Podałam je z ziemniakami, ale również można podać z kaszą, ryżem lub makaronem.
Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym, pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki slodkiej papryki
sól
pieprz
2 łyżki mąki do obtoczenia
olej do smażenia
sos
250 ml śmietany (dałam 18%)
1/3 szklanki mleka
100 g startego sera
szczypta płatków chilli
sól
Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie pulpety z każdej strony.
Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.
Śmietanę wymieszać ze startym serem, mlekiem , płatkami chilli i solą. Wlać na pulpety i ponownie zapiekać około 15-20 minut.
pulpety pieczone w sosie serowym
takich pulpecików jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńO to bardzo ciekawe ! Taki serowy sos mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńMogłabym mieć dziś taki obiadek. Bardzo lubię pulpety. Bardzo zatem ubolewam także, że tak rzadko u mnie się je robi w wersji pieczonej (chyba muszę to zmienić). Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńJak się skończy jedzenie karkówki /1,5kg/ to robię te pani pulpety jak zwykle dobry przepis
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł z tymi zapiekanymi pulpecikami :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne. Z makaronem duzo lepsze niz z ziemniakami��
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały i pozdrawiam
UsuńProbowałam tego przepisu, wyszlo genialne danie, a facet był wniebowziety! �� takze juz ktorys razb ju robilam te pyszne pulpeciki. Rozesłałam po kuzynkach i wszystkim bardzo smakowalo.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że danie smakowało i pozdrawiam ciepło :)
Usuń