niedziela, 3 grudnia 2017

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka idealne do kawy lub herbaty. Można je polać czekoladą, polukrować lub ładnie udekorować. Z podanej porcji wyszły mi trzy duże blaszki ciastek. Kształty można wycinać dowolne. U mnie tym razem gwiazdki. Przechowywać można w szklanym słoju lub metalowej puszce.
Uwielbiam takie domowe ciastka.
Polecam!

Składniki 
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
250 g masła
1 całe jajko
2 żółtka ugotowane na twardo
1 łyżka śmietany

Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać żółtka ugotowane i starte na tarce, cukier puder, śmietanę i pokrojone zimne masło. Wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 0,4 cm i foremkami wycinać ciasteczka.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 12-15 minut.
Wyjąć i studzić ciastka na kratce.

kruche ciasteczka


2 komentarze: