jedną wielką wadę, bardzo szybko znika :) 
Jednak to bardzo cieszy, bo to oznacza, że wszystkim smakuje.


Ciasto:
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g startej czekolady (dałam mleczną)
2 łyżki dobrego kakao
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju

Polewa:
100 g czekolady
5 łyżek mleka
50 g  masła

Dodatkowo
1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
kilka sztuk wiśni do dekoracji

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować m po czym dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować.
Wydrylowane wiśnie włożyć do ciasta i zamieszać łyżką.
Formę o wymiarach 36x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka)  w temperaturze 180 stopni C.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę , na nim ustawić miseczkę z czekoladą i podgrzewać do momentu aż się rozpuści.) dodać masło i mleko i wszystko razem wymieszać.

Polać polewą wystudzone ciasto i ozdobić wiśniami.

ciasto czekoladowe z wiśniami



Galaretka jak piwo

Galaretka czy piwo?
Deser idealny na upały, chłodzi, smakuje i wygląda jak piwo z pianką na dwa palce.
Może nie jest to przepis, ale taki pomysł na szybki deserek nie tylko dla dzieci.

Składniki:
2 galaretki pomarańczowe z cukrem
700 ml wody

Do miseczki wsypać dwie galaretki i rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie.
Odlać 1/2 szklanki rozpuszczonej galaretki. 
Galaretkę wlać do szklanek i schłodzić.
Pozostałą zmiksować aż powstanie piana i dołożyć do szklanek z galaretką.


galaretka jak piwo



wtorek, 21 lipca 2015

Placki pełnoziarniste z malinami

Usmażyłam placki z mąki pełnoziarnistej z malinami  na maślance.
Polecam Wam, bo są smaczne. Maliny możecie zastąpić innymi owocami takimi jak truskawki, jabłka czy jagody. Dzięki temu będziecie mieli za każdym razem inne placki i inny smak.

Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
2 jajka
2 szklanki maślanki
1/2 szklanki cukru ( lub według własnego smaku)
2 łyżki oleju. 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka malin

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie

Do miski  wlać maślankę, olej, wbić jajka, wsypać cukier, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać widelcem lub mikserem.
Gdy ciasto jest zbyt gęste można dolać odrobinę  mleka. jeśli zbyt rzadkie dosypać mąki. 
Maliny włożyć do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Ja jeszcze dokładałam maliny na placki w trakcie smażenia.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na rumiany kolor
Po usmażeniu na talerzu posypać cukrem pudrem.

placki pełnoziarniste z malinami


Kwiaty cukinii zapiekane w cieście

W sobotę wybrałam się na targ i pierwsze co mi się rzuciło w oczy to kwiaty cukinii.
Zawsze miałam ochotę spróbować i zrobić takie zapiekane. Kupiłam, zrobiłam i powiem Wam, że jak tylko dostanę za tydzień kolejną porcję to zrobię, bo są smaczne.

Składniki:
10 kwiatów cukinii

Ciasto
1 szklanka mąki 
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki wody gazowanej
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta ostrej papryki
sól

olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:
Kwiaty dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. 
W miseczce wymieszać wszystkie składniki ciasta. 
Ciasto musi być dosyć gęste, aby dobrze przylegało do kwiatów.
Jeśli jest zbyt rzadkie dodać mąki, a jeżeli zbyt gęste dolać mleka.
Każdy kwiatek obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do momentu aż będą rumiane.
Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Podawać ciepłe. 

kwiaty cukinii zapiekane w cieście



poniedziałek, 20 lipca 2015

Pierogi z borówkami (ciasto parzone)

Pierogi z borówką  i ciastem parzonym.
Z ciastem tym bardzo fajnie się pracuje i nie zawiera jajek.
Borówki lub jagody wcześniej mrożę , dzięki czemu łatwiej sklejać pierożki.

Składniki:

3 szklanki mąki
1,5 szklanki wrzącej wody
1 łyżka oleju
1,2 łyżeczki soli

1,5 szklanki borówki
200 ml śmietany
cukier do posypania


Wykonanie:
Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej.
Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.
Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć borówki po czym złożyć na pół i skleić pieroga
W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową.
Na talerzu polać śmietaną i posypać cukrem.
Smacznego!

pierogi z borówkami

Prosty deser z malinami

Dzisiaj kolejny upalny dzień. Piekarnika nie odważyłam się odpalić, ale za to zrobiłam na obiad pierogi z borówkami (przepis) i zrobiłam prosty klasyczny deser z malinami.


Składniki:
400 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
1 szklanka malin
4 łyżki  startej czekolady mlecznej

Wykonanie:
Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno. 
Przełożyć ją do pucharków, dodać maliny i posypać startą czekoladą.
Prosto i smacznie.

deser z malinami

niedziela, 19 lipca 2015

Gulasz z białej kiełbasy

Czasami pomysły same przychodzą do głowy, kiedy otwiera się lodówkę. Tak było dzisiaj , kiedy nie wiedziałam co zrobić na obiad. Jest biała kiełbasa , jest gulasz.
Wyszło szybko i smacznie.

Składniki:
600 g białej kiełbasy parzonej
1 puszka pomidorów
1 puszka białej fasoli
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2  łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz

Wykonanie:
W rondlu roztopić masło i delikatnie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażyć ją z każdej strony.
Wlać do rondla 1,5 szklanki wody, dodać ziele angielskie,liść laurowy, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz fasolę odsączoną na sicie.
Dusić około 15 minut, dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze chwilę.
W przypadku, gdy sos jest zbyt rzadki  to mąkę ziemniaczaną rozrobić z bardzo małą ilością wody i wlać do sosu., wymieszać i zagotować
Na sam koniec dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
Podawać gorące z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.

gulasz z białej kiełbasy

Jaglanka z jagodami

Pyszne i zdrowe śniadanko  i to nie tylko dla dzieci.
Zamiast jagód można dodać inne owoce sezonowe. Ja wykorzystałam do przygotowania płatki jaglane, których już nie trzeba przelewać wrzątkiem.

Składniki
2 szklanki mleka
3/4 szklanki płatków jaglanych
1 szklanka jagód
2 łyżki miodu (lub cukru)
1 łyżeczka masła

Wykonanie

Mleko wlać do garnka i wsypać płatki jaglane. Gotować do momentu aż zgęstnieją.
Po ugotowaniu dodać miód, masło i wymieszać.
Podawać z jagodami lub innymi owocami

jaglanka z jagodami

sobota, 18 lipca 2015

Jajka zapiekane z pieczarkami.

Szybka, sycąca i smaczna zapiekanka.
Moja córka i zięć starają się nie jadać pszenicy. Taki mają swój styl żywienia. Ponieważ mieli nas odwiedzić to przygotowałam dla nich jajka zapiekane z pieczarkami. Smakowało, bo szybko zniknęło z talerzy.



Składniki:

6 średnich ugotowanych ziemniaków w mundurkach.
3 jajka
400 g pieczarek
1 cebula
250 ml śmietany
100 g żóltego sera
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka

Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
Pieczarki pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka po czym dodać pieczarki . Smażyć do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i na dno ułożyć plastry ziemniaków, a następnie pieczarki.
Zrobić w pieczarkach trzy dołki i w każdy wbić jajko.
Śmietanę wymieszać ze startym żółtym serem, solą, pieprzem, papryką i zalać całość.
Piec w 180 stopniach około 15 minut, aż śmietana z serem się przyrumieni.
Przed podaniem posypać koperkiem.

jajka zapiekane z pieczarkami


Chłodnik pomidorowy

Czas upałów to czas, kiedy nie chce się nam gotować i stać przy gorących garnkach.
Ja dzisiaj zrobiłam chłodnik pomidorowy. Przepis na chłodnik serowy znajdziesz tutaj a na chłodnik wiosenny tu

Składniki:
1 szklanka śmietany
400 ml jogurtu naturalnego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
5 pomidorów
2 łyżki posiekanego koperku
3 jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz

Wykonanie:
Trzy dorodne pomidory obrać ze skórki i zmiksować na gładko.
Przelać przez sito.
Do garnka wlać zmiksowany sok z pomidorów, dodać dwa pomidory pokrojone w kostkę,
Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem , a następnie przelać zimną wodą.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wymieszać wszystko z pozostałymi składnikami , doprawić solą i pieprzem.
Jajka posiekać drobno i dodać już na talerzu.
Podawać zaraz po przygotowaniu z młodymi ugotowanymi ziemniakami.


Chłodnik pomidorowy

piątek, 17 lipca 2015

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Uwielbiam wszelkie sałatki. W lodówce znalazłam dwie puszki tuńczyka i od razu wpadł mi pomysł na taką sałatkę z rybką. Na piątek będzie idealna.
Sycąca i smaczna. Polecam!

Składniki

2 szklanki ugotowanego ryżu na sypko
2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
1 duża czerwona cebula
3 pomidory
1 puszka kukurydzy
1 pęczek posiekanego szczypiorku

zalewa
3 łyżki ketchupu
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
pieprz


Wykonanie
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie ugotować ryż na sypko.
Tuńczyka odcedzić na sitku.
Cebulę i pomidory. pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać ryż z cebulą,kukurydzą, pomidorami i tuńczykiem, a następnie zalać zalewą i wymieszać .
Posypać szczypiorkiem i ponownie wymieszać.

śledź po cygańsku

Śledź po cygańsku

Jeśli nie robiliście śledzi po cygańsku to polecam są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia.
Lubię proste i smaczne  potrawy.

Składniki:

250 g filetów śledziowych
1 duża cebula
4 ogórki konserwowe
3 łyżki pikantnego ketchupu
1/3 szklanki oliwy
2 pomidory
sól
pieprz
słodka papryka

Wykonanie:
Śledzia wymoczyć około 2 godzin w zimnej wodzie.
W kubeczku wymieszać olej, ketchup, sól,pieprz,paprykę .
Cebulę kroimy drobno i przelewamy wrzątkiem na sitku, a następnie przelewamy zimną wodą.
Ogórki kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Wszystko razem mieszamy.
Śledzia kroimy w paski i zalewamy sosem.
Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.


Śledź po cygańsku

czwartek, 16 lipca 2015

Bakłażan zapiekany z kurczakiem

Bakłażan znany również pod nazwą oberżyna lub gruszka miłosna. Przywędrował do nas z Indii.
Nie jest to warzywo lecz owoc , a konkretnie jagoda.
Niedawno robiłam cukinię zapiekaną z mięsem mielonym  (przepis)  a dzisiaj zrobiłam bakłażana zapiekanego z kurczakiem i serem. Pychota.

Składniki:
2 średnie bakłażany
2 pojedyncze piersi z kurczaka
200 g żółtego sera
2 pomidory
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
8 listków bazylii
sól
pieprz
ketchup

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić w drobną kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Na patelni rozgrzać masło i, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać mięso i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu.
Bakłażana przeciąć wzdłuż, ale nie rozkładać tylko złożonego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut.
Wyjąć i ostudzić.
Z każdej połówki łyżeczką wydrążyć miąższ , tworząc łódeczki, tak aby boki miały około 1 cm grubości.
Każdą łódeczkę z bakłażana wyłożyć w środku plastrami sera, a następnie ułożyć plasterki pomidora obranego ze skórki.
Na wierzch wyłożyć mięso i piec w piekarniku nagrzanym  do 200 stopni C około 15 minut  po czym posypać wierzch startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści.
Podawać gorące posypane listkami bazylii . Ja polałam ketchupem , ale również można podawać ze swoim ulubionym sosem.

Bakłażan zapiekany z kurczakiem



środa, 15 lipca 2015

Ciasto ucierane z czereśniami

Ciasto ucierane, które jest bardzo łatwe do wykonania i które zawsze się udaje.
Lubię ciasta ucierane, bo jest mało przy nich pracy i efekt zawsze znany.
Ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje swoją świeżość.

Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki wydrylowanych czereśni
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto do formy  i posypać czereśniami, lekko je docisnąć dłonią.

Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut. Do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.





ciasto ucierane z czereśniami


Zupa jarzynowa z kurczakiem.

Lubię zupy, lubię je gotować , ale strasznie nie lubię ich fotografować.
Nie umiem zrobić ładnych zdjęć zupy, która jest naprawdę smaczna, a na zdjęciu wygląda bardzo mało apetycznie.
Wiem, je się oczami , ale tym razem musicie mi uwierzyć na słowo. Zupa była pyszna.

Składniki:

1,5 l wywaru mięsnego ugotowanego na kurczaku
mięso z kurczaka ugotowane w wywarze (wykorzystałam pierś )
1 kawałek selera (korzeń)
1 garść fasolki szparagowej
kilka różyczek kalafiora
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 pęczka koperku
200 ml śmietany
sól
pieprz

Wykonanie:
Wywar zagotować , dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę , seler, ziemniaki oraz fasolkę pokrojoną na mniejsze części.
Wszystko gotować około 10 minut po czym dodać różyczki kalafiora i mięso ugotowane z kurczaka bez skóry.
Doprawić solą i  pieprzem.
Gotować do miękkości warzyw. Na koniec wlać śmietanę i posypać koperkiem.

zupa jarzynowa z koperkiem







wtorek, 14 lipca 2015

Pierogi pieczone z mięsem

Mięso  gotowane pozostało mi z  wywaru mięsnego, który sobie ugotowałam jako bazę do zup i sosów.
Wszystko trzeba wykorzystać i nic nie może się zmarnować i postanowiłam zrobić pierogi, ale nie tradycyjne ciasto pierogowe, a drożdżowe i upiec je w piekarniku.
 Pierogi podałam z  sosem z rzodkiewką , ale równie dobrze może być każdy inny, który Wam smakuje.

Składniki:

Ciasto
500 g mąki pszennej
2 jajka + 1 jajko do smarowania pierogów
3/4 szklanki mleka
30 g świeżych drożdży
100 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru



Farsz:
600 g ugotowanego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra

Sos:
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 rzodkiewki starte na tarce
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz

Wykonanie:
Farsz:
Mięso skręcić przez maszynkę wraz z cebulą. Dodać jajko i pozostałe składniki i wszystko wymieszać .

Ciasto:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać ciepłe mleko, sól , wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta)
Na każde kółko nałożyć farsz i skleić ciasto.Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Studzić na kratce.

Sos:
Wszystkie składniki sosu wymieszać i podawać do pierogów.


pierogi pieczone z mięsem







Z przepisu na ciasto skorzystałam z bloga http://margarytka.blogspot.com/







poniedziałek, 13 lipca 2015

Tortilla z kurczakiem

Świetna sycąca i pyszna przekąska. Tortilla z kurczakiem.
Przepis na kąski z kurczaka znajdziecie tutaj. Taki domowy fast food. Dodatki można samemu dokładać jakie tylko lubicie.

Składniki na 6 tortilli

Kąski z kurczaka  przepis tutaj
6 tortilli
2 duże pomidory
1 długi ogórek
1 duża cebula
1 garść rukoli

Sos czosnkowy

2 łyżki majonezu.
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz


Wykonanie:
Sos
Do miseczki wlać jogurt, dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek,sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.

Pomidory i ogórka pokroić w kawałki, cebulę w piórka. Tortillę podgrzać i nakładać na nią składniki, polać sosem i zwinąć
Smacznego

tortilla z kurczakiem

Kąski z kurczaka

Kąski z kurczaka  takie domowe, robione samemu są dużo lepsze zdrowsze i wiesz co jesz.
Przygotowałam je dzisiaj jako dodatek do innego dania, które również jest już na blogu (przepis).
Moje dzieciaki je uwielbiają , zresztą nie tylko oni....
Polecam

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka
2 jajka
olej do głębokiego smażenia


Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Do jednej miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, a do drugiej wbić jajka , wsypać sól, pieprz i słodką i ostrą paprykę, Wszystko roztrzepać widelcem.
Kurczaka  oprószyć solą i pieprzem.
Kawałki kurczaka moczyć w jajku, a następnie obtaczać w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka z obu stron na rumiano.
Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy.

kąski z kurczaka


niedziela, 12 lipca 2015

Kalafior zapiekany z pomidorami

Kalafior można przygotowywać na wiele sposobów. jest już przepis na  kalafior zapiekany w sosie serowym (przepis) czy kotlety z kalafiora (przepis).
Dzisiaj kalafior zapiekany z pomidorami.

Składniki:

1 kalafior
3 pomidory
150 g startego żółtego sera
1 duża cebula
1 łyżeczka tymianku
sól czosnkowa
sól
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła



Wykonanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować  w posolonej  i posłodzonej wodzie około 10 minut. Musi być lekko twardy.
Cebulę pokroić w piórka i lekko zeszklić na łyżce oliwy.
Formę do zapiekania smarujemy masłem.
Pomidory pokroić w kostkę. Na dnie naczynia ułożyć cebulę , a następnie  pomidora  oraz różyczki kalafiora. Wszystko posypujemy startym serem, solą czosnkową i  tymiankiem
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu rozpuszczenia i zarumienienia się sera.

kalafior zapiekany z pomidorami



Sałatka pomidorowa z mozzarellą

Uwielbiam wszelkie sałatki. Dzisiaj moja propozycja na sałatkę do obiadu.
Można ją zrobić na dwa sposoby. Pierwszy sposób  z sosem, który ja zrobiłam lub drugi  z jogurtem naturalnym.

Składniki:
15 pomidorów koktajlowych
1 pęczek rzodkiewek
3 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
100 g serka mozzarella

Sos
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka syropu klonowego
pieprz
sól

wykonanie

Pomidory przekroić na połówki. Rzodkiewki pokroić w plasterki.
Cebulkę i szczypiorek posiekać.
Serek mozzarellę pokroić w małe kawałki.
Wszystko ułożyć na półmisku lub wymieszać w misce.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę
Gotowe.

Sałatka pomidorowa z mozzarellą

sobota, 11 lipca 2015

Danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo

Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska  wyrabiana z wieprzowiny.
Przygotowałam z tej kiełbasy i karkówki wspaniałe danie jednogarnkowe.
Lekko pikantne, syte i smaczne.
Gulasz podałam z ryżem.

Składniki:

500 g karkówki bez kości
200 g chorizo
300 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka majeranku
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz

Wykonanie:

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Wszystko dobrze wymieszać.
W garnku roztopić masło i podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać karkówkę i przyrumienić ją z każdej strony, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodać posiekany drobno czosnek i zalać 2 szklankami wody. Dołożyć liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki, puszkę pomidorów, puszkę fasoli i chorizo pokrojone w plasterki.
Dusić do miękkości mięsa.
Na koniec dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w  odrobinie wody i wlać do sosu.
Wymieszać i zagotować.


danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo


Jajka zapiekane w bułce

Moja dzisiejsza propozycja na śniadanie lub kolację to jajko zapiekane w bułce.
Kanapka podana na ciepło . Smaczna i chrupiąca.

Składniki:
2 bułki kajzerki
2 jajka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka masła
sól
pieprz

Wykonanie:

Z bułek ściąć górę , wydrążyć środek.
Środek posmarować delikatnie masłem i wbić jajko.Posypać solą i pieprzem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż jajko się zetnie.
Na talerzu posypać szczypiorkiem.



jajka zapiekane w bułce

piątek, 10 lipca 2015

Naleśniki z serem i szynką

Naleśniki można przygotować z różnym farszem. Na słodko i na wytrawnie.
Ja dzisiaj zrobiłam z szynką i żółtym serem. 

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej

Farsz:
100 g żółtego sera
150 g szynki


olej do smażenia

Wykonanie:
Ciasto 
Mąkę , jajka, olej, sól, mleko wymieszać  i powoli wlewać wodę gazowaną ubijając mikserem lub trzepaczką.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce na  15 minut, aby "odpoczęło".
Patelnię rozgrzać z bardzo małą ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki.
Szynkę i ser pokroić w kostkę lub paseczki.
Na każdy naleśnik nałożyć ser, szynkę i złożyć w trójkąt lub zwinąć . 
Podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści.
Podawać gorące z ulubionym sosem lub ketchupem.




naleśniki z serem i szynką





Kluski lane na mleku

Smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama i babcia robiła mi i mojemu bratu na śniadanie takie lane kluski na mleku.
Dzisiaj ja robię je swoim dzieciom i mam nadzieję, że kiedyś też tak będą wspominać.
Są potrawy, które są miłym wspomnieniem np knedle ze śliwkami mojej babci czy wspaniałe sosy do mięs, które robił mój tato.

Zupa jest mało fotogeniczna i nie wygląda rewelacyjnie, ale jej smak wynagradza, a może ktoś z Was będzie też chciał zrobić sobie czy swoim dzieciom.

Składniki:
1/2 l mleka
2 jajka
3 łyżki z czubkiem mąki pszennej
szczypta soli
cukier do smaku

Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem.
Do kubeczka wybić jajka, wsypać mąkę i wszystko wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody.
Na gotujące się mleko lać przez lejek ciasto i od czasu do czasu przemieszać łyżką.
Kluseczki są gotowe jak tylko wypłyną na powierzchnię mleka.

kluski lane na mleku

czwartek, 9 lipca 2015

Rafaello na biszkopcie

Dzisiaj było wreszcie troszkę chłodniej i postanowiłam coś upiec.
Dawno przymierzałam się do tego ciasta, aż w końcu przyszedł ten dzień, że jest.
Ciasto rafaello na biszkopcie
Krem z białą czekoladą.

Składniki:

Ciasto:
8 jajek
6 czubatych łyżek mąki pszennej
1 szklanka cukru

Krem
400 g białej czekolady
600 ml śmietany kremówki 36%

Dekoracja:
400 ml śmietany kremówki 36%
1,5 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
4 łyżki wiórek kokosowych


Wykonanie:

Krem:
Smietanę zagotować w garnku.
Czekoladę pokruszyć na małe kosteczki i zalać wrzącą śmietanką.Dokładnie wszystko wymieszać do momentu aż czekolada się rozpuści. Nakryć folią i odstawić do lodówki na około 3-4 godziny.
Po tym czasie wyjąć z lodówki i ubić mikserem.

Ciasto:
Podane porcje na ciasto podzielić na pół tzn upiec jedno ciasto z połowy porcji, a kiedy wyjmiemy z piekarnika przygotować drugą porcję i upiec drugie ciasto.
Dlaczego tak?
Bo potrzebujemy ciasta jeszcze ciepłego, aby łatwo go ułożyć w formie.

Z czterech jajek oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier (pół szklanki)
Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
Wsypać 3 łyżki mąki pszennej  i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Wylać ciasto  na blaszkę (taką z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto równo na całej powierzchni.
Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po wyjęciu ciasta jeszcze gorące obracamy papierem do góry i usuwamy go.
Miskę szklaną lub metalową o średnicy na górze 24 cm wykładamy wewnątrz upieczonym ciastem. (patrz zdjęcie poniżej)
Jest ono elastyczne i miękkie i fajnie się dopasowuje do kształtu miski.
Lekko dociskamy do brzegów.

W tym czasie pieczemy drugie ciasto.
Wycinamy z niego koło o średnicy 24 cm tak aby można było przykryć wierzch ciasta.
Pozostałe kawałki wykorzystamy do przełożenia kremem i nie przejmujcie się można ciasto przekładać z małych kawałków.

Na dno naszej miski z ciastem nałożyć cienką warstwę kremu, warstwę ciasta (można sztukować z małych kawałków) i docisnąć. Ponownie warstwa kremu i ciasto. I tak do samego wierzchu miski. Na wierzch ułożyć wycięte koło i  poprzyciskać palcami z każdej strony, aby ciasto nie wystawało poza brzeg
Włożyć miskę z ciastem na 30 minut do lodówki.

Dekoracja:
W tym czasie przygotować dekoracje
Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem,

Miskę obrócić  do góry dnem na paterę i ciasto bardzo łatwo się wysunie.
Całość obłożyć bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi.
Schłodzić w lodówce.


ciasto rafaello

wyłożenie miski ciastem

rafaello