Naleśniki możecie przygotować z serem, jabłkami, itp.
Jeśli macie ochotę spróbować innych naleśników np maslanych, drożdżowych to zapraszam tutaj
Ciasto na naleśniki
250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
3 łyżki cukru
olej do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.
Ser
250 twarogu
3 łyżki cukru (lub według własnego smaku)
2 łyżki śmietany
1 łyżka rodzynek
1 łyżka skórki pomarańczowej i cytrynowej
Ser ugnieść widelcem dodać pozostałe składniki i wymieszać
Beza
4 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, stale miksując.
Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać
Naleśniki smarować serem i zawijać w ruloniki.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch wlać ubitą pianę i zapiec w piekarniku w 180 stopniach aż piana zrobi się rumiana.
naleśniki pod bezową pierzynką
ale świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńJeju! No tego bym nie wymyśliła. Jesteś moją kulinarną Mistrzynią. Moje ukochane naleśniki w połączeniu z równie ulubioną bezą. No poezja :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńooo takich naleśników jeszcze nie jadłyśmy :) Ciekawe jak całość smakuje :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPycha :) CHętne wypróbuję !
OdpowiedzUsuńTo nadaje się do wykonania.
OdpowiedzUsuńtakie naleśniki to bym zjadła z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuń