Upiekłam pyszny sernik z jabłkami według przepisu s. Anastazji.
Powiem Wam, że jest wyśmienity. Kruche ciasto,ser, jabłka i bezowa piana. Pycha.
Składniki:
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
150 g margaryny (dałam masło)
2 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera twarogu (dałam półtłusty)
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
250 g margaryny (dałam masło)
200 g cukru pudru
1 budyń śmietankowy bez cukru (dałam z cukrem)
Piana bezowa
3 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatkowo
4-5 jabłek
Wykonanie:
Ciasto kruche
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wbić żóltka, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części.
Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki o wymiarach 23x38 cm , a drugą część owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Masa serowa:
Ser skręcić przez maszynkę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem , żółtkami i cukrem waniliowym na gładką masę.
Do masy dodawać stopniowo ser cały czas miksując. Wsypać budyń, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Wlać ser na na kruche ciasto.
Jabłka obrać i pokroić w ósemki i układać na serze obok siebie
Piana
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować
Wlać na jabłka.
Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozłożyć równomiernie na pianie.
Piec ciasto w 180 stopniach około 40-45 minut
sernik z jabłkami
Zródło Wypieki s. Anastazji