Bardzo łatwe do wykonania, bo wystarczy wymieszać wszystkie składniki i usmażyć.
Polecam.
Składniki:
1 szklanka śmietany (dałam 18%)
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka truskawek
olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wlać śmietanę i mleko. Dodać cukier,jajka,przesianą mąkę,sodę ,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać widelcem lub zmiksować. W przypadku zbyt rzadkiego ciasta należy dodać 1-2 łyżki mąki.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać małą chochelką placki.
Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.
Podawać ciepłe.
placki śmietankowe z truskawkami
Takich jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńLeno polecam :)
Usuńulubione w sezonie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle pysznie wyglądają. Super pomysł, takich nie robiłam, ale dobrze o nich wiedzieć :) Placuszki lubię pod różnymi postaciami :) Pozdrowienia serdeczne :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńCiekawe, nie widziałam placków na śmietanie. To musi być pozytywna rozpusta! :)
OdpowiedzUsuńOj była smaczna rozpusta :)
Usuńuwielbiam placuszki, musiały być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńByły pyszne polecam :)
UsuńJejku chcemy je już teraz! Ślinka cieknie....
OdpowiedzUsuńPolecam pyszne :)
UsuńJa znam takie, robię i lubię, ale na maślance. Ciekawe jak smakują na śmietanie :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne
UsuńRobiłam wczoraj takie na jogurcie, pychota!
OdpowiedzUsuńAniu spróbuj na śmietanie :)
Usuńplacki w smaku super i wszystko byłoby ok gdyby nie to ze ciasto jest bardzo wodniste i nie mogłam w ogóle ich przekręcać
OdpowiedzUsuńW przypadku zbyt rzadkiego ciasta wystarczy łyżka lub dwie mąki dodatkowo. Wszystko zależy od gęstości śmietany
Usuń