sobota, 30 grudnia 2017

Pani Walewska (Pychotka) -ciasto

Przepyszne ciasto, które możemy odszukać w internecie pod dwoma nazwami. Jako Pani Walewska lub Pychotka. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, nie wymaga zbyt wiele pracy.
Tym ciastem pragnę Was ugościć z okazji mojej trzeciej rocznicy bloga.
Czas ten bardzo szybko minął. Wydaje mi się, że dopiero niedawno zaczynałam. Do tego czasu pojawiło się na blogu  908 przepisów. Ponad 4 mln Waszych wejść. Jestem szczęśliwa, że mogę się dzielić z Wami moją pasją, przepisami i pragnę Wam wszystkim podziękować za to, że jesteście, zaglądacie i korzystacie z moich przepisów. To dzięki Wam mam motywację do dalszej pracy.
Bardzo, ale to bardzo Wam dziękuję!



Ciasto
300 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
200 g masła
4 żółtka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać na stolnicę dodać cukier puder, proszek do pieczenia, wbić żółtka oraz dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść szybko ciasto. Kiedy będzie już gładkie i jednolite podzielić go na dwie równe części. Zwinąć w woreczki foliowe i schłodzić w lodówce.

Beza
6 białek
180 g cukru
15 g mąki ziemniaczanej


Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Wsypać mąkę  ziemniaczaną  i delikatnie wymieszać.  Najlepiej składniki podzielić na dwie części i zrobić bezę na dwa razy. Drugi raz przed samym upieczeniem drugiego ciasta.

Dodatkowo
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować i wylepić dno blachy.
Posmarować ciasto dżemem i wylać połowę ubitej piany. Posypać połową porcji orzechów.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35 minut.
Tak samo upiec drugi placek.

Krem
500 ml  mleka
2 żółtka
4 łyżki cukru
60 g mąki ziemniaczanej
200 g masła

Odlać jedną szklankę mleka i wymieszać z nim żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować, a następnie wlać mleko z jajkami i zagotować stale mieszając aż powstanie budyń.
Zdjąć z palnika, nakryć folią spożywczą tak, aby przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na pusztą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń stale miksując.

Składanie ciasta
kruche ciasto z bezą
krem
kruche ciasto z bezą

Całość schłodzić w lodówce.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Pychotka!


Pani Walewska (Pychotka)





czwartek, 28 grudnia 2017

Kolorowa sałatka

Szybka i bardzo smaczna sałatka z paluszkami krabowymi. Ładnie się prezentuje w formie tortu i jeszcze lepiej smakuje.
Mnóstwo przepisów na sałatki z majonezem, z mięsem, jarzynowe, fit, znajdziecie na moim blogu w zakładce SAŁATKI.
Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to podzielcie się opinią w komentarzach. Będzie mi bardzo miło.
Polecam!

Składniki
2 pomidory
150 g startego żółtego sera
2 średnie czerwone cebule
1 łyżka cukru
1 papryka żółta (kawałek zostawić do dekoracji)
1 papryka zielona (kawałek pozostawić do dekoracji)
250 g paluszków krabowych surimi

Cebulę pokroić w piórka, posypać cukrem i rękoma ją wymieszać lekko ugniatając.
Odstawić na 10 minut.
Papryki pokroić w cienkie paseczki dodać starty na tarce ser o grubych oczkach oraz pokrojone w paseczki pod skosem paluszki surimi.
Wszystko wymieszać.
Cebulę odcisnąć i dodać do sałatki. Wymieszać.

Sos
2 czubate łyżki majonezu
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka gorczycy
sól
pieprz ziołowy

Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce i wlać do sałatki. Wymieszać.
Obręcz lub tortownicę o średnicy 16 cm ustawić na talerzu i wyłożyć sałatkę lekko ubijać łyżką.
Na wierzchu ułożyć papryki pokrojone w paseczki.
Przed podaniem zdjąć obręcz z sałatki.

kolorowa sałatka


wtorek, 19 grudnia 2017

Pijana śliwka -ciasto

Ciasto pijana śliwka jest bardzo popularne w sieci. Przymierzałam się do jego zrobienia bardzo długo. Upiekłam i jedynie co mogę Wam powiedzieć to koniecznie musicie upiec. Bardzo smaczne.! Nie jest to ciasto dla dzieci ze względu na dużą zawartość alkoholu, ale dla dorosłych idealne.
W zakładce CIASTA na moim blogu znajdziecie przepisy na inne smaczne ciacha, które Wam polecam.


Dodatkowo
350 g suszonych śliwek bez pestek
3 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki rumu lub wódki

Śliwki włożyć do rondelka, wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować na wolnym ogniu około 5--6 minut. Zdjąć rondelek z palnika i wlać rum. Odstawić całość najlepiej na całą noc.
śliwki odsączyć na sicie, a zalewę pozostawić do nasączenia ciasta.

Ciasto
5 jajek rozm M
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mleka

Jajka utrzeć z cukrem, a następnie dodać olej i zmiksować. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia i wyspać do ciasta. Zmiksować dodając mleko.
Do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i poczekać aż ostygnie.
Wyjąć z formy i podzielić na dwa blaty.

Krem
200 g masła
2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
1 l mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier (w razie potrzeby)

Budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszać z mlekiem, a następnie zagotować stale mieszając, aby budyń się nie przypalił.
Kiedy masa będzie już gęsta, nakryć folią spożywczą tak, aby przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę i ucierając dodawać stopniowo budyń.
Krem powinien być gładki.

Polewa
100 g czekolady deserowej
100 g śmietany kremówki

Śmietanę mocno podgrzać, ale nie gotować, a następnie dodać do niej pokruszoną czekoladę. Wszystko wymieszać aż polewa będzie gładka.

Składanie ciasta
blat ciasta nasączyć syropem z śliwek w którym się moczyły
krem
śliwki powciskać lekko w krem
nasączony blat ciasta
śliwki
polewa czekoladowa

pijana śliwka






niedziela, 17 grudnia 2017

Surówka z czerwonej kapusty z sosem czosnkowym

Surówka z czerwonej kapusty doprawiona sosem czosnkowym. Świetny dodatek do obiadu i kanapek. Jeżeli lubicie bardziej ostre czosnkowe smaki to można dodać więcej przeciśniętego przez praskę czosnku. Z jogurtem surówka będzie bardziej lekka. Ja jednak wolę śmietanę. Wybór należy do Was. Na blogu w zakładce SURÓWKI znajdziecie więcej pomysłów na różne obiadowe przystawki.
Polecam!


Składniki
1 mała główka czerwonej kapusty
1 średnia marchewka
1 cebula
1 pączek szczypiorku

Sos
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oregano
Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i oregano.
Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekać. Marchewkę, cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szczypiorek drobno posiekać. Oprószyć lekko solą i wszystko razem wymieszać, a następnie wlać sos i ponownie wymieszać.
Odstawić surówkę na 1 godzinę.

surówka z czerwonej kapusty z sosem czosnkowym



piątek, 15 grudnia 2017

Bułki kwiatki

Bułki drożdżowe w kształcie kwiatków. Nadzienie ze słodkiego sera twarogowego.
Puszyste i mega smaczne. Do tego polecam szklankę mleka, kakao lub herbatę i mamy wspaniałe śniadanie lub kolację. Idealne dla dzieci do szkoły na drugie śniadanie.
Po więcej przepisów na smaczne bułki zapraszam do zakładki BUŁKI.
Polecam!


Ciasto
1 szklanka wody
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
8 g suchych drożdży
2 łyżki cukru pudru
4 szklanki mąki pszennej

Nadzienie
200 g sera twarogowego
2 łyżki cukru

Twaróg rozdrobnić widelcem i wymieszać z cukrem

Dodatkowo
1 żółtko
2 łyżki mleka
2 łyżki suchego maku

Żółtko roztrzepać z mlekiem


Do miski wlać ciepłą wodę, ciepłe mleko, olej, wsypać drożdże suche, cukier puder oraz mąkę.
Wszystko wymieszać łyżką i zagnieść ciasto aż będzie gładkie.
Uformować z ciasta kulę i włożyć do miski. nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie.
Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie z ciasta uformować wałek i podzielić go na 8 równych części.
Z każdego kawałka uformować kulkę i rozgnieść palcami na placek.
Nałożyć 2 łyżeczki sera, zawinąć go do środka bułki tworząc kulę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na papierze rozgnieść palcami bułki na placek i ponacinać tak jak pokazano niżej na zdjęciach.
Każdy nacięty kawałek obrócić górą do dołu.
Poczekać 15 minut aż bułki lekko wyrosną, posmarować każdą żółtkiem i środki posypać makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż bułki będą ładnie rumiane.
Studzić na kratce.




bułki kwiatki


wtorek, 12 grudnia 2017

Kotlety devolay

Kotlety devolay z piersi kurczaka. Jedno z moich ulubionych dań mięsnych. Po przekrojeniu z kotleta powinno wyciekać masło. Wówczas mięso jest wilgotne, soczyste i smaczne.
Nie dodaję czosnku do masła, ale jeśli lubicie to można dodać.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA.
To właśnie tam jest najwięcej przepisów i pomysłów.


Składniki
2 podwójne piersi z kurczaka
5 łyżek masła
3 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
2 jajka
3 łyżki mąki
bułka tarta do panierowania
olej do  smażenia

Każdą pierś rozbić delikatnie na cienkiego kotleta, ale tak aby mięso nie porozrywało się.Oprószyć je solą i pieprzem.
Miękkie masło rozgnieść z posiekaną natką pietruszki, oprószyć solą i wymieszać.
Na każdy kotlet ułożyć masło i zawinąć w roladkę. Spiąć wykałaczką. Ja zwijam ściśle mięso i nie spinam. Każdy kotlet obtoczyć w mące, w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor.


kotlet devolay




poniedziałek, 11 grudnia 2017

Alchemicy

Alchemicy, czyli jak lekko zwariowani alchemicy próbują stworzyć mikstury

Gra autorstwa Matus Kotry

Na dobry początek gra „Alchemicy” to jedyne w swoim rodzaju połączenie gry worker placement z grą dedukcyjną. Licytacja i odrobina hazardu oraz nuta absurdalnego humoru. Jedna z nielicznych gier z worker placementem, którą uwielbiam za unikalną atmosferę uzupełnioną aplikacją w j. polskim.:)
Rodzinna ocena, czyli co komu podoba się – subiektywnie opisujemy wrażenia z gry
Karol czyli Tata -
„Alchemicy” to unikalna gra, w której odkrywamy coś nowego poprzez tworzenie mikstur i odkrywanie jaki układ alchemonów (mamy alchemony w kolorze czerwonym, zielonym i niebieskim o znakach plus lub minus oraz neutralny biały bez znaku) odpowiada danemu składnikowi mikstur (składników mamy osiem). Grę wygrywa ten gracz, który zdobędzie na koniec gry najwięcej punktów sławy.

Każda runda gry składa się z następujących czynności:
1.       Ustalania kolejności graczy, czyli kto pierwszy wykonuje akcje w rundzie przy okazji pomaga zdobyć składniki i przysługi, czyli pomocników z bonusami
2.       Zbierania składników do mieszania mikstur – czynność niezbędna do tworzenia mikstur
3.       Sprzedaży niepotrzebnego składnika za jedną sztukę złota  – pieniądze są niezbędne
4.       Sprzedaży bohaterom mikstur – pieniądze ze sprzedaży połączone z przebijaniem w dół cen konkurencji
5.       Kupowania artefaktów – artefakty dają nam sławę, pieniądze lub pomocne bonusy
6.       Obalania opublikowanych teorii innych graczy – nie ma to jak podkładanie nogi konkurencji przez odebranie sławy
7.       Publikowanie teorii lub dopisywanie się do opublikowanych, czyli swego rodzaju obstawianie jaki zestaw alchemonów to dany składnik w celu zdobycia sławy i pieniędzy
8.       Mieszanie składników i wypicie przez ucznia powstałej mikstury przez ucznia celem otrzymania koloru i znaku alchemonu dla zmieszanych dwóch składników
9.       Mieszanie składników i wypicie mikstury celem otrzymania koloru i znaku alchemonu dla zmieszanych dwóch składników obarczone ryzykiem negatywnych konsekwencji np. utraty jednej akcji w następnej turze

Wyjątek stanowi pierwsza i ostatnia runda gry. W pierwszej rundzie nie wykonujemy wszystkich akcji np. obalania czy publikowania teorii a w ostatniej rundzie nie mieszamy już składników.
Do mieszania składników służą nam planszetka  gracza i aplikacja.
Aplikacja pokazuje wyniki mieszania dwóch składników z ośmiu dostępnych. W następstwie mieszania otrzymujemy jeden z alchemonów (duży/mały, plus/minus w kolorze czerwonym, niebieskim lub zielonym lub neutralny). Każdy składnik jest opisany przez zestaw trzech alchemonów im więcej będziemy mieszać składników tym bliżej będziemy odkrycia jaki zestaw trzech alchemonów to dany składnik. Wyniki mieszania umieszczamy na planszetce gracza.  Mieszanie mikstur i dedukcja na ich podstawie jakie układy trzech alchemonów to dane składniki pozwala nam sprzedawać właściwe mikstury bohaterom, obalać i publikować teorie w celu zdobycia pieniędzy i sławy, czy prezentację naszego mistrzostwa na koniec gry podczas ostatniego pokazu.

Podsumowując, „Alchemicy” świetna gra połączona z hazardem i licytacją, czyli wyścig alchemików odurzonych oparami własnych mikstur;). 
Unikatowy mechanizm gry to przede wszystkim mieszanie składników wspierane przez aplikację, a dzięki ich wynikom dedukowanie jaki układ alchemonów odpowiada danemu składnikowi.

W grze fani negatywnej interakcji też znajdą coś dla siebie poprzez zajęcie miejsca i uniemożliwienie konkurencji akcji takich jak sprzedaż składników, kupno artefaktów czy też mieszanie mikstur.

Beata czyli Mama – Gra dość trudna, ale warto się w nią zagłębić, aby dobrze się potem bawić. Radość sprawia mieszanie mikstur, któremu towarzyszy dreszczyk emocji. Frajdę sprawia aplikacja, przy której dobrze się bawię. Uważam, że gra powinna być o dwie tury dłuższa, aby móc swobodnie publikować  mikstury.

Maciek czyli 15-letni syn –  Fajna gra  i dobra zabawa dla całej rodzinki. Lubię mieszać mikstury i przeszkadzać innym w ich publikacji.

Bartek czyli 10-letni syn – Gra fajna dzięki aplikacji.  Dość trudna, ale po paru przegranych można opanować zasady.

Na Plus
·         Genialny miks eurogry, gry dedukcyjnej, hazardu, licytacji i humoru
·         Jedyna gra, która daje przy każdej rozgrywce unikalne wrażenie tworzenia nowych mikstur
·         Atmosfera lekko zakręconego wyścigu ekscentrycznych alchemików o sławę w swojej branży
·         Wszechobecny klimat tworzony przez instrukcję, grafikę i reguły gry np. zabawne skutki wypicia własnej mikstury
·         Świetne wykonanie ze świetnymi zasłonkami dla gracy z kociołkami do warzenia mikstur
·         Negatywna interakcja oparta na wyborze kolejności – kolejność bywa bardzo istotna w trakcie gry
·         Fajny mechanizm publikacji swoich teorii o tym jaki alchemon to dany składnik mikstury
·         Bardzo interesująca i stresująca dla konkurentów możliwość obalenia ich teorii
·         Możliwość licytacji przy sprzedaży mikstur dzielnym awanturnikom – w końcu z czegoś trzeba żyć
·         Kartki z wynikami mieszania mikstur i zasłonka służy do umieszczania wyników warzenia mikstur
·         Genialny mechanizm wielkiego ujawnienia weryfikacja prawdziwości teorii ogłoszonych przez graczy
·         Gra dla każdego od nowicjusza po wyjadacza i każdemu przyniesie mnóstwo frajdy
·         Gra ma duży potencjał regrywalności ze względu na każdorazowy inny układ alchemonów dla składników, inny zestaw artefaktów i zmiany w zestawie bohaterów kupujących mikstury
·         Gra wywołuje syndrom kolejnej partii
·         Solidne wykonanie

Na Minus
·         Brak – prawie robi różnicę - poniżej jednak minusy
·         Duża bariera wejścia jesteśmy przerażeni ilością możliwości
·         Onieśmiela mieszanie mikstur, gdzie zapisać wynik i skąd mam wiedzieć co mi wyszło
·         Aplikacja nie uwzględnia wszystkich gwarancji jakości przy mieszaniu mikstur na sprzedaż
·         Mam wrażenie, że sześć tur to za mało żeby czerpać frajdę z tej gry
·         Długi czas rozkładania gry.

Ps. Gra sprawia, że każda runda daje dużą radość a warzenie mikstur i próbowanie ich na sobie to bajka . Trudno się nie uśmiechnąć, gdy po wypiciu jednej z nich nasz alchemik traci szacunek biegając nago po rynku i budząc się kolejnego dnia bez pamięci ;)

Gra wymarzona dla fanów eurogier z klimatem i nie tylko,  bo w żadnej z gier nie mamy poczucia tworzenia i odkrywania czegoś nowego. Naprawdę bawimy się świetnie w roli lekko szalonych alchemików tworzących mikstury, blefując lub nie przy publikowaniu swoich 











niedziela, 10 grudnia 2017

Makowiec pod pierzynką

Mak na kruchym cieście, a wszystko przykryte bezą. Bardzo smaczne ciasto i łatwe do zrobienia. Polecam! Masę makową wykorzystałam gotową z puszki, ale polecam również zrobioną samemu, taką domową. Postaram się w najbliższym czasie podać przepis na zrobienie takiego maku.
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzu.
Zdjęcia Waszych potraw mile widziane.



Ciasto
160 g mąki pszennej
100 g masła
35 g cukru pudru
1 małe żółtko
2 łyżki śmietany


Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać posiekane masło, żółtko lekko ubite i śmietanę.
Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto.
Uformować kulkę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na formę o średnicy 24 cm. Wyłożyć nim dno formy.
Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż ciasto będzie rumiane.
Wyjąć z piekarnika wyłożyć na nie masę makową i ubitą pianę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut aż beza będzie ścięta z wierzchu.

Dodatkowo 
1 puszka masy makowej (850 g)

Beza 
2 białka
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować i wlać na masę makową.

makowiec pod pierzynką



piątek, 8 grudnia 2017

Ciasto ucierane z serkiem grani

Bardzo proste, smaczne ciasto, które zawsze się udaje. Idealne do herbaty, kawy lub szklanki mleka. Ciasto jest puszyste i wilgotne.
Polecam!
Więcej przepisów na ciasta z najdziecie na blogu w zakładce po lewej stronie CIASTA.
Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Zdjęcia potraw mile widziane.


Składniki
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka serka grani (wiejskiego)
1 szklanka oleju
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kawy cappuccino

lukier
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki wody
Cukier utrzeć  dokładnie z wodą.

Jajka z cukrem utrzeć na gładko, dodać serek i ponownie utrzeć. Wlać olej i ucierać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i wlać na blaszkę (23x38cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Całość ciasta posypać kawą cappuccino i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. (do tzw suchego patyczka).
Po wyjęciu ciasta i przestudzeniu polać lukrem.

ciasto ucierane z serkiem grani

wtorek, 5 grudnia 2017

Kurczak na kwaśno Murgh Windaloo

Kurczak na kwaśno, po hindusku Murgh Windaloo. Rewelacyjne mięso w smaku. Zapach przypraw rozchodzący się podczas przygotowania pobudza nasz apetyt. Kocham kuchnię hinduską za smak, zapach potraw i szybkość przygotowania dań.
Mięso podałam z ryżem. Może i Wy przeniesiecie się chociaż na chwilę do Indii.
Więcej przepisów z różnych zakątków świata znajdziecie w zakładce KUCHNIE SWIATA.


Składniki
1 kurczak
2 płaskie łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu winnego
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka miodu
4 łyżki masła klarowanego
3 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta płatków chilli

Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części. Włożyć do naczynia.
Wodę wymieszać z kurkumą, , solą, ostrą papryką oraz octem winnym. Wlać do kurczaka i wymieszać. Nakryć mięso i odstawić do lodówki na około 30 minut.
W moździerzu ugnieść kmin rzymski z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać na jednolita pastę.
W rondlu rozgrzać masło klarowane i dodać pastę, którą utarliśmy w moździerzu. Smażyć około 2 minut na bardzo wolnym ogniu.
Włożyć kurczaka i wymieszać, wlać marynatę, dodać miód, płatki chilli i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Mięso powinno być miękkie, a sos zgęstnieć.

kurczak na kwaśno

niedziela, 3 grudnia 2017

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka idealne do kawy lub herbaty. Można je polać czekoladą, polukrować lub ładnie udekorować. Z podanej porcji wyszły mi trzy duże blaszki ciastek. Kształty można wycinać dowolne. U mnie tym razem gwiazdki. Przechowywać można w szklanym słoju lub metalowej puszce.
Uwielbiam takie domowe ciastka.
Polecam!

Składniki 
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
250 g masła
1 całe jajko
2 żółtka ugotowane na twardo
1 łyżka śmietany

Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać żółtka ugotowane i starte na tarce, cukier puder, śmietanę i pokrojone zimne masło. Wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 0,4 cm i foremkami wycinać ciasteczka.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 12-15 minut.
Wyjąć i studzić ciastka na kratce.

kruche ciasteczka


piątek, 1 grudnia 2017

Drożdżówki z żurawiną

Bułki drożdżowe odrywane z żurawiną. Bardzo smaczne i idealne na śniadanie, do szkoły lub na kolację. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy w raju.
Z podanej porcji wyszło 12 bułek. Znikają bardzo szybko. Piekłam dwa dni z rzędu.
Może i Wy skusicie się na takie pyszności?
Polecam!
Jeżeli skorzystacie z przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Inspiracja mojewypieki.com


Ciasto
540 g mąki pszennej
80 g cukru
10 g suchych drożdży
75 g masła
250 ml mleka
2 jajka

Żurawina
400 g świeżej lub mrożonej żurawiny
120 g cukru
3 łyżki wody

W rondelku umieścić żurawinę, cukier i wodę. Wszystko zagotować do rozpuszczenia się całkowitego cukru i lekkiego zgęstnienia. Odstawiać do wystudzenia.

Lukier
1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżek wody
Wszystko razem dokładnie wymieszać

Mąkę przesiać do miski dodać cukier, wsypać suche drożdże. Mleko ciepłe, ale nie gorące wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka i masło roztopione i przestudzone.
Wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść na gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i nakryć bawełnianą ściereczką.
Odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie rozwałkować z ciasta prostokąt o wymiarach 40x50 cm  posmarować żurawiną i zwinąć ciasto w roladę.
Pokroić na 12 kawałków o szerokości około 3,5cm.
Wykładać na blaszkę (23x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układać obok siebie w pewnych odstępach tak, aby podczas wyrastania połączyły się.
Nakryć blaszkę z bułkami ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-30 minut. Muszą być rumiane.
Po wyjęciu i przestudzeniu polukrować.


drożdżówki z żurawiną